Ο Υπουργός Γεωργίας της Δημοκρατίας της Λιθουανίας, Kęstutis Navickas και ο υπουργός Γεωργίας της Δημοκρατίας της Πολωνίας, Czesław Siekierski, μίλησαν την 1η Μαρτίου για την κατάσταση στον γεωργικό τομέα. Μετά τη διαδικτυακή συνάντηση συμφώνησαν σε κοινή δήλωση.
Πρώτα απ ‘όλα, επιβεβαίωσαν ότι η στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας είχε ως αποτέλεσμα αυξημένες ροές αγαθών και δημιούργησε νέες προκλήσεις για τους επίσημους φορείς ελέγχου τροφίμων και ζωοτροφών στην Πολωνία και τη Λιθουανία.
Ταυτόχρονα, εξέφρασαν την ανησυχία τους για τα σχέδια των Πολωνών αγροτών να αποκλείσουν τη συνοριακή διέλευση Budzisko-Kalwaria με τη Λιθουανία , όπου έχει ήδη ξεκινήσει μια διαμαρτυρία. Οι αγρότες δικαιολόγησαν την έναρξή του εντοπίζοντας το λεγόμενο καρουζέλ σιτηρών.
Προβλέπεται ότι τα φορτηγά με ουκρανικά σιτηρά που διέρχονται από την Πολωνία στη Λιθουανία δεν θα παρακολουθούνται πλέον από τις πολωνικές τελωνειακές υπηρεσίες μετά τη διέλευση των συνόρων αυτής της χώρας. Πρέπει να αλλάξουν τα έγγραφά τους στη Λιθουανία και να επιστρέψουν μαζί τους στην Πολωνία, όπου τελικά μεταφέρονται τα ουκρανικά σιτηρά. Η λιθουανική πλευρά αρνείται ότι συμβαίνει τέτοιο φαινόμενο.
“Ο Λιθουανός Υπουργός Γεωργίας τόνισε ότι οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν στα σύνορα δεν επιβεβαιώνουν ότι ουκρανικά σιτηρά φτάνουν στην πολωνική αγορά μετά τον εκτελωνισμό στη Λιθουανία”, διαβάζουμε στη δήλωση του υπουργείου μετά τη συνάντηση των υπουργών.
Όπως προστίθεται, οι υπουργοί αναγνώρισαν ότι ήταν κοινή ευθύνη και των δύο πλευρών να διασφαλίσουν την ελεύθερη ροή αγαθών μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών της ΕΕ. Τόνισαν τη σημασία της συνοριακής διέλευσης Budzisko-Kalwaria ως το μόνο σημείο μέσω του οποίου μεταφέρονται όλα τα είδη φορτίων όχι μόνο από ή προς τη Λιθουανία, αλλά και προς τη Λετονία και την Εσθονία. Περίπου 6.600 εμπορευματικά βαγόνια αναμένεται να διέρχονται από αυτό το σημείο καθημερινά.
«Οι υπουργοί εξέφρασαν κατανόηση για τους Πολωνούς αγρότες και δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τις αμοιβαίες θεσμικές προσπάθειες για την αποσαφήνιση και την έγκαιρη αναφορά τυχόν παραβιάσεων των πρακτικών θεμιτού εμπορίου. Δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τον περαιτέρω διοργανικό συντονισμό και τη συνεργασία των αρμόδιων λιθουανικών και πολωνικών αρχών προκειμένου να διευκρινιστούν οι οδοί διέλευσης και οι ροές ουκρανικών σιτηρών που προορίζονται για τη Λιθουανία και μεταφέρονται μέσω του εδάφους της Πολωνίας», αναφέρει το υπουργείο.
Σε κοινή δήλωση, οι αρχηγοί γεωργίας και των δύο χωρών «καλούσαν τους Πολωνούς αγρότες να απόσχουν από ενεργές ενέργειες που εμποδίζουν τα συνοριακά περάσματα και να επιτρέψουν στα κυβερνητικά όργανα και των δύο χωρών να ολοκληρώσουν την έρευνα για τις εμπορικές ροές σιτηρών μεταξύ Λιθουανίας και Πολωνίας».