Μια φυσιολογική πίεση και αναμενόμενη “κόπωση” θα λεγε κανείς ότι εμφανίζει το ελαιόλαδο, λόγω του ότι μπαίνουν τα νέα ελαιόλαδα στην αγορά. Ωστόσο, με το νέο έτος, το ράλι αναμένεται να επιστρέψει αφού οι παραγωγοί δεν είναι διατεθειμένοι να πουλήσουν νωρίς, με όπλο την καλή ρευστότητα από πέρσι.

Ενδεικτική είναι η κατάσταση στη Λακωνία, όπου τώρα βγαίνουν τα πρώτα ελαιόλαδα από Κορωνέικη.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μεταμόρφωσης Λακωνίας κ. Γιάννης Λάγγης: “δεν υπάρχουν αποθέματα ελαιολάδου αυτή την εποχή από πέρσι ικανά. Αυτό αφορά όχι μόνο την περιοχή μας, αλλά και τη Λακωνία ολόκληρη, αλλά αναμένεται να πέσουν οι ποσότητες στην αγορά από το ελαιόλαδο της νέας χρονιάς. Εμείς στα τελευταία ελαιόλαδα, θα δώσουμε εκκαθάριση στον παραγωγό στα 7,90 ευρώ το κιλό. Κατά τα λοιπά συνεχίζουμε το μάζεμα. Οι ποσότητες είναι λίγες και οι ελαιοπεριεκτικότητες στα 6,5 κιλά καρπός προς 1 ελαιόλαδο, δηλαδή είναι σε καλά επίπεδα. Στις αργιοπές ελιές δηλαδή στα δέντρα με λίγο καρπό ο δάκος έχει κάνει ζημιά, κάτι που έχει επίπτωση στις οξύτητες. Αλλά εκτιμώ πως στο επόμενο διάστημα θα βελτιωθεί πολύ η κατάσταση. Επίσης, με τους εργάτες έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση και μπορεί και βρίσκει ο κόσμος”.

Ο κ. Γιώργος Δογαντζής είναι πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ελαιοπαραγωγών Παλαιοπαναγιάς και λέει στο Agronewsbomb τα εξής: “πέρσι είχαμε μια παραγωγή της τάξης των 250 τόνων σε ελαιόλαδο και φέτος ήταν η χρονιά για να έχουμε περισσότερο ελαιόλαδο, όμως οι δυσκολίες με τον καιρό, έφεραν έτσι τα πράγματα, ώστε να αναμένουμε γύρω στους 200 με 250 τόνους μόλις. Αποθέματα περσινά δεν υπάρχουν και οι τιμές τώρα στα ελαιόλαδο νέας εσοδείας παίζουν στα 7,70 ευρώ το κιλό. Δάκος υπάρχει, αλλά όχι τόσο πολύς όπω πέρσι. Ως συνεταιρισμός κάναμε 5 δακοκτονίες. Σε σχέση με τις αποδόσεις τώρα παίζουν στα 8 κιλά καρπός προς 1 ελαιόλαδο, αν και είχαν ξεκινήσει και με 5 ή 6 κιλά καρπός προς 1 ελαιόλαδο στην αρχή. Οι οξύτητες είναι καλές με ανώτερη τα 0,32”.

Featured Image

Χωρίς αποθέματα είναι πλέον και ο Συνεταιρισμός Απιδέας Λακωνίας, καθώς όπως τόνισαν από τον Συνεταιρισμό στο Agronewsbomb “τις προηγούμενες πέντε ημέρες, δώσαμε και τα τελευταία ελαιόλαδα που είχαμε από την περσινή σεζόν. Οι τιμές που έφυγαν αυτά ήταν στα 7 ευρώ το κιλό”.

Τέλος, όπως μας είπαν από το ελαιοτριβείο Βλάχου-Κολοκούρη στη Λακωνία “τις προηγούμενες ημέρες ο παραγωγός έπαιρνε 8,30 για το ελαιόλαδο περσινής εσοδείας και 7,50 το φετινό. Πλέον υπάρχει πίεση λόγω μειωμένης ζήτησης, οπότε αναμένεται πτώση. Αλλά το επόμενο διάστημα θα ανεβεί πάλι η τιμή”.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image