Αγρότες μπλόκαραν την πρόσβαση σε αυτοκινητοδρόμους στη Γερμανία και ξεκίνησαν μια εβδομάδα έντονων κινητοποιήσεων κατά του σχεδίου της κυβέρνησης του Όλαφ Σολτς να περικόψει τις επιδοτήσεις για το πετρέλαιο, που χρησιμοποιείται στον γεωργικό κλάδο.

Φάλαγγες τρακτέρ και φορτηγών – ορισμένα με πανό διαμαρτυρίας που έγραφαν «χωρίς αγρότες, χωρίς τρόφιμα, χωρίς μέλλον» – εμφανίστηκαν στους γερμανικούς δρόμους σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν, ενώ στην πρωτεύουσα δεκάδες τρακτέρ απέκλεισαν την κεντρική λεωφόρο που οδηγεί στην Πύλη του Βρανδεμβούργου. Παράλληλα, όπως μαθαίνουμε, σε αρκετά σημεία στα σύνορα της Γερμανίας με την Ολλανδία, αρχίζουν και μπαίνουν σε κινητοποιήσεις και οι Ολλανδοί. Όλες αυτές οι διαμαρτυρίες δεν δείχνουν να… ξυπνούν το μέσο Έλληνα αγρότη…

Ο μη δημοφιλής κυβερνητικός συνασπισμός Σοσιαλιστών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων του Σολτς εξόργισε τους αγρότες τον περασμένο μήνα με τα σχέδια για την κατάργηση της φορολογικής απαλλαγής για τα αγροτικά οχήματα και τις φορολογικές ελαφρύνσεις στο ντίζελ.

Οι προτάσεις ήταν μέρος ενός πακέτου για την κάλυψη μιας τρύπας 17 δισεκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό του 2024.

Βήμα πίσω από την κυβέρνηση Σολτς
Η κυβέρνηση έκανε μεν ένα βήμα πίσω την περασμένη Πέμπτη εν μέρει, λέγοντας ότι η απαλλαγή από το φόρο αυτοκινήτων θα διατηρηθεί και ότι οι περικοπές στις φορολογικές ελαφρύνσεις του ντίζελ για τους αγρότες θα εφαρμοστούν κλιμακωτά σε διάστημα τριών ετών με μείωση της επιδότησης κατά 40% φέτος, κατά 30% το 2025 και τερματισμό της από το 2026.

Ωστόσο, η Ένωση Γερμανών Αγροτών δήλωσε ότι επιμένει στην πλήρη ανατροπή των σχεδίων και προχώρησε αρχής γενομένης από σήμερα Δευτέρα σε μια «εβδομάδα δράσης».

Σε ορισμένες περιοχές, οι αγρότες χρησιμοποίησαν τρακτέρ για να αποκλείσουν τους δρόμους εισόδου σε αυτοκινητόδρομους νωρίς τη Δευτέρα, ενώ προχώρησαν σε κινητοποιήσεις στο Βερολίνο, και σε μια σειρά από άλλες διαδηλώσεις με τρακτέρ σε ολόκληρη τη χώρα.

Featured Image

Στο σταυρόνημα των αγροτών ο υπουργός Οικονομίας Χάμπεκ
Οι διαμαρτυρίες των αγροτών έχουν προκαλέσει ένταση στη Γερμανία, αφότου μια ομάδα τους εμπόδισε την Πέμπτη τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ να αποβιβαστεί από οχηματαγωγό σε ένα μικρό λιμάνι της Βόρειας Θάλασσας καθώς επέστρεφε από ένα προσωπικό του ταξίδι σε νησί της περιοχής.

Το περιστατικό προκάλεσε την καταδίκη από στελέχη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης και της Ένωσης Αγροτών. Οι Αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι ακροδεξιές ομάδες και άλλες θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να επωφεληθούν από τις διαδηλώσεις. Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών, Γιόαχιμ Ρούκβιντ είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό RBB Inforadio σήμερα ότι «θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα διεισδύσουν» τέτοιες ομάδες στις κινητοποιήσεις μας.

Οι αγρότες ζητούν πλήρη απόσυρση των κυβερνητικών μέτρων
Όσον αφορά στο βήμα πίσω που έκανε η κυβέρνηση Σολτς ο Ρούκβιντ δήλωσε: «Είναι απολύτως ανεπαρκές. Δεν μπορούμε να σηκώσουμε πρόσθετο φορολογικό βάρος».

Η αναθεώρηση του προϋπολογισμού με τις σχεδιαζόμενες περικοπές των επιδοτήσεων για τους αγρότες κρίθηκε αναγκαία, αφού το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας ακύρωσε μια προηγούμενη απόφαση για επαναχρησιμοποίηση 60 δισεκατομμυρίων ευρώ που αρχικά προοριζόταν για την άμβλυνση των επιπτώσεων από την πανδημία της COVID-19 για μέτρα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Η κίνηση αυτή προσέκρουσε στο «φρένο του χρέους» που είχε υιοθετήσει παλαιότερα η Γερμανία.

Πέραν του χάους από τις κινητοποιήσεις των αγροτών, τη ζωή των ταξιδιωτών στη Γερμανία αναμένεται να κάνει ακόμη δυσκολότερη μια τριήμερη απεργία αργότερα αυτή την εβδομάδα που σχεδιάζει συνδικάτο, το οποίο εκπροσωπεί πολλούς από τους μηχανοδηγούς της χώρας εντείνοντας τις κινητοποιήσεις του κατά της κρατικής σιδηροδρομικής εταιρείας Deutsche Bahn σε μια άσχετη διαμάχη για τις ώρες εργασίας και την αμοιβή. Το σωματείο GDL καλεί τα μέλη του να απέχουν από τη δουλειά τους από τις 2 τα ξημερώματα της Τετάρτης έως τις 6 το απόγευμα της Παρασκευής.

<iframe width=”642″ height=”363″ src=”https://www.youtube.com/embed/tUNEi-h-ywI” title=”DEUTSCHLAND LAHMGELEGT? Bauern, Brummis, GDL – Gegen diese Proteste ist Klimakleberei Kinderkram” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share” allowfullscreen></iframe>

Newsroom Agronewsbomb με πληροφορίες και στοιχεία από iefimerida.gr