Ένα νέο ξέσπασμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων επιβεβαιώθηκε την Τρίτη από την Κτηνιατρική Διεύθυνση Υγειονομικής και Ασφάλειας Τροφίμων (DSVSA) Dâmbovița, όπως γράφει το agro-tv.ro.

“Το Εργαστήριο Κτηνιατρικής Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων της Κομητείας επιβεβαίωσε, στις 05.08.2024, την παρουσία του ιού της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων ( ASF ) σε μια μη επαγγελματική εκμετάλλευση στην κοινότητα Nucet της κομητείας Dâmboviţa”, σύμφωνα με δήλωση της DSVSA remis, την Τρίτη, στο newsroom του AgroTV.

Σε συνεδρίαση ως έκτακτη ανάγκη, το Τοπικό Κέντρο για την Καταπολέμηση των Νοσημάτων της Νταμποβίτα (CLCB) υιοθέτησε το Σχέδιο Μέτρων για την Καταπολέμηση αυτής της ασθένειας, στο οποίο, εκτός από το μέτρο της θανάτωσης των χοίρων από την πληγείσα μη επαγγελματική φάρμα και τον εκσπλαχνισμό των πτωμάτων, αποφασίστηκε:

– τη δημιουργία ζώνης προστασίας 3 km και ζώνης επιτήρησης 10 km γύρω από την εστία, περιοχές όπου διατάχθηκαν περιορισμοί στην κυκλοφορία των χοίρων κ.λπ.

– καταγραφή όλων των εκμεταλλεύσεων χοίρων σε απαγορευμένες περιοχές.

Featured Image

– εξασφάλιση συνθηκών βιοασφάλειας σε επίπεδο εκμετάλλευσης, για μείωση του κινδύνου εξάπλωσης του ιού της αφρικανικής πανώλης των χοίρων κ.λπ.

– Διαφήμιση –

«Η DSVSA Dâmboviţa ζητά την υποστήριξη και την κατανόηση των ιδιοκτητών ζωντανών χοίρων για να συμμορφωθούν με τα μέτρα που έλαβαν οι αρχές, λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα της νόσου και τις σοβαρές οικονομικές συνέπειες που προκαλεί η εμφάνισή της. Οποιαδήποτε υποψία ασθένειας πρέπει να αναφέρεται αμέσως στον εν ενεργεία κτηνίατρο, τον επίσημο κτηνίατρο», αναφέρεται στην αναφερόμενη ανακοίνωση.

Οι εκπρόσωποι της DSVSA Dâmbovița εφιστούν την προσοχή ότι οποιαδήποτε παραβίαση της ισχύουσας κτηνιατρικής υγειονομικής νομοθεσίας επισύρει – πέρα ​​από τις αντισυμβατικές κυρώσεις σύμφωνα με το HG 984/2005 με μεταγενέστερες τροποποιήσεις και προσθήκες – και τη μη χορήγηση αποζημίωσης για τις ζημίες που υπέστησαν ως αποτέλεσμα της σφαγής ζώων που επλήγησαν από την αφρικανική πανώλη των χοίρων.

«Καθιστούμε σαφές ότι η αφρικανική πανώλη των χοίρων δεν επηρεάζει τους ανθρώπους, δεν υπάρχει ούτε ο παραμικρός κίνδυνος ασθένειας για τον άνθρωπο, αυτός ο ιός έχει αντίκτυπο σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο», μεταδίδει επίσης η DSVSA Dâmbovița.

Featured Image