Ο Γρηγόρης Σκαρλάτος είναι ένας ακόμα άξιος νέος, που συνεχίζει την οικογενειακή του παράδοση, διατηρώντας και αναπτύσσοντας μια μονάδα βιολογικής εκτροφής και ελευθέρας βοσκής μοσχαριών στην όμορφη ορεινή Ναυπακτία.

Ο Γρηγόρης δραστηριοποιείται σε έναν απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς τόπο, στην Αράχωβα Ναυπακτίας, ένα ορεινό χωριό στα σύνορα Αιτωλοακαρνανίας – Ευρυτανίας. Εκεί, μαζί με τον πατέρα του και το θείο του, κρατούν ζωντανή την “φλόγα” της ελληνικής κτηνοτροφίας και δη της βοοτροφίας, μέσα σε ένα περιβάλλον με πολλές δυσκολίες, αλλά και απίστευτης φυσικής ομορφιάς.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον εκτρέφει σήμερα 70 μάνες ελληνικής κόκκινης φυλής μοσχάρια, που είναι ενταγμένα σε πρόγραμμα βιολογικών, ενώ είναι και ελευθέρας βοσκής… Τι καλύτερο δηλαδή…

“Ο πατέρας μου και ο θείος μου ασχολούνται χρόνια πολλά με την βοοτροφία. Προσωπικά είχα το μεράκι να συνεχίσω αυτή τη δουλειά, που έχει μεν αρκετές δυσκολίες, αλλά έχει και πολλά καλά. Σήμερα το κοπάδι μου αποτελείται από 70 μοσχάρια ελληνικής κόκκινης φυλής. Ο πατέρας μου είχε τα μισά, αλλά εγώ τα αυξάνω. Έχω σκοπό μελλοντικά να διπλασιάσω τη δυναμικότητα της μονάδας μας”, τόνισε μιλώντας στο Agronewsbomb ο Γρηγόρης που ασχολείται με τη μονάδα μια πενταετία τώρα.

Όπως μας λέει: “τα ζώα τα έχουμε οκτώ μήνες έξω για βοσκή και μετά τα σταβλίζουμε στις εγκαταστάσεις μας στο χωριό. Βάζουμε ταύρο για να βελτιώνονται και να έχουν καλύτερη απόδοση και να είναι πιο γόνιμα. Κάνουμε συνεχή έρευνα για τα ζώα που φέρνουμε γιατί από την αναπαραγωγή, εξαρτώνται τα… πάντα στη μονάδα. Ο πατέρας μου είχε ανάμικτες φυλές μοσχαριών, αλλά όσο ασχολούμαι έχουμε τα αυτόχθονα, κόκκινα ελληνικής φυλής. Τα έχουμε και στο πρόγραμμα των αυτόχθονων, αλλά και στα βιολογικά. Γι’ αυτό το λόγο προμηθευόμαστε βιολογικές τροφές, τόσο σε χόρτα, όσο και καρπό. Η τροφές είναι το… παν για τα ζώα και τις αποδόσεις τους, όπως το περιβάλλον επίσης που ζουν και είναι… ανώτερο, μέσα στη φύση”.

Featured Image

 

Με σταθερά βήματα αυξάνει συνεργασίες

Μέχρι και σήμερα ο Γρηγόρης συνεργάζεται με κρεοπωλεία της γύρω περιοχής, αλλά και επιλεγμένα μαγαζιά εστίασης που προμηθεύει με κρέας, ενώ δίνει και ζώντα ζώα. Στόχος του, όπως προσθέτει, είναι σε κάθε περίπτωση στο μέλλον, να υπάρξουν συνεργασίες με ακόμα περισσότερα μαγαζιά. “Η τιμή που παίρνει ο καταναλωτής το κρέας μας είναι στα 12 με 18 ευρώ ανάλογα το μέρος, ενώ στη χονδρική είναι στα 6,5 με 9 ευρώ”, σημειώνει ο Γρηγόρης Σκαρλάτος.

Αναφορικά με τους στόχους του στο μέλλον, όπως επισημαίνει: “σίγουρα είναι μια ετικέτα, ένα brand για το κρέας μας”.

Σε σχέση τέλος με τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο, είναι η παρουσία από αγέλες λύκων που επιτίθενται σε μεγάλα ζώα, η ακρίβεια στις τροφές, αλλά και οι εισφορές χωρίς αντίκρυσμα για παράδειγμα προς τον ΕΛΓΑ, που σπάνια αποζημιώνει ή δίνει πολύ λίγα για ζημιές.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image