Η παγκόσμια αγορά σίτου παραμένει “άτονη” και η μακροπρόθεσμη πρόγνωση είναι πτωτική, καθώς οι αυξανόμενες ρωσικές εξαγωγές, οι ολοένα και πιο επιθετικές τιμές των εξαγωγών στη Μαύρη Θάλασσα, τα πλεονάσματα παγκόσμιων αποθεμάτων, η μείωση της διεθνούς ζήτησης και η προοπτική μιας άλλης τεράστιας καλλιέργειας στη Ρωσία φέτος οδηγούν τις παγκόσμιες τιμές σίτου στο χαμηλότερο επίπεδό τους από το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Η ρωσική γεωργική συμβουλευτική εταιρεία IKAR ανέφερε ότι οι τιμές υποχώρησαν άλλο 2% την περασμένη εβδομάδα. Παρέθεσε ρωσικό πρωτεϊνικό σιτάρι 12,5% στα 215 $/τόνο fob στα τέλη Μαρτίου, αρχές Απριλίου, μειωμένο κατά 4 $/τόνο από την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο αναλυτής της αγοράς της Μαύρης Θάλασσας Sovecon είδε τιμές για την ίδια κατηγορία σιταριού στην περιοχή 216-220 $/τόνο fob, από 218-224 $/τόνο την εβδομάδα νωρίτερα, με την τιμή να ποικίλλει ανάλογα με το loadport. Ωστόσο, τους τελευταίους δύο μήνες, οι περιφερειακοί πάροχοι αποκαλούσαν σταθερά την αγορά πολύ πιο ήπια από αυτές που αναφέρουν οι επίσημες συνδρομητικές υπηρεσίες, καθώς η Ρωσία αναζητά ζήτηση για να διατηρήσει το σκληρό νόμισμα σε τροχιά και καθαρίζει αποθήκες για άλλη μια μεγάλη σοδειά.

Αναφέρθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι 12,5% πρωτεϊνικό σιτάρι διαπραγματεύονταν 210 $/τόνο fob και μέχρι την περασμένη Παρασκευή, οι ρωσικές προσφορές για 11,5% και 12,5% πρωτεϊνικό σιτάρι πιστεύεται ότι ήταν τόσο χαμηλές όσο $201/t και $206/t αντίστοιχα, fob Black Sea Το λιμάνι βαθέων υδάτων Novorossiysk, φέρεται να διαπραγματεύτηκε μια μέρα νωρίτερα στα $200/t και στα $205/t. Αυτό θα συνιστούσε πτώση περίπου 40$/τόνο για τα ρωσικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας 12,5% πρωτεΐνης σίτου από τις αρχές Ιανουαρίου. Η Sovecon προτείνει ότι οι ρωσικές τιμές πρέπει να πάνε ακόμη χαμηλότερα για να ανταγωνιστούν το ευρωπαϊκό σιτάρι.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια Matif αδύναμα

Το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης του σίτου άλεσης του Μαρτίου του Euronext Παρισιού (MATIF) σημείωσε βουτιά 8 ευρώ/τόνο την Παρασκευή για να κλείσει την εβδομάδα στα 182,75 ευρώ/τόνο. Αυτό είναι το χαμηλότερο κλείσιμο για το συμβόλαιο του πρώτου μήνα από τον Αύγουστο του 2020, με το χαμηλό εντός ημέρας να είναι 181,50 €/τόνο. Το συμβόλαιο μειώθηκε κατά 23,75 ευρώ/τόνο την περασμένη εβδομάδα και τώρα έχει χάσει 39,75 ευρώ/τόνο, ή 17,9 τοις εκατό, τους πρώτους δύο μήνες του έτους μετά το κλείσιμο του 2023 στα 222,50 ευρώ/τόνο. Τίθεται το ερώτημα εάν η MATIF αντανακλά τη ρωσική αγορά σιταριού ή την οδηγεί χαμηλότερα;

Τα επίσημα στοιχεία του ρωσικού λιμανιού ανεβάζουν τις εξαγωγές σιτηρών την εβδομάδα έως τις 25 Φεβρουαρίου σε 1,03 εκατομμύρια τόνους (Mt), χαμηλότερα από 1,2 εκατομμύρια τόνους την εβδομάδα νωρίτερα. Αυτό περιελάμβανε 870.000 τόνους σίτου, από 1,12 εκατ. τόνους την προηγούμενη εβδομάδα. Ο ρυθμός ήταν ισχυρότερος από τον αναμενόμενο, με αποτέλεσμα η Sovecon να αυξήσει τις εκτιμήσεις της για τις εξαγωγές ρωσικού σιταριού για τον περασμένο μήνα κατά 500.000 τόνους σε νέο ρεκόρ του Φεβρουαρίου 3,8 Mt. Αυτό ξεπερνά το προηγούμενο ρεκόρ του Φεβρουαρίου των 3,6 Mt που σημειώθηκε το 2021 και συγκρίνεται με 4 Mt έναν μήνα νωρίτερα, 3 Mt τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους και τον μηνιαίο μέσο όρο των 2,6 Mt.

Οι χαμηλότερες εγχώριες τιμές και η αποδυνάμωση του ρουβλίου (RUB) επέτρεψαν στον Ρώσο εξαγωγέα να αγοράσει τη ζήτηση.

Ποσόστωση εξαγωγής

Η Sovecon προβλέπει επί του παρόντος ρωσικές εξαγωγές σιταριού 48,6 Mt για το 2023-24 (Ιούλιος-Ιούνιος), 3,6% πριν από τον τελικό της αριθμό 2022-23 των 46,9 Mt. Σημείωσε ότι, ενώ περίμενε ότι οι ρωσικές εξαγωγές θα αυξηθούν περαιτέρω βραχυπρόθεσμα, πίστευε ότι η αγορά θα μπορούσε να είναι πολύ αισιόδοξη για τις συνολικές αποστολές 2023-2024 και πρέπει να τιμολογήσει σωστά τα υπάρχοντα σημεία συμφόρησης.

Featured Image

Από την άλλη πλευρά, η Ρωσική Ένωση Σιτηρών (RGU) βλέπει συνεχή ανάπτυξη των εξαγωγών σιταριού και αύξησε την εκτίμηση των εξαγωγών της στα 55 εκατομμύρια τόνους, παρά το γεγονός ότι η Μόσχα εφαρμόζει εξαγωγική ποσόστωση από τις 15 Φεβρουαρίου. εκτιμάται σε 52 Mt.

Η ποσόστωση για εξαγωγές σιτηρών από τη Ρωσική Ομοσπονδία σε κράτη που δεν είναι μέλη της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης θα ισχύει από τις 15 Φεβρουαρίου έως τις 30 Ιουνίου 2024. Επί του παρόντος ορίζεται σε 24 Mt συλλογικά για το σιτάρι, το καλαμπόκι, το κριθάρι και τη σίκαλη χωρίς να προσδιορίζεται ανάλυση από μεμονωμένες καλλιέργειες. Ωστόσο, με τα αποθέματα ρεκόρ σε ολόκληρη τη χώρα, το Υπουργείο Γεωργίας της Ρωσίας πρότεινε την προσθήκη άλλων 4 εκατομμυρίων τόνων στην ποσόστωση εξαγωγής σιτηρών, ανεβάζοντάς την σε συνολικά 28 εκατομμύρια τόνους μέχρι το τέλος της σεζόν, αλλά το ψήφισμα δεν έχει ακόμη επικυρωθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο .

Στην παγκόσμια ενημέρωση προσφοράς και ζήτησης τον Φεβρουάριο, το USDA πρόσθεσε 1 εκατ. τόνο στις προβλέψεις του για τις εξαγωγές σιταριού της Ρωσίας τον Ιανουάριο σε 51 εκατ. τόνους, 3,5 εκατ. τόνους υψηλότερους από τον αριθμό των εξαγωγών του 2022-2023 που ήταν 47,5 εκατ. τόνοι, αλλά 18 εκατ. τόνοι υψηλότεροι από το 2021-2022 που σύμφωνα με το USDA ήταν 33 Mt.

Η RGU είπε ότι οι συνολικές εξαγωγές σιτηρών 2023-2024 που πραγματοποιήθηκαν πριν από την έναρξη της εξαγωγικής ποσόστωσης τον περασμένο μήνα ήταν 42,7 εκατ. τόνοι, που περιλαμβάνουν 35,35 εκατ. τόνους σιτάρι, 4,2 εκατ. τόνους κριθάρι και 3,16 εκατ. τόνους καλαμπόκι.

Αποδόσεις

Ο καιρός βελτιώνεται τους τελευταίους δύο μήνες για την παραγωγή νέων καλλιεργειών και ελλείψει σοβαρών καιρικών ανωμαλιών, οι προοπτικές απόδοσης του ρωσικού σιταριού παραμένουν αισιόδοξες. Ο δείκτης κανονικοποιημένης διαφοράς βλάστησης (NDVI), ως μέτρο της υγείας των καλλιεργειών, είναι από τους υψηλότερους των τελευταίων 20 ετών. Τα αποθέματα υγρασίας του εδάφους στις περισσότερες περιοχές των χειμερινών και ανοιξιάτικων καλλιεργειών αναφέρονται ως επαρκή για αυτήν την εποχή του έτους και τα μοντέλα παραγωγής προβλέπουν επί του παρόντος αποδόσεις πάνω από αυτές της συγκομιδής του 2023.

Χάρη στην άφθονη χιονοκάλυψη, το πρώτο ισχυρό κρύο της σεζόν φέρεται να πέρασε χωρίς σοβαρές συνέπειες για τις προοπτικές των χειμερινών καλλιεργειών. Οι θερμοκρασίες του εδάφους στο βάθος του χειμώνα παρέμειναν πάνω από τα κρίσιμα επίπεδα σε όλες τις μεγάλες περιοχές καλλιέργειας σιτηρών, ακόμη και όταν οι θερμοκρασίες του αέρα του περιβάλλοντος έπεσαν κάτω από τους μείον 30 βαθμούς Κελσίου.

Η Sovecon αύξησε πρόσφατα την εκτίμηση της συγκομιδής σιταριού 2024-2025 από 92,2 εκατ. τόνους τον Ιανουάριο σε 93,6 εκατ. τόνους τον περασμένο μήνα, κλασματικά υψηλότερη από την τελική εκτίμηση της παραγωγής 2023-2024 της Sovecon για 92,77 εκατ. τόνους. Εάν αυτό συνέβαινε, η συγκομιδή του 2024 θα ήταν δεύτερη μόνο σε μέγεθος μετά την καλλιέργεια ρεκόρ 2022-23, την οποία η Sovecon ονόμασε 104,2 Mt.

Όσο ο καιρός στο βόρειο ημισφαίριο παραμένει ευνοϊκός για την παραγωγή χειμερινών και ανοιξιάτικων καλλιεργειών φέτος, η λαβή της Ρωσίας στην παγκόσμια αγορά σίτου θα συνεχίσει αμετάβλητη κατά τη διάρκεια της βόρειας άνοιξης και ο πτωτικός τόνος πιθανότατα θα παραμείνει και στη νέα συγκομιδή. Ωστόσο, μπορεί να προκύψει ένα διαφορετικό τοπίο της αγοράς σιταριού εάν οι καιρικές συνθήκες στο Βόρειο Ημισφαίριο γίνουν δυσμενείς και οι προοπτικές παραγωγής επιδεινωθούν σε μία ή περισσότερες δικαιοδοσίες.

Πηγή: graincentral

Featured Image