Περιθώρια παραπέρα ανάπτυξης της παραγωγής ακτινιδίων στην Ελλάδα, με στόχο την εξαγωγή τους ενδεχομένως ανοίγει η μείωση της σχετικής παραγωγής στη Βραζιλία.
Σημειώνεται πως το 64% των εισαγωγών κόκκων ακτινιδίων στη Βραζιλία προέρχεται από την Ελλάδα!
Οι ήπιες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του περσυνού χειμώνα στο νότιο ημισφαίριο (Ιούνιο- Σεπτέμβριο), μείωσαν την παραγωγή ακτινιδίων στην Βραζιλία, ιδιαιτέρως στην Πολιτεία Parana (Νότια Βραζιλία) που αποτελεί το κέντρο της εγχώριας καλλιέργειας, σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα της ελληνικής διπλωματικής αποστολής στο Σάο Πάολο.
Το 2023, η καλλιεργήσιμη έκταση στο Parana εκτεινόταν σε 200 εκτάρια με συνολική παραγωγή 2,6 χιλιάδες τόνους, αναφέρει το newsit.gr.
H μέση παραγωγικότητα ανά εκτάριο ανήλθε, την ίδια χρονιά, σε 12 τόνους. Σύμφωνα με τον σύνδεσμο παραγωγών, η ποσότητα αυτή είναι η μισή από την αντίστοιχη του 2021, εξαιτίας των δυσμενών κλιματολογικών συνθηκών επηρεαζόμενη από τις υψηλές θερμοκρασίες του περασμένου χειμώνα.
Η καλλιέργεια ακτινιδίου εκτείνεται συνολικά στη Βραζιλία σε 422 εκτάρια, από 296 αγροτικές επιχειρήσεις, παράγοντας 5,6 χιλιάδες τόνους. Το ακτινίδιο καλλιεργείται κυρίως στις νότιες πολιτείες της χώρας (Rio Grande do Sul, Santa Catarina, Parana), Η πολιτεία Paraná παράγει το 49,6% της συνολικής βραζιλιανής παραγωγής των καρπών, το Rio Grande do Sul, με 33,6%. και Santa Catarina, με 16,2%. Η παραγωγή είναι περιορισμένη και αδυνατεί να καλύψει την εγχώρια ζήτηση.
Η αδυναμία κάλυψης της εσωτερικής ζήτησης σε καρπούς εγχώριων ακτινιδίων αναγκάζει την Βραζιλία να εισάγει σημαντικές ποσότητες καρπών: 33 χιλ. τόνους ανά έτος.
Οι βασικοί προμηθευτές σε καρπούς ακτινιδίων είναι η Χιλή, η Αργεντινή και η Νέα Ζηλανδία από το Ν. Ημισφαίριο και η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Γαλλία από το Βόρειο Ημισφαίριο. Η Ελλάδα, από την 1η Νοεμβρίου 2023, ημερομηνία που επιτράπηκε η εισαγωγή ελληνικών ακτινίδιών, έχει εξάγει σημαντικές ποσότητες καρπών.
Το A΄ τρίμηνο του 2024, εισήχθησαν 6.677,5 τόνοι από Ελλάδα, αξίας 14,5 εκ. δολαρίων, κατατάσσοντας την χώρα μας στην 1η θέση ως προς τις συνολικές εισαγωγές ακτινιδίων, κατέχοντας το 64% του εισαγόμενου όγκου.