Πώς γεννήθηκε το ντοματίνι;
Σε μια σειρά από συναρπαστικές συναντήσεις, οι Ισραηλινοί εφευρέτες συναντώνται με την επόμενη γενιά Ισραηλινών επιστημόνων για να συζητήσουν την ιστορία πίσω από την εφεύρεση, ενώ έχει προηγηθεί η έρευνα ήδη από το γυμνάσια πριν έλθει η ώρα του Ακαδημαϊκού κόσμου.
Και αυτή τη φορά – ο καθηγητής Haim Rabinowitz, ο επιστήμονας πίσω από το ντοματίνι, συναντήθηκε με τους μελλοντικούς επιστήμονες Deborah και Nimrod.
Από το Ynet σε συνεργασία με το Future Scientists Center
Τι είναι το Ισραήλ κατά τη γνώμη σας; Για ένα μεγάλο μέρος από εμάς, πρόκειται για την υπέροχη εφευρετικότητά μας, που έφερε στον κόσμο εφευρέσεις όπως το Disk On Key, το Wiz, το Iron Dome αλλά και το γλυκό ντοματίνι.
Ο καθηγητής Haim Rabinovitch, γενετιστής φυτών, και ο οποίος ανέπτυξε την ντοματίνια μαζί με τον αείμνηστο καθηγητή Nachum Kider, συναντήθηκε με τον Nimrod Schreiber και την Deborah Davash, φοιτήτρια και απόφοιτη του Alpha, ενός προγράμματος έρευνας σε επιστημονικά πεδία για προικισμένους και εξέχοντες μαθητές σχολείων του Υπουργείου Παιδείας και του Κέντρου Μελλοντικών Επιστημόνων.
Σε κοινή κουβέντα μίλησαν για την εφεύρεση της ντομάτας, για την επιλογή στον τομέα της γεωργίας και για την έρευνα που επέλεξαν να πραγματοποιήσουν οι νέοι επιστήμονες.
Ήρθε από τη Νότια Αμερική χωρίς γεύση, και έγινε η γλυκιά ντομάτα του σήμερα
Ο καθηγητής Rabinovitch λέει ότι η ανάπτυξη βελτίωσε τις ντομάτες που έφερε ο Hernan Cortes από τη Νότια Αμερική το 1590 στην Ευρώπη. Οι ντομάτες που έφεραν έβγαζαν μικρούς καρπούς που ωριμάζουν και ραγίζουν αμέσως, εντελώς άγευστους.
«Τις δεκαετίες του 1970 και του 1980 δημιουργήσαμε μια επανάσταση στην παραγωγή τομάτας στον κόσμο, επεκτείνοντας τη διάρκεια ζωής της ντομάτας», θυμάται.
«Κάποια στιγμή, το “Marks and Spencer”, που ήταν η μεγαλύτερη αλυσίδα πολυκαταστημάτων στην Αγγλία, μας πλησίασε και μας ρώτησε – υπάρχουν μικρές ντομάτες που φυτρώνουν σε κήπους; Μπορείτε να κάνετε αυτό το θαύμα και με αυτές; Στο τέλος τα καταφέραμε» λέει χαμογελώντας.
“Επέλεξα το πεδίο γιατί μου άρεσε. Στα νιάτα μου ήμουν μέλος ενός κινήματος νεολαίας και μέλος του Kibbutz Sde Boker, όπου κάθισα σε ένα τραπέζι δίπλα στον David Ben-Gurion”, λέει ο καθηγητής Rabinovitch όταν ρωτήθηκε τι τον ενέπνευσε να αναπτύξει κηπευτικά και γεωργικές καλλιέργειες. «Καλλιεργούσα φυτά και μια μέρα αποφάσισα να προσπαθήσω να καταλάβω γιατί κάνω αυτό που κάνω – και πήγα να σπουδάσω γεωπονία».
Όταν ο καθηγητής Rabinovitch ρώτησε τους νέους επιστήμονες τι τους παρακίνησε να επιλέξουν το πεδίο, ο Nimrod είπε ότι η έρευνά του στη γεωργία συνδυάζει τη βιολογία και την επιστήμη των υπολογιστών, τομείς με τους οποίους συνδέεται στενά.
«Kάνω έρευνα πάνω στους ήχους που εκπέμπονται από μια ντομάτα, έτσι ώστε στην πραγματικότητα με τη βοήθεια της συγκεκριμένης καταγραφής, να καταλάβουμε αν χρειάζονται πότισμα και να παρακολουθήσουμε την κατάσταση των φυτών, ώστε να είναι δυνατό να ποτιστούν ακριβώς. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται η σπατάλη νερού και δίνεται στο φυτό αυτό ακριβώς που χρειάζεται».
Η Deborah λέει, «Στην έρευνα στην οποία συμμετείχα, προσπαθήσαμε να εξαλείψουμε την εξάρτηση μεταξύ της γονιμοποίησης του άνθους της ντομάτας και της δημιουργίας του καρπού της ντομάτας».
Όταν η Deborah ρωτά τον καθηγητή Rabinovich ποια είναι η κύρια πρόκληση του τομέα της γεωργίας στο μέλλον, λέει ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει μια καταστροφή όσον αφορά την επισιτιστική ασφάλεια.
«Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να αυξηθεί σε σχεδόν 2 δισεκατομμύρια άτομα μέχρι το 2050. Ο ΟΗΕ προβλέπει ότι το 2050 θα υπάρχουν 2,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι που θα πεινούν, εκ των οποίων 780-790 εκατομμύρια κινδυνεύουν από πείνα, δηλαδή από θάνατο εξαιτίας της πείνας. Εάν δεν ενεργήσουμε επί του θέματος τώρα, δεν θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε λύση. Και δεν το κάνουμε».
«Το πρόγραμμα Alpha μου έδωσε εμπειρία που δεν ανταλλάσσεται με τίποτα άλλο»
Όταν ο καθηγητής Rabinovich ρωτά τους επιστήμονες του μέλλοντος ποια είναι τα εργαλεία που χρησιμοποιούν για να πετύχουν, η Deborah μοιράζεται: «Το πρόγραμμα Alpha μου επέτρεψε να πειραματιστώ με μοναδικά πράγματα, να διαβάσω άρθρα, να μπω στο εργαστήριο «ενήλικων ανθρώπων» και είναι επίσης μια τρελή εμπειρία».
Τέλος, όταν η Deborah ρωτά τον καθηγητή Rabinovitch τι είναι το Ισραήλ στα μάτια του, ο καθηγητής Rabinovitch λέει ότι είναι φιλία. “Η διάθεση για συνεισφορά, η διάθεση για προσφορά. Το βλέπουμε αυτές τις μέρες σε μεγάλο βαθμό.”
Επιπλέον, ο καθηγητής Rabinovitch επισημαίνει ότι η επιχειρηματικότητα είναι επίσης ένα πολύ ισραηλινό χαρακτηριστικό στα μάτια του. «Το βλέπουμε σε όλους τους τομείς της ζωής – μια μικρή χώρα που αποτελεί το ένα χιλιοστό του παγκόσμιου πληθυσμού, έχει αλλάξει τον κόσμο σχεδόν σε κάθε πτυχή που γνωρίζω».
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται αυτές τις μέρες οι εγγραφές για προγράμματα χαρισματικών και διακεκριμένων μαθητών του Υπουργείου Παιδείας και του Κέντρου Μελλοντικών Επιστημόνων. Τα προγράμματα απευθύνονται σε μαθητές και μαθήτριες των τάξεων 7-9 και λειτουργούν σε ακαδημαϊκά ιδρύματα σε όλη τη χώρα. Τα προγράμματα: Alpha (πρόγραμμα έρευνας σε επιστημονικά πεδία), Odyssey (πρόγραμμα ακαδημαϊκών σπουδών στις επιστήμες), Idea (πρόγραμμα έρευνας σε ανθρωπιστικά πεδία) και Excellence in Science (επιστημονικό πρόγραμμα εκκίνησης για εξαιρετικές γυναίκες φοιτητές στις θετικές επιστήμες).
Οι εγγραφές στα προγράμματα θα ολοκληρωθούν στις 21/1/24.
Πηγή: kourdistoportocali.com