Διαστάσεις επιδημίας έχουν λάβει τα περιστατικά νοθείας στο ελαιόλαδο, με τους καταναλωτές να είναι προβληματισμένοι για την επιλογή που θα κάνουν.
Το flash.gr επικοινώνησε με τον Βασίλη Φραντζολά, δοκιμαστή και σύμβουλο ποιότητος ελαιολάδου, επιχειρώντας να πάρει απαντήσεις.
Ο κ. Φραντζολάς απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε πως ένα ελαιόλαδο μπορεί να αποδειχθεί αν είναι νοθευμένο μόνο σε χημικό εργαστήριο και σε ορισμένες λίγες περιπτώσεις, διευκρίνισε ότι αυτό ίσως δεν είναι δυνατό να γίνει απόλυτη βεβαιότητα (π.χ. νόθευση με φθηνό φουντουκέλαιο από Τουρκία).
Όσον αφορά τους τρόπους με τους οποίους ένα ελαιόλαδο μπορεί να νοθευτεί, ο κ. Φραντζολάς σημείωσε ότι είναι σύνθετο το θέμα. Υπάρχει αυτό που λέμε «νοθεία σύστασης», δηλαδή έχουμε ένα σπορέλαιο που «βάφεται» με μία χρωστική ουσία και πωλείται ως εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και η νοθεία που έχει να κάνει με την ποιότητα και σχετίζεται με την ημερομηνία λήξης του προϊόντος.
Όπως διευκρίνισε, ένα ελαιόλαδο, αν είναι πράγματι εξαιρετικά παρθένο, σε 10-12 μήνες δεν θα χαλάσει με σωστή συντήρηση , δηλαδή δεν θα παρουσιάσει ένα οργανοληπτικό ελάττωμα, ενώ αυτά που πωλούνται σήμερα στα ράφια των σούπερ μάρκετ στην πλειοψηφία τους είναι περσινής εσοδείας αλλά έχουν ημερομηνία λήξης πολύ μακρύτερη, ακόμα και για 18 μήνες.
Αιχμές για τον πρόεδρο του ΕΦΕΤ
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Φραντζολάς εξέφρασε την πλήρη διαφωνία και την έκπληξη του για τη δήλωση προ 2-3 ημερών του προέδρου του ΕΦΕΤ ότι «δεν θα πάτε και στο νοσοκομείο ούτε θα πεθάνετε από νοθευμένο ελαιόλαδο». «Πώς μπορεί και το λέει αυτό; », διερωτήθηκε. «Με αυτή τη δήλωση νομίζω ότι δυστυχώς ενθαρρύνεται η νοθεία κατ’ έναν έμμεσο τρόπο», δήλωσε ο κ. Φραντζολάς.
«Ίχνη φυτοφαρμάκου στο ελαιόλαδο»
Ο σύμβουλος ποιότητος ελαιολάδου επέστησε την προσοχή των πολιτών στο χύμα ελαιόλαδο και εξήγησε πως το ράντισμα για την καταπολέμηση του δάκου γίνεται λίγο πριν το μάζεμα των καρπών. «Ειδικά φέτος είχαμε χημικό πόλεμο«, όπως χαρακτηριστικά είπε, «διότι είχαμε πολύ δάκο, με αποτέλεσμα ίχνη των φαρμάκων να μένουν στο ελαιόλαδο».
Η καλύτερη και φθηνότερη εναλλακτική επιλογή για το μαγείρεμα
Ο κ. Φραντζολάς κατέληξε με μία συμβουλή προς τους καταναλωτές. Με τις τιμές στο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο να είναι στα ύψη, πρότεινε να στρέψουν το ενδιαφέρον τους προς πιο προσιτές εναλλακτικές λύσεις, όσον αφορά το μαγείρεμα. Και όχι βεβαίως προς το σπορέλαιο, αλλά στο πυρηνέλαιο.
«Είναι σαφώς ανώτερο από το σπορέλαιο, καθώς έχει πολύ καλή σύσταση λιπαρών».
Πηγή: flash.gr