Ο γνωστός ελαιοτριβέας και επιχειρηματίας στο χώρο των τροφίμων, που τυγχάνει να είναι και αντιδήμαρχος στη Ζαχάρω, γνωρίζοντας από την καλή και την… ανάποδη το αγροτικό ζήτημα μιλάει στο Agronewsbomb.

Αναφορικά με την εφετινή ελαιοπαραγωγή στην ελαιοποιήσιμη ελιά τονίζει πως η παραγωγή στο νομό Ηλείας, όπου και δραστηριοποείται θα είναι στο 30% από μια κανονική χρονιά, ως αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών κυρίως. Τα πρώτα ελαιόλαδα αναμένονται το αμέσως επόμενο διάστημα, προσθέτει ο ίδιος, σημειώνοντας ότι “οι τιμές θα είναι σε ιστορικά υψηλά επίπεδα”, αλλά και το κόστος παραγωγής θα είναι πολύ υψηλό καθώς η ακριβώς ενέργεια τα υψηλά ημερομίσθια και οι ανατιμήσεις σε εφόδια και μηχανήματα οδηγούν το κόστος στα ύψη.

Δεν έχει πέσει παρά πολύ η κατανάλωση

Κάνοντας εμπόριο ελαιολάδου στην Ελλάδα, αλλά και εξαγωγές σε αρκετές χώρες, σημειώνει πως δεν έχει πέσει πολύ, παρά τις υψηλές τιμές η κατανάλωση ελαιολάδου όλο αυτό το διάστημα, καθώς μιλάμε για ένα προϊόν πολύ δημοφιλές και αναγκαίο σε εκατομμύρια νοικοκυριά. Ο κ. Τάγαρης εκτιμά πως οι τιμές θα είναι για τα φρέσκα άγουρα ελαιόλαδα τον Οκτώβριο πάνω από τα 8,50 με 9 ευρώ το κιλό.

Πρέπει να προσέξει ο κόσμος να μαζευτούν γρήγορα οι ελιές

Featured Image

Στη συνέχεια ο κ. Τάγαρης προτρέπει τους ελαιοπαραγωγός να προσέξουν φέτος ιδιαίτερα με τον καρπό να κάνουν τους απαραίτητους ψεκασμούς ΜΟΝΟ με εγκεκριμένα φυτοφάρμακα και να συγκομίσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, καθώς είναι πολύ μεγάλος ο κίνδυνος να έχουν απώλειες από δάκο και γλοιοσπόριο, λόγω των πολλών βροχών και της υγρασίας και βέβαια οι παραγωγή είναι εκτεθειμένη στα καιρικά ακραία φαινόμενα και την κλιματική αλλαγή που προκαλεί την μεγαλύτερη συχνότητα τους. Σε σχέση με τα αποθέματα, υπογραμμίζει ότι γενικά δεν υπάρχουν πολλά, γι’ αυτό και έχει εκτοξευτεί η τιμή.

DCIM\102MEDIA\DJI_0086.JPG

Νο1 προτεραιότητα η εξασφάλιση τροφής για τα δις του πλανήτη

Εν συνεχεία, ο κ. Τάγαρης θίγει ένα μεγάλο ζήτημα, αυτό της επάρκειας των τροφίμων. “Αν κάποτε λέγαμε ότι η κλιματική αλλαγή έρχεται και πρέπει γι’ αυτό να προετοιμαστούμε, τώρα μπορούμε να πούμε, ότι η κλιματική είναι ήδη εδώ. Δεδομένης μάλιστα της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού στα 8 δις περίπου, είναι απορίας άξιο, πως με τις σημερινές κλιματολογικές συνθήκες, θα υπάρχει επάρκεια σε τροφή. Αυτό πρέπει να αναδειχθεί σε μείζον πολιτικό ζήτημα και και να απασχολήσει σοβαρά τις Αρχές, πώς θα καταφέρουμε να συνεχίσουμε να παράγουμε μέσα στις τρομερά αυξανόμενες συνθήκες ανομβρίας που η κλιματική αλλαγή επιφέρει και πως θα αυξήσουμε την παραγωγή τροφίμων με κίνητρα και το κυριότερο με σωστή διαχείριση των υδάτων.

Εδώ στη Ζαχάρω έχουμε εκπονήσει μια προμελέτη για το υπόγειο αρδευτικό δίκτυο προϋπολογισμού 46.700.000 ευρώ που καλύπτει όλο τον Δήμο Ζαχάρως περίπου 65.000 στρέμματα που μπορεί να αποτελέσει και πρέπει να αποτελέσει πιλότο και για τις άλλες περιοχές”.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image