Η παγκόσμια παραγωγή μειώθηκε περισσότερο από 300.000 μπάλες στα 112,8 εκατομμύρια, ως αποτέλεσμα της χαμηλότερης παραγωγής στην Αυστραλία και το Μπενίν.

Η Αυστραλία οδήγησε το μεγαλύτερο μέρος αυτής της μείωσης καθώς η παραγωγή μειώθηκε κατά 300.000 μπάλες σε 4,8 εκατομμύρια μπάλες.

Η κατανάλωση παρέμεινε σταθερή στα 112,5 εκατομμύρια μπάλες. Η αυξημένη χρήση στην Κίνα αντισταθμίζεται από τη χαμηλότερη χρήση στην Ταϊλάνδη, την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η εγχώρια χρήση των ΗΠΑ προβλέπεται να μειωθεί κατά 150.000 μπάλες καθώς οι εξαγωγές αυξάνονται κατά 200.000 μπάλες, επισημαίνει το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), σε έκθεση που δημοσίευσε πριν από λίγες ημέρες.

Το παγκόσμιο εμπόριο μειώνεται κατά σχεδόν 200.000 μπάλες στα 42,9 εκατομμύρια παρά την αύξηση των εισαγωγών κατά 500.000 μπάλες για την Κίνα. Οι εισαγωγές της Ινδίας, του Πακιστάν και της Τουρκίας αναμένεται να μειωθούν. Εκτός από τις εξαγωγές των ΗΠΑ, η Τουρκία και η Μπουρκίνα Φάσο προβλέπονται επίσης υψηλότερες, αλλά αυτές οι αλλαγές αντισταθμίζονται από τις χαμηλότερες εξαγωγές από τη Βραζιλία, Αυστραλία και Αργεντινή. Οι παγκόσμιες τελικές μετοχές μειώθηκαν κατά 600.000 μπάλες στα 83,7 εκατομμύρια. Η τιμή παραγωγού στις ΗΠΑ αυξάνεται κατά 1 σεντ στα 77 σεντς ανά λίβρα.

Μελλοντικά συμβόλαια και Spot Τιμές

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης βαμβακιού ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 4 μηνών με το συμβόλαιο του Μαρτίου 2023 στο Intercontinental Exchange (ICE) να διαμορφώνεται περίπου στα 88 σεντς ανά λίβρα. Οι ισχυρές ξένες πωλήσεις βαμβακιού των ΗΠΑ τον Ιανουάριο σε σχέση με τις διαθέσιμες προμήθειες υποστήριξαν τις τιμές που αυξήθηκαν περίπου 8 σεντς από το WASDE του περασμένου μήνα. Αντίθετα, οι δείκτες των εμπορευμάτων ήταν χαμηλότεροι σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα, υποστηρίζοντας περαιτέρω την πληθωρική θεμελιώδη προοπτική για το βαμβάκι των ΗΠΑ (μόνο παραδοτέα προέλευση στο ICE).

Η τελευταία συμπληρωματική έκθεση Commodity Futures Trading Commitment of Traders της Επιτροπής για συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και δικαιώματα προαίρεσης έδειξε ότι η καθαρή θετική θέση τόσο για τους μη εμπορικούς όσο και για τους συμμετέχοντες στο Δείκτη σχεδόν διπλασιάστηκε από περίπου 46.000 συμβόλαια σε πάνω από 80.000.

Featured Image

Οι τιμές στις ΗΠΑ αυξάνονται περισσότερο από 7 σεντς στα 84 σεντς ανά λίβρα. Η βάση είναι ελαφρώς ανοδική στις περισσότερες περιοχές με τη Νοτιοανατολική να βελτιώνεται σε περίπου -25 μονάδες βάσης σε σύγκριση με -125 τον προηγούμενο μήνα. Το Βόρειο και το Νότιο Δέλτα ανέβηκαν στο -200, και το Δυτικό Τέξας-Κάνσας-Οκλαχόμα υποχώρησε στο -475. Η μέση βάση σε όλες τις περιοχές των Η.Π.Α περίπου -350 μονάδες σε σύγκριση με -450 πριν από 2 μήνες.

Οι τιμές της Κίνας αυξάνονται περισσότερο από 2 σεντς στα 107 σεντς ανά λίβρα με το κοντινό συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων Zhengzhou (ZCE) να αυξάνεται από περίπου 15.600 γιουάν ανά μετρικό τόνο σε 16.000 γιουάν.

Οι τιμές υποστηρίζονται κυρίως από την άνοδο του ICE. Σε αντίθεση με το ICE, το συνολικό ανοιχτό ενδιαφέρον για όλα τα συμβόλαια ZCE μειώθηκε σημαντικά. Η βάση (σε σχέση με το ICE) έπεσε πάνω από 400 μονάδες αυτόν τον μήνα στις 2.000 και είναι ως επί το πλείστον αμετάβλητη σε σχέση με πέρυσι.

Οι τιμές στην Ινδία παραμένουν και πάλι ως επί το πλείστον αμετάβλητες στα 86 σεντς ανά λίβρα. Η Cotton Corporation of India (CCI) εκτιμάται ότι έχει αγοράσει περίπου 2,5 εκατομμύρια μπάλες και έχει ήδη αρχίσει να δημοπρατεί αυτές τις προμήθειες. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα αγορών από την περίοδο εμπορίας 2020/21, όταν η CCI προμηθεύτηκε σχεδόν 8 εκατομμύρια μπάλες. Η βάση (στο ICE) υποχώρησε περισσότερο από 500 μονάδες αυτόν τον μήνα στις -150 και αρνητική για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2021.

Οι τιμές στη Βραζιλία παραμένουν αμετάβλητες για τέταρτο συνεχόμενο μήνα περίπου στα 80 σεντς ανά λίβρα. Η βάση έχει πέσει πάνω από 600 μονάδες αυτό το μήνα σε περίπου -700 μονάδες και πάνω από 2.200 χαμηλότερα σε σύγκριση με πέρυσι.

Οι τιμές στο Πακιστάν αυξήθηκαν περισσότερο από 6 σεντς στα 89 σεντς ανά λίβρα λόγω της έντονης ζήτησης για τοπικές προμήθειες εν μέσω προβλημάτων χρηματοδότησης των εισαγωγών βαμβακιού. Η βάση παραμένει αμετάβλητη αυτόν τον μήνα σε περίπου 100 μονάδες αλλά περίπου 1.200 μονάδες χαμηλότερη σε σύγκριση με πέρυσι. Ο παρατηρούμενος δείκτης Α αυτόν τον μήνα περιλαμβάνει τον απλό μέσο όρο των ακόλουθων 5 καταγωγών: Ινδία, Βραζιλία, Ακτή Ελεφαντοστού, Μπουρκίνα Φάσο και ΗΠΑ Μέμφις/Ορλεάνη/Τέξας. Η Ινδία είναι τώρα η χαμηλότερη τιμή καταγωγής με 90,5 σεντς ανά λίβρα και 5 σεντ χαμηλότερα σε σύγκριση με τη δεύτερη χαμηλότερη καταγωγή της Βραζιλίας. Το Μέμφις/Ορλεάνη/Τέξας των ΗΠΑ είναι το υψηλότερο με 99,25 σεντς. Ο δείκτης A σε σχέση με το ICE είναι περίπου 9 σεντς υψηλότερος και κάτω από το επίπεδο των 15 λεπτών του προηγούμενου έτους. Σημειώστε ότι ο δείκτης Α περιλαμβάνει τις 5 φθηνότερες προελεύσεις βαμβακιού «μεσαίας ποιότητας» που εκφορτώνεται σε λιμάνι στην Άπω Ανατολή. Οι προσφορές συγκεντρώνονται και δημοσιεύονται καθημερινά.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image