Γιώργος Ντούτσιας: Γύρω στους 10.000 τόνους η Κονσερβολιά, στους 50.000 η Καλαμών. Ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Ελιάς κ. Γιώργος Ντούτσιας μιλά στο Agronewsbomb για την φετινή παραγωγή.

Όπως λέει στις Αμφίσσης (Κονσερβολιά) η παραγωγή δεν είναι πάνω από 10 με 12 χιλιάδες τόνους, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό του καρπού είναι χτυπημένο και από τον πρώιμο δάκο. Όσον αφορά στις τιμές, προσθέτει ότι είναι γύρω στα 2,10 ευρώ το κιλό.

Για τις Καλαμών αναφέρει πως δεν υπάρχει ιδιαίτερο αγοραστικό ενδιαφέρον αυτή την περίοδο για αποθηκευμένο προϊόν, καθώς τα εργοστάσια έχουν αποθέματα από την περσινή χρονιά υπερπαραγωγής, αλλά και γιατί τηρούν στάση αναμονής να δουν τις εξελίξεις τις οικονομικές, τις συμφωνίες που θα έχουν, τα νέα για τα επιτόκια παγκοσμίως κ.λπ. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν πράξεις, μεμονωμένες βέβαια, με τιμές άνω του 1,50 ευρώ το κιλό.

Τι θα γίνει τη νέα χρονιά

Featured Image

Δεδομένου ότι υπάρχει μια εκτίμηση παραγωγής, από τους περσινούς 150.000 τόνους και την υπερπαραγωγή, να πάμε φέτος στους 50 με 60 χιλιάδες τόνους, όλα είναι ανοιχτά. “Το μόνο σίγουρο είναι πως οι ελιές φέτος είναι λίγες. Αλλά τα επόμενα χρόνια πολλά δέντρα νέα και με δυνατότητες μπαίνουν στην παραγωγή, οπότε με άνεση θα υπάρχει μια παραγωγή κάθε χρόνο γύρω στους 100.000 τόνους.

Χρειάζονται επενδύσεις σε αποθήκες, έτσι θα έρθει και η τιμή

Τέλος ο κ. Ντούτσιας προτρέπει τους παραγωγούς, αφενός να οργανωθούν ώστε να κάνουν οικονομίες κλίμακος στα κόστη, αφετέρου να επενδύσουν σε αποθηκευτικές δομές για να εξασφαλίζουν την ποιότητα του προϊόντος για μακρό διάστημα. “Η Καλαμών έχει το πλεονέκτημα ότι δεν έχει απόβλητα, όπως η πράσινη στην αποθήκευση. Θεωρώ όμως ότι πρέπει να γίνουν βήματα ακόμα ως προς την αποθήκευση, αλλά και να κάνει επιτέλους το κράτος βήματα προς τα μπρος. Ένα από αυτά είναι να τρέξει την εκπόνηση του αντιπροσωπευτικού κόστους παραγωγής, ώστε να γνωρίζουμε όλοι στο χώρο πόσο στοιχίζει η ελιά…

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image