“Έχει εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τις αποζημιώσεις των δαπανών που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου της χώρας. Όπως διαπιστώνει κανείς με μια γρήγορη ανάγνωση στη φετινή ΚΥΑ προβλέπονται καταρχήν γενναίες αυξήσεις και πάνω από 100% σε σχέση με την ΚΥΑ του 2023. Αυξάνονται οι τιμές αποζημίωσης σε όλες τις κατηγορίες και σε όλες τις ηλικίες των αιγοπροβάτων. Με βάση την εν λόγω ΚΥΑ, το ύψος των αποζημιώσεων που έχει εγκριθεί και έχει καταβληθεί στους κτηνοτρόφους από τη Διεύθυνση Υγείας Ζώων μέχρι σήμερα ανέρχεται στα 13,3 εκατομμύρια ευρώ. Εξ αυτών -δεν είναι «θα», έχουν καταβληθεί- το 1,3 εκατομμύρια έχει καταβληθεί στις περιφέρειες για ενίσχυση για την επιζωοτία και τα 12 εκατομμύρια ευρώ έχουν καταβληθεί στους κτηνοτρόφους. Κι έχουν καταβληθεί εδώ και περισσότερο από έναν μήνα, πριν τις εορτές των Χριστουγέννων”, ανέφερε στη βουλή ο ΥφΑΑΤ Χρήστος Κέλλας, αναφορικά με τους κτηνοτρόφους.

“Και εδώ σας καταθέτω στα Πρακτικά, για να έχετε υπόψη σας, αναλυτικά πόσα πήρε κάθε περιφέρεια, κάθε περιφερειακή ενότητα από τις περιφέρειες της χώρας. Τα χρήματα υπάρχουν. Όπως έρχονται οι καταστάσεις από τις περιφέρειες καταβάλλονται τα χρήματα και τα παίρνουν οι δικαιούχοι. Αυτή είναι η διαδικασία και πρέπει να σας πω ότι κατά κοινή ομολογία είναι οι ταχύτερες αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν ποτέ. Και έχουμε να πληρώσουμε ακόμα τα υπόλοιπα, αναλόγως με το πώς έρχονται οι καταστάσεις από τις περιφέρειες –επαναλαμβάνω- και έπεται συνέχεια. Τώρα, αναλυτικά στοιχεία για τις περιφέρεις και τις αποζημιώσεις τα έχω εδώ να τα δείτε στα Πρακτικά. Όσον αφορά την ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου, αυτή θα γίνει με το ευρωπαϊκό μέτρο. Τα χρήματα υπάρχουν. Είμαστε έτοιμοι. Περιμένουμε να τελειώσουμε και με την ευλογιά, για να προχωρήσουμε περαιτέρω στην ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου. Και δεν είναι «θα» και τα μέτρα είναι αποτελεσματικά. Ξέρετε ότι η πανώλη έχει εκριζωθεί και φαίνεται ότι είμαστε πάρα πολύ καλά και στο θέμα της ευλογιάς. Όσον αφορά το μέτρο 5.2 η επιχορήγηση θα είναι 100% χρηματοδότηση για την ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου, δηλαδή ό,τι ζώα είχε ο καθένας θα ξαναπάρει, με 100% χρηματοδότηση, το τονίζω. Τώρα, αναφορικά με τις ζωοτροφές, θα δοθεί ενίσχυση λόγω μακρού χρονικού διαστήματος που τα ζώα ήταν εγκλεισμένα στους στάβλους λόγω των επιζωοτιών, αυξημένο κόστος ζωοτροφών, αλλά το ακριβές ύψος δεν έχει ανακοινωθεί. Δεν ξέρω από πού προβλέπετε εσείς τα νούμερα για έναν μήνα, όπως είπατε”, συμπλήρωσε απαντώντας στον Χουσεΐν Ζεϊμπέκ.

Αναλυτικά η συζήτηση από τα επίσημα πρακτικά της βουλής:

Προχωράμε τώρα στην έκτη με αριθμό 432/27-1-2025 επίκαιρη ερώτηση πρώτου κύκλου του Βουλευτή Ξάνθης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Νέα Αριστερά» κ. Χουσεΐν Ζεϊμπέκ προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα: «Αντιμετώπιση της εξάπλωσης της ευλογιάς των αιγοπροβάτων και στήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων».
Κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο.

ΧΟΥΣΕΪΝ ΖΕΪΜΠΕΚ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, με αυτήν την ερώτηση θέλω να μεταφέρω την κραυγή αγωνίας των κτηνοτρόφων της περιοχής μου και όχι μόνο. Η περιφέρειά μας βρίσκεται σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης λόγω των ζωονόσων και της ευλογιάς των αιγοπροβάτων. Οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς έχουν μηδενικό εισόδημα, διογκωμένα χρέη και καμία προοπτική αποκατάστασης.

Σας έχω καταθέσει ως αναφορά στη Βουλή την επιστολή των Κτηνοτροφικών Συλλόγων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, στην οποία ζητούνται συγκεκριμένα μέτρα στήριξης, αλλά δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση μέχρι σήμερα. Και ενώ η ευλογιά των αιγοπροβάτων καταστρέφει τους κτηνοτρόφους, οι αποζημιώσεις καταβάλλονται με μεγάλη καθυστέρηση.

Στην Ξάνθη, τον τόπο μου, όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου, μέχρι τώρα έχουν δοθεί αποζημιώσεις μόνο σε 13 εκμεταλλεύσεις, ενώ έχουν ήδη εξοντωθεί 62 κτηνοτροφικές μονάδες, λόγω της ευλογιάς και της πανώλης. Οι περιοχές σε καραντίνα είναι εγκαταλειμμένες στη μοίρα τους, οι ζωοτροφές εξαντλούνται, το κόστος τους είναι εξωφρενικό και το κράτος δεν έχει κάνει τίποτα για να διασφαλίσει την επιβίωση των εκμεταλλεύσεων. Τα αμνοερίφια παραμένουν αποκλεισμένα στους στάβλους χωρίς να μπορούν να οδηγηθούν στα σφαγεία, οδηγώντας σε ολική απώλεια εσόδων.
Παρά τις δηλώσεις σας για το Μέτρο 5.2 για την ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου, παραμένει απλώς μια υπόσχεση χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα και όρους υλοποίησης. Έχουμε και την αποτυχία του Μέτρου 5.2 για τις ζημιές από τις πλημμύρες και τη φωτιά στον Έβρο και είναι λογικό να ανησυχούν οι κτηνοτρόφοι.

(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Ε΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ)

Προβλήματα όμως έχουν και οι παραγωγοί ζωοτροφών. Μόνο στον Έβρο είναι εγκλωβισμένοι 12 χιλιάδες τόνοι μηδικής. Σας έχω υποβάλει και ερώτηση αν θα υπάρξει ειδικό πρόγραμμα αποζημίωσης για τους παραγωγούς ζωοτροφών και τους συνεταιρισμούς που δεν μπορούν να διαθέσουν τα αποθέματά τους, αλλά και σε αυτό το ερώτημα αποφεύγετε να μας απαντήσετε.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων στον Έβρο που θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση της κρίσης είναι ουσιαστικά ανενεργό, δεν διαθέτει το απαραίτητο προσωπικό ούτε καν τα αναγκαία μέσα. Δεν σας ενδιαφέρει να λειτουργήσει. Δεν σας ενδιαφέρει να θωρακίσετε και να προστατέψετε τον πρωτογενή τομέα.
Ήδη από τις 20 Αυγούστου 2024 όταν διαπιστώθηκε επίσημα το πρώτο κρούσμα ευλογιάς στον Έβρο, έχουν πληγεί συνολικά 27 κοπάδια, έχουν σφαγιαστεί στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης περίπου 65.000-70.000 ζώα. Μόνο στην Ξάνθη έχουν θανατωθεί περισσότερα από 16.000 ζώα. Αντιλαμβάνεστε την καταστροφή.

Εγώ έχω εδώ μαζί μου και θα σας καταθέσω την επιστολή με τα αιτήματα του Δήμου Τοπείρου, καθώς τα περισσότερα κρούσματα ήταν σε αυτήν την περιοχή του νομού μας. Μιλάμε για έναν δήμο που βασίζεται στην κτηνοτροφία. Ελπίζω να λάβετε σοβαρά υπόψη σας όσα σας γράφουν.

Η ευλογιά χτύπησε και τη Σαμοθράκη όπου το 40% του πληθυσμού ασχολείται με την κτηνοτροφία.

Σας ρωτώ λοιπόν ευθέως και θέλουμε ξεκάθαρες απαντήσεις στα εξής.
Πρώτον, ποιο είναι το ύψος των αποζημιώσεων που έχουν καταβληθεί ως σήμερα; Υπάρχουν εκκρεμότητες και πόσες ανά περιφερειακή ενότητα; Υπογράψατε την ΚΥΑ το 2025 ώστε να καταβληθεί το τρίτο κύμα αποζημιώσεων που έχετε εξαγγείλει;

Δεύτερον, ανακοινώσατε ότι η ενίσχυση είναι ίση με το κόστος ζωοτροφών ενός μηνός λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανώλη του καλοκαιριού. Για την ευλογιά τι θα γίνει; Δεν θα αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι; Και αν ναι, πότε και για πόσο διάστημα;

Τρίτον, για το Μέτρο 5.2 που δεν έχει ακόμη προκηρυχθεί, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα και ποιοι θα είναι οι όροι ένταξης; Θα αναλάβετε επιτέλους δράση ή θα αφήσετε τους κτηνοτρόφους να εγκαταλείψουν το επάγγελμά τους;

Τέταρτον, ποια είναι η δικαιολογία σας για την αδράνεια του Κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων στον Έβρο; Γιατί δεν έχει στελεχωθεί κατάλληλα και πότε θα γίνει αυτό; Πότε θα υπογράψετε το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας και την προγραμματική σύμβαση με το ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Παρακαλώ, ολοκληρώστε.

ΧΟΥΣΕΪΝ ΖΕΪΜΠΕΚ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε. Η δευτερολογία μου θα είναι πιο σύντομη.
Πέμπτον, πώς θα στηρίξετε τους επαγγελματίες που κινούνται γύρω από την κτηνοτροφία: παραγωγούς, εταιρείες ζωοτροφών, προμηθευτές, κάθε είδους σφαγεία, εμπόρους;
Τέλος, κύριε Υπουργέ, οι κτηνοτρόφοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σας κατέθεσαν συγκεκριμένα αιτήματα: αναστολή των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΕΦΚΑ για το χρονικό διάστημα μέχρι και την πλήρη επανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου, πάγωμα για τρία έτη όλων των οφειλόμενων και των ρυθμίσεων των κτηνοτρόφων προς φορείς του δημοσίου, άτοκο δάνειο με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου με τριετή περίοδο χάριτος αποπληρωμής για οφειλές των κτηνοτρόφων προς ιδιώτες προμηθευτές. Έχετε συζητήσει με τον Υπουργό Οικονομικών για κάτι από όλα αυτά; Θα τα υλοποιήσει η Κυβέρνηση; Σας ακούω, κύριε Υπουργέ.

Ευχαριστώ για την ανοχή, κύριε Πρόεδρε.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Χουσεΐν Ζεϊμπέκ καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Ευχαριστούμε.
Ελάτε, κύριε Υπουργέ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΛΛΑΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Αγαπητέ συνάδελφε, γνωρίζουμε πολύ καλά τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι μας λόγω των ζωονόσων και ως Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή που είχαμε την εμφάνιση της πανώλης και σε συνέχεια της ευλογιάς είμαστε δίπλα τους για να τους στηρίξουμε με κάθε τρόπο.

Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αντιμετωπίσαμε με αμεσότητα, μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα το θέμα της αντιμετώπισης των ζωονόσων και της πρόληψης επανεμφάνισής τους. Ακολουθήσαμε πιστά όλα τα προβλεπόμενα από τα ευρωπαϊκά πρωτόκολλα και πετύχαμε, κερδίζοντας τα εύσημα και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να εξαλείψουμε την πανώλη που εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο και είμαστε σε πολύ καλό δρόμο σχετικά και με την ευλογιά.

Τώρα απαντώντας στο πρώτο σκέλος της ερώτησής σας για τα μέτρα πρόληψης και εξάλειψης της ευλογιάς των αιγοπροβάτων τα οποία λάβαμε, σας λέω ότι από τον Αύγουστο που εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα ευλογιάς στον Έβρο εφαρμόσαμε στις μολυσμένες εκτροφές όλα τα μέτρα τα οποία προβλέπονται από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 2020/687, καθώς και το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση των ασθενειών του παραρτήματος 1 του Προεδρικού Διατάγματος 138/1995.

Πιο συγκεκριμένα, προβήκαμε σε θανάτωση καταρχήν και υγειονομική ταφή των ζώων, καθαρισμό και απολύμανση των εγκαταστάσεων, οριοθέτηση των ζωνών προστασίας στα 3 χιλιόμετρα ακτίνα και επιτήρησης στα 10 χιλιόμετρα από κάθε επιβεβαιωμένη εστία και οριοθέτηση των περαιτέρω απαγορευμένων ζωνών. Στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης και στις περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες πραγματοποιείται κλινική εξέταση όλων των προβάτων και αιγοειδών από κτηνιάτρους του ΥΠΑΑΤ, των εποπτευόμενων φορέων και των περιφερειών. Στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, η οποία θεωρείται υψηλού κινδύνου λόγω της γειτνίασης με την Τουρκία, γίνεται και μέσω του του προγράμματος του έργου Thrace παθητική κλινική επιτήρηση στα πρόβατα και στις αίγες. Από το 2017 στις διασυνοριακές περιοχές, όπως στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, τη Λέσβο, τη Λήμνο, τη Σάμο, τη Ρόδο, τη Χίο και την Κω, εφαρμόζεται το πρόγραμμα των τεσσάρων διασυνοριακών νοσημάτων, το λεγόμενο TAD.

Λαμβάνοντας όλα τα παραπάνω μέτρα και εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα, κατορθώσαμε, αγαπητέ κύριε Χουσεΐν, τα κρούσματα πλέον να είναι περιορισμένα.

Στη δευτερολογία μου θα σας απαντήσω για τα υπόλοιπα ερωτήματα που έχετε θέσει και για τις αποζημιώσεις και για το πόσα χρήματα έχουν καταβληθεί, αλλά και για το ινστιτούτο που βρίσκεται στην περιοχή σας.
Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Ελάτε, κύριε συνάδελφε.

ΧΟΥΣΕΪΝ ΖΕΪΜΠΕΚ: Κύριε Υφυπουργέ, στην απάντησή σας, αν κατάλαβα καλά, μας λέτε λίγο πολύ πως όλα έγιναν και όλα τα κάνετε καλά, εφαρμόσατε τα πρωτόκολλα, εφαρμόσατε τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και άλλα προγράμματα. Αυτά μας λέτε ότι όλα έγιναν όπως έπρεπε.

Και τότε πώς έχουμε φτάσει στη σημερινή καταστροφή; Σήμερα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, αύριο να δούμε πού. Ήδη κρούσματα ευλογιάς έχουμε δυστυχώς και στην Κρήτη. Ο κρατικός μηχανισμός άργησε πολύ, η πρόληψη δεν έγινε όπως θα έπρεπε, υποστελεχωμένη κτηνιατρική υπηρεσία. Πώς φτάσαμε μόνο στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη να έχουμε 70.000 ζώα που σφαγιάστηκαν; Μεγάλη ζημιά.

Οι κτηνοτρόφοι είναι σε μεγάλη απόγνωση. Πολλοί δεν θα μπορέσουν να ξαναείναι στην παραγωγή. Και εσείς μας λέτε πως και αποζημιώσεις δώσατε και πως όλα είναι μια χαρά. Τι ακριβώς περιμένετε για να ενεργοποιήσετε και να αξιοποιήσετε το Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων στον Έβρο, ώστε να θωρακιστεί η περιοχή μας και να προστατευθεί ο πρωτογενής τομέας; Γιατί δεν είναι πρώτη φορά που έχουμε ζωονόσους στην περιοχή μας.

Είναι δυνατόν πάλι να φταίνε άλλοι και πάλι να ακούμε για αρμοδιότητες τρίτων; Είναι δυνατόν σε μια τόσο μεγάλη κρίση για την κτηνοτροφία το Υπουργείο απλά να αρκείται να βγάλει την ουρά του απέξω;

Είναι δυνατόν ακόμα να μην έχετε κάνει τίποτα για το Μετρό 5.2 για την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου και οι κτηνοτρόφοι να σας ακούν να λέτε «θα κάνουμε, θα δείξουμε, θα ενεργοποιήσουμε», τη στιγμή που σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ξεκλήρισμα κοπαδιών, τη στιγμή που οι παραγωγοί ζωοτροφών έχουν βρεθεί σε πραγματικό αδιέξοδο, πραγματικά δεν ξέρω τι να κάνουν, και οι περιοχές που είναι σε καραντίνα έχουν αφεθεί στην τύχη τους;

Σας κατέθεσα στην πρωτολογία μου συγκεκριμένες ερωτήσεις. Θα επιμείνουμε σε αυτές όχι μόνο σήμερα και θέλουμε συγκεκριμένες απαντήσεις. Και σας το ξαναλέω, οι κτηνοτρόφοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ζήτησαν να εφαρμοστούν τρία βασικά μέτρα για να μπορέσουν να ανασάνουν, να επιβιώσουν: αναστολή των ασφαλιστικών εισφορών -είναι πολύ σημαντικό- προς τον ΕΦΚΑ για το χρονικό διάστημα μέχρι την πλήρη επανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου, πάγωμα για τρία έτη όλων των οφειλών και των ρυθμίσεων των κτηνοτρόφων προς φορείς του δημοσίου, άτοκο δάνειο με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου με τριετή περίοδο χάριτος αποπληρωμής για οφειλές των κτηνοτρόφων προς ιδιώτες προμηθευτές.

Δεσμευθείτε εδώ δημόσια ότι οι Υπουργοί θα τα υλοποιήσετε. Μην πετάτε την μπάλα στην εξέδρα, δηλώνοντας και πάλι αναρμόδιος. Οι κτηνοτρόφοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης περιμένουν σήμερα να ακούσουν συγκεκριμένες λύσεις και να είναι πάλι στην παραγωγή.
Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Κύριε Κέλλα, έχετε τον λόγο.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΛΛΑΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Έχει εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τις αποζημιώσεις των δαπανών που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου της χώρας. Όπως διαπιστώνει κανείς με μια γρήγορη ανάγνωση στη φετινή ΚΥΑ προβλέπονται καταρχήν γενναίες αυξήσεις και πάνω από 100% σε σχέση με την ΚΥΑ του 2023. Αυξάνονται οι τιμές αποζημίωσης σε όλες τις κατηγορίες και σε όλες τις ηλικίες των αιγοπροβάτων. Με βάση την εν λόγω ΚΥΑ, το ύψος των αποζημιώσεων που έχει εγκριθεί και έχει καταβληθεί στους κτηνοτρόφους από τη Διεύθυνση Υγείας Ζώων μέχρι σήμερα ανέρχεται στα 13,3 εκατομμύρια ευρώ. Εξ αυτών -δεν είναι «θα», έχουν καταβληθεί- το 1,3 εκατομμύρια έχει καταβληθεί στις περιφέρειες για ενίσχυση για την επιζωοτία και τα 12 εκατομμύρια ευρώ έχουν καταβληθεί στους κτηνοτρόφους. Κι έχουν καταβληθεί εδώ και περισσότερο από έναν μήνα, πριν τις εορτές των Χριστουγέννων.

Και εδώ σας καταθέτω στα Πρακτικά, για να έχετε υπόψη σας, αναλυτικά πόσα πήρε κάθε περιφέρεια, κάθε περιφερειακή ενότητα από τις περιφέρειες της χώρας.

(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χρήστος Κέλλας καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Τα χρήματα υπάρχουν. Όπως έρχονται οι καταστάσεις από τις περιφέρειες καταβάλλονται τα χρήματα και τα παίρνουν οι δικαιούχοι. Αυτή είναι η διαδικασία και πρέπει να σας πω ότι κατά κοινή ομολογία είναι οι ταχύτερες αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν ποτέ. Και έχουμε να πληρώσουμε ακόμα τα υπόλοιπα, αναλόγως με το πώς έρχονται οι καταστάσεις από τις περιφέρειες –επαναλαμβάνω- και έπεται συνέχεια. Τώρα, αναλυτικά στοιχεία για τις περιφέρεις και τις αποζημιώσεις τα έχω εδώ να τα δείτε στα Πρακτικά.

Όσον αφορά την ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου, αυτή θα γίνει με το ευρωπαϊκό μέτρο. Τα χρήματα υπάρχουν. Είμαστε έτοιμοι. Περιμένουμε να τελειώσουμε και με την ευλογιά, για να προχωρήσουμε περαιτέρω στην ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου. Και δεν είναι «θα» και τα μέτρα είναι αποτελεσματικά. Ξέρετε ότι η πανώλη έχει εκριζωθεί και φαίνεται ότι είμαστε πάρα πολύ καλά και στο θέμα της ευλογιάς.

Όσον αφορά το μέτρο 5.2 η επιχορήγηση θα είναι 100% χρηματοδότηση για την ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου, δηλαδή ό,τι ζώα είχε ο καθένας θα ξαναπάρει, με 100% χρηματοδότηση, το τονίζω.

Τώρα, αναφορικά με τις ζωοτροφές, θα δοθεί ενίσχυση λόγω μακρού χρονικού διαστήματος που τα ζώα ήταν εγκλεισμένα στους στάβλους λόγω των επιζωοτιών, αυξημένο κόστος ζωοτροφών, αλλά το ακριβές ύψος δεν έχει ανακοινωθεί. Δεν ξέρω από πού προβλέπετε εσείς τα νούμερα για έναν μήνα, όπως είπατε.

Τέλος, η ουσιαστική στήριξη της Κυβέρνησης προς τους κτηνοτρόφους γίνεται φανερή και με τα άλλα μέτρα τα οποία έχει λάβει η Κυβέρνηση. Ποια είναι αυτά; Μείωση της φορολογίας στους συνεταιρισμούς κατά 50%, μηδενισμός του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής. Και αυτό μονιμοποιήθηκε από φέτος και έχει νομοθετηθεί εδώ στη Βουλή σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησής μας.

Επίσης, γίνεται φανερή με τη διάθεση των ειδικών τιμολογίων για το ηλεκτρικό ρεύμα, για το ΓΑΙΑ από τη ΔΕΗ και με προγράμματα όπως τα «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι», που επιτρέπουν στους αγρότες μέσα από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών να παράγουν τη δική τους πράσινη ενέργεια και να μειώνουν το ενεργειακό κόστος.

Με την εφαρμογή του μειωμένου κατά 13% και υπερμειωμένου 6% συντελεστή ΦΠΑ σε ένα σύνολο προϊόντων και βασικών ειδών, που υποστηρίζουν και ενισχύουν την αγροκτηνοτροφική παραγωγή και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.

Με τη μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% για την αγορά αγροτικών μηχανημάτων, ενώ επίκεινται και άλλα μέτρα στήριξης όπως είναι η νομοθετική ρύθμιση που έρχεται -βρίσκεται σε διαβούλευση αυτήν τη στιγμή- για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων.

Όσον αφορά τώρα την απαλλαγή από φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές των πληγέντων κτηνοτρόφων, αυτά ξέρετε ότι δεν είναι δικιά μας αρμοδιότητα.
Και έρχομαι στο ερώτημά σας για την ενίσχυση του Κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων στον Έβρο. Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσω, αγαπητέ συνάδελφε, ότι το Κέντρο αυτών των εξωτικών νοσημάτων δεν ανήκει στο Υπουργείο. Ανήκει στην Περιφέρεια.

Στο πλαίσιο όμως στήριξης και αναβάθμισης των υποδομών του ΥΠΑΑΤ και των φορέων που αυτό εποπτεύει στην Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα προχωρήσουμε άμεσα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας και προγραμματικής σύμβασης, που θα αφορούν στην έγκαιρη πρόληψη και την αντιμετώπιση των νοσημάτων των ζώων.

Μέσω αυτού του μνημονίου θα δώσουμε τη δυνατότητα να μελετήσουμε και να ελέγξουμε ασθένειες στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, θα επιτύχουμε την πρόληψη της εξάπλωσής τους στην ευρύτερη περιοχή και θα αναπτύξουμε και προγράμματα προστασίας της δημόσιας υγείας.

Επίσης, με το εν λόγω μνημόνιο θα επιδιωχθεί η εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των ζώων και την ανάπτυξη της βιολογικής κτηνοτροφίας και κτηνοτροφίας χαμηλών εισροών.

Θα πρέπει να πω, επίσης, ότι και εγώ προσωπικά αλλά και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου έχουμε επισκεφθεί κατ’ επανάληψη τις πληγείσες περιοχές λόγω των επιζωοτιών -και το ξέρετε καλά ότι τις έχουμε επισκεφθεί- και βεβαίως θα είμαστε δίπλα στους κτηνοτρόφους, όπως ακριβώς από την πρώτη στιγμή υποσχεθήκαμε.

Κλείνοντας, θέλω να σημειώσω ότι τα Ινστιτούτα Κτηνιατρικών Ερευνών και Εδαφοϋδατικών Πόρων, με πρωτοβουλία και εσωτερική χρηματοδότηση από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, εργάζονται για τη δημιουργία εφαρμογής συστήματος γεωγραφικών πληροφοριών, το GIS, η οποία θα αποτελέσει ένα καινοτόμο ψηφιακό εργαλείο για τη διαχείριση των επιζωοτιών, μεταξύ αυτών και της ευλογιάς.
Σας ευχαριστώ.

Newsroom Agronewsbomb