Πολωνοί αγρότες απέκλεισαν δρόμους με τρακτέρ σε μία κλιμάκωση των διαδηλώσεων ενάντια στους περιβαλλοντικούς κανονισμούς της ΕΕ και τις φθηνές εισαγωγές τροφίμων από τη γειτονική Ουκρανία, τις οποίες το μπλοκ συμφώνησε προσωρινά να παρατείνει.

Τα πλακάτ απεικόνιζαν έναν αγρότη να αιωρείται από μια αγχόνη δίπλα σε αιολικά πάρκα και ως δήμιο την ΕΕ με τις λέξεις: «Η Πράσινη Συμφωνία ισοδυναμεί με θάνατο της πολωνικής γεωργίας», αναφερόμενη στο σχέδιο του μπλοκ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Οι αγρότες στην Πολωνία και αλλού λένε ότι οι αγρότες της Ουκρανίας πλημμυρίζουν την Ευρώπη με φθηνές εισαγωγές που τους αφήνουν ανίκανους να ανταγωνιστούν.

Featured Image

Την Τετάρτη, η ΕΕ κατέληξε σε προσωρινή συμφωνία για παράταση της ατελούς πρόσβασης των Ουκρανών παραγωγών τροφίμων στις αγορές της έως τον Ιούνιο του 2025 – αν και με νέα όρια στις εισαγωγές σιτηρών.

Οι Πολωνοί διαδηλωτές δήλωσαν ότι δεν είναι ευχαριστημένοι με την τελευταία συμφωνία καθώς περιλαμβάνει τα τελευταία χρόνια, ως αναφορά για όρια εισαγωγών. Θέλουν ποσοστώσεις με βάση τα στοιχεία πολύ πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, όταν οι εισαγωγές ήταν πολύ χαμηλότερες.

Πηγή: euronews.gr

Featured Image