Η μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης (κακή χοληστερόλη) ενώ η αύξηση των επιπέδων της HDL (καλής χοληστερόλης) είναι χρήσιμη για τη διασφάλιση της καλής καρδιαγγειακής υγείας.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αντιπροσωπεύουν μια σοβαρή πρόκληση για τη δημόσια υγεία και αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Το 2021, 17,9 εκατομμύρια θάνατοι, ή το 33% όλων των θανάτων παγκοσμίως, αποδόθηκαν σε καρδιαγγειακά νοσήματα, εκ των οποίων 7,4 εκατομμύρια οφείλονταν σε στεφανιαία νόσο και 6,7 εκατομμύρια σε εγκεφαλικό. Οι περισσότερες καρδιαγγειακές παθήσεις μπορούν να προληφθούν με την αλλαγή παραγόντων του τρόπου ζωής, όπως η ανθυγιεινή διατροφή, η σωματική αδράνεια και η χρήση καπνού. Τέτοιες συμπεριφορές έχουν ως αποτέλεσμα παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα που περιλαμβάνουν αυξημένα λιπίδια αίματος, αρτηριακή πίεση, σάκχαρο αίματος και παχυσαρκία. Σε κάποιο βαθμό, η ταχεία αστικοποίηση και η αλλαγή του τρόπου ζωής σε όλο τον κόσμο οδήγησαν σε αυξημένη κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, σάκχαρα και αλάτι, και σε χαμηλότερη πρόσληψη φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως και διαιτητικών ινών.

Η HDL-C είναι γνωστό ότι παίζει έναν αντι-αθηροσκληρωτικό ρόλο προστατεύοντας από την ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων . Στην πραγματικότητα, οι αυξημένες συγκεντρώσεις HDL-C στον ορό συσχετίζονται ισχυρά αντιστρόφως με τον κίνδυνο αθηροσκληρωτικών καρδιαγγειακών παθήσεων.

Το ελαιόλαδο, ιδιαίτερα το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ήταν πάντα αναγνωρισμένο ως σύμβολο της μεσογειακής διατροφής. Η υψηλή κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιολάδου, μεταξύ 15,3 και 23 κιλά ανά κάτοικο/έτος, είναι η βάση της μεσογειακής διατροφής και είναι μια από τις κύριες διαφορές σε σύγκριση με άλλες υγιεινές δίαιτες.

Το παρθένο ελαιόλαδο , σε σύγκριση με άλλα διαιτητικά λίπη, έχει μοναδική σύνθεση πολυφαινολών και αναγνωρίζεται ως θεμελιώδης τροφή στο μεσογειακό μοντέλο. Συγκεκριμένα, περιέχει υψηλή συγκέντρωση των πολυφαινολών υδροξυτυροσόλη και ελευρωπαΐνη, οι οποίες έχουν επιδείξει καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες σε προκλινικές μελέτες, συμπεριλαμβανομένης της ευνοϊκής τροποποίησης των οδών που σχετίζονται με τη φλεγμονή, το οξειδωτικό στρες, την ομοκυστεΐνη, τα επίπεδα χοληστερόλης και την πρόσφυση του κινητού τηλεφώνου.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπάρι πραγματοποίησαν μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση τυχαιοποιημένων μελετών σε ανθρώπους, αξιολογώντας την επίδραση της χορήγησης πολυφαινολών ελαιολάδου στα λιπιδικά προφίλ.

Featured Image

Προηγούμενη βιβλιογραφία αποκτήθηκε από έξι ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων έως τον Ιούνιο του 2023. Συνολικά 75 άρθρα ανακτήθηκαν και εξετάστηκαν για τα κριτήρια συμπερίληψης, τα οποία οδήγησαν στην επιλογή 10 τυχαιοποιημένων μελετών που αξιολόγησαν την επίδραση της καθημερινής έκθεσης σε πολυφαινόλες ελαιολάδου στα λιπίδια του ορού σε ενήλικες.

Οι μετα-αναλύσεις κατασκευάστηκαν με βάση τα τρία αποτελέσματα, ως εξής: χαμηλές (0-68 mg/kg), μέτριες (68-320 mg/kg) και υψηλές (320-600 mg/kg) πολυφαινόλες για τη χοληστερόλη HDL και LDL.

HDL-C και LDL-C, αντίστοιχα) και χαμηλές (0-59,3 mg/kg), μεσαίες (59,3-268 mg/kg) και υψηλές (268-600 mg/kg) πολυφαινόλες για ολική χοληστερόλη (TC).

Ο πληθυσμός της μελέτης ήταν κυρίως Ευρωπαίος και υγιής.

Η καθημερινή κατανάλωση πολυφαινολών ελαιολάδου δεν επηρέασε τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης και μόνο ελαφρώς μείωσε σημαντικά την LDL χοληστερόλη. Ωστόσο, τα δεδομένα αποκάλυψαν μια στατιστικά σημαντική επίδραση ενίσχυσης στην HDL χοληστερόλη.

Οι πολυφαινόλες του ελαιολάδου συμβάλλουν στη διατήρηση του μεταβολισμού των λιπιδίων, ιδιαίτερα μέσω της υγιούς ισορροπίας της HDL και της LDL χοληστερόλης . Επομένως, οι κανονισμοί για την επισήμανση των τροφίμων θα πρέπει να τονίζουν αυτό το υγιεινό χαρακτηριστικό του ελαιολάδου.

Featured Image