Μέχρι τη βουλή έφθασε το μεγάλο πρόβλημα με τις ζημιές στις καλλιέργειες από τα αγριογούρουνα.

Για την περιοχή της Εύβοιας όμως, όπως απάντησε στη βουλή, ο ΥφΑΑΤ Δ. Σταμενίτης, δεν καλύπτονται οι ζημιές από τον ΕΛΓΑ.

Συγκεκριμένα τόνισε: “Σε ό,τι αφορά τους αγριόχοιρους, στον υπ’ αριθ. 3877/15.9.2010 (ΦΕΚ 160/Α΄/20.9.2010) Νόμο «Σύστημα προστασίας και ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας», βάσει του οποίου έχει εκδοθεί ο Κανονισμός Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής για τον ΕΛ.Γ.Α., (ΦΕΚ 1668/Β/27-7-2011), όπως ισχύει σήμερα, προβλέπονται οι φυσικοί κίνδυνοι και οι ζημιές που καλύπτονταιασφαλιστικά, μεταξύ των οποίων και οι ζημιές από αγριογούρουνα στις περιοχές όπου
προστατεύονται από τη συνθήκη RAMSAR.

Η Π.Ε. Εύβοιας δεν προστατεύεται από την συνθήκη RAMSAR και ως εκ τούτου ενδεχόμενες ζημιές σε καλλιέργειες προκληθείσες από επιδρομές αγριόχοιρων δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛ.Γ.Α.

Ωστόσο, η συνολική αναμόρφωση του γεωργοασφαλστικού συστήματος και η νομοθέτηση ενός νέου, εκσυγχρονισμένου και βελτιωμένου κανονισμού του ΕΛΓΑ αποτελεί εξ αρχής βασικό στόχο της Κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του ΥπΑΑΤ και έχει ήδη δρομολογηθεί, ώστε να ανταποκρίνεται περισσότερο στις ανάγκες παραγωγών και κτηνοτρόφων, όπως αυτές
διαμορφώνονται και διαφοροποιούνται, αλλά και η φερεγγυότητα και βιωσιμότητα του Οργανισμού.

Featured Image

Προς το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκαν δύο μελέτες, της Παγκόσμιας Τράπεζας και της PWC, τις οποίες αξιολογούμε σχεδιάζοντας τα επόμενα μας βήματα, πάντα με γνώμονα την οικονομική βιωσιμότητα του Οργανισμού και τη φερεγγυότητα των υπηρεσιών του.

Οι εν λόγω μελέτες περιλαμβάνουν την αξιολόγηση της δυνατότητας αξιοποίησης των διαθέσιμων από την νέα ΚΑΠ εργαλείων διαχείρισης κινδύνων (Καν. 2021/2115, άρθρο 76).

Όπως έχει δηλώσει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, το σχετικό με την αναμόρφωση του ΕΛΓΑ νομοσχέδιο προγραμματίζεται να κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή εντός των επομένων μηνών, κατόπιν διαβούλευσης με τους ενδιαφερόμενους φορείς”.

Ολόκληρη η απάντηση

Featured Image