Το Υπουργικό Συμβούλιο της Ισπανίας ενέκρινε, στις 27 Δεκεμβρίου 2023, το 45ο Σχέδιο Συνδυασμένης Αγροτικής Ασφάλισης (κάτι σαν τον κανονισμό του ΕΛΓΑ).

Το σχέδιο συνοδεύεται με ένα κονδύλι 284,52 εκατ. που θα χρησιμοποιηθεί ως επιδότηση για την πληρωμή των ασφαλίστρων.

Το σχέδιο περιλαμβάνει τη χρηματοδοτική κατανομή και τις διάφορες επιδοτήσεις που εφαρμόζονται και τα ποσοστά τους. Τα νέα μέτρα που ενσωματώνονται στο σχέδιο δίνουν προτεραιότητα σε ορισμένες ομάδες και ενθαρρύνουν την υιοθέτηση μέτρων προσαρμογής κατά της κλιματικής αλλαγής.

Το οικονομικό έτος 2023 ο προϋπολογισμός του σχεδίου ανήλθε σε 317,7 εκατ. ευρώ λόγω της έκτακτης αύξησης κατά 60 εκατ. ευρώ που, το 2022, η Κυβέρνηση συμφώνησε μεταξύ των μέτρων στήριξης του αγροτικού τομέα για την αντιμετώπιση της ξηρασίας και των συνεπειών του πολέμου. στην Ουκρανία. Αν εξαιρεθεί αυτή η έκτακτη εισφορά, ο προϋπολογισμός του συνδυασμένου ασφαλιστικού προγράμματος για το 2024 αυξάνεται κατά 26,8 εκατ. ευρώ (10,3%).

Από το 2020, το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων αύξησε σταδιακά το κονδύλι του προϋπολογισμού, το οποίο από 211,3 εκατ. ευρώ το προαναφερθέν έτος αυξήθηκε σε 284,5 εκατ. ευρώ σήμερα για την επιδότηση της σύναψης πολιτικών. Πέραν αυτού του τακτικού προϋπολογισμού, το 2022 και το 2023 εγκρίθηκε έκτακτη διάθεση επιπλέον 60 εκατ. ευρώ, που ανέβασε τον προϋπολογισμό από 257,7 σε 317,7 εκατ. ευρώ.

Από το 2020, το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων αύξησε σταδιακά το κονδύλι του προϋπολογισμού, το οποίο από 211,3 εκατ. ευρώ το προαναφερθέν έτος αυξήθηκε σε 284,5 εκατ. ευρώ σήμερα για την επιδότηση της σύναψης πολιτικών.

Featured Image

Μέτρα

Μεταξύ των μέτρων που ενσωματώνονται στο νέο Σχέδιο, ξεχωρίζει η ιεράρχηση της δημόσιας στήριξης σε ορισμένες ομάδες που είναι θεμελιώδεις στην εθνική αγροτική πολιτική, όπως οι νέοι αγρότες, οι επαγγελματίες, οι εκμεταλλεύσεις προτεραιότητας ή εκείνες που ανήκουν σε οργάνωση παραγωγών. Οι ομάδες αυτές θα έχουν 8 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερη επιδότηση, αύξηση που θα φτάσει τις 18 μονάδες στην περίπτωση των νέων αγροτών.

Ομοίως, η στήριξη προσαρμόζεται σε ασφαλιστήρια συμβόλαια που έχουν υψηλό ποσοστό ζημιάς στα ασφαλιστικά τους αποτελέσματα, ώστε να ενθαρρύνεται η υιοθέτηση μέτρων προσαρμογής από τους παραγωγούς, σύμφωνα με τις ανάγκες που επιβάλλει η κλιματική αλλαγή.

Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης δράσεις αναθεώρησης και βελτίωσης των ασφαλιστικών γραμμών, καθώς και τη διενέργεια διαφόρων μελετών για νέες καλύψεις σε μελλοντικά ασφαλιστικά προγράμματα.

Οι αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν σε ασφαλισμένους που υπέστησαν ζημιές το 2022 έφτασαν τα 768 εκατ. ευρώ, ποσό που υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 1.200 εκατ. το 2023

Η απότομη αύξηση των δυσμενών φυσικών φαινομένων τα τελευταία χρόνια έχει προκαλέσει μια ανισορροπία μεταξύ των ασφαλίστρων που εισπράττονται μέσω της ασφάλισης και του ποσοστού ατυχημάτων, η οποία έχει ενταθεί εξαιρετικά το 2023. Αυτές οι ανισορροπίες αντισταθμίζονται από τους μηχανισμούς φερεγγυότητας που το σύστημα, τα αποθεματικά της ασφάλισης φορείς και, ιδίως, μέσω της αντασφάλισης της Κοινοπραξίας Ασφαλιστικών Αποζημιώσεων. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να υιοθετηθούν μέτρα προσαρμογής για την αντιμετώπιση αυτών των ανισορροπιών και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος με τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα στη χρήση των δημόσιων πόρων.

Featured Image