Ανακοίνωση από τη Νέα Αριστερά για τις επικείμενες πληρωμές αγροτικών επιδοτήσεων.

Μέσα σε μόλις μία εβδομάδα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έκανε δύο αντικρουόμενες δηλώσεις που αντί να καθησυχάσουν τους αγρότες, τους έκαναν να αμφιβάλλουν ακόμη περισσότερο για το αν θα καταφέρουν να λάβουν τις απαραίτητες ενισχύσεις στο τέλος Οκτωβρίου, όπως γίνεται κάθε χρόνο.

Αρχικά, ο Υπουργός διαβεβαίωνε ότι η επιτήρηση του ΟΠΕΚΕΠΕ από το Υπουργείο και το «σχέδιο δράσης» δεν θα επηρεάσει τις πληρωμές, υποσχόμενος ότι οι προκαταβολές θα κατατεθούν κανονικά στους λογαριασμούς των αγροτών.

Όμως, λίγες ημέρες αργότερα, σε μια νέα δήλωση, παραδέχτηκε ότι το Υπουργείο βρίσκεται «σε αναμονή» και ότι «θέλει να πιστεύει ότι τα πράγματα θα πάνε καλά και ότι κοντά στο χρόνο που έχει προσδιοριστεί θα γίνει η καταβολή της πρώτης δόσης», αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο καθυστερήσεων, ενώ επιχείρησε να αποποιηθεί τις ευθύνες του υποστηρίζοντας ότι δεν ελέγχει κάθε δραστηριότητα του Οργανισμού.

Featured Image

Η αδυναμία να διασφαλιστεί η έγκαιρη καταβολή των ενισχύσεων στους αγρότες απειλεί να πλήξει ανεπανόρθωτα την αγροτική οικονομία, ειδικά σε μια αρνητική συγκυρία που καθορίζεται από την κλιματική αλλαγή, τα αυξημένα κόστη παραγωγής, την εκμετάλλευση παραγωγών και καταναλωτών από τα καρτέλ που λυμαίνονται ανενόχλητα την αγορά και τις ζωονόσους που αφανίζουν την κτηνοτροφία.

Ο πρωτογενής τομέας είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της χώρας και η έγκαιρη καταβολή των ενισχύσεων είναι απαραίτητη για την οικονομική βιωσιμότητα των παραγωγών. Η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και να διασφαλίσει ότι οι αγρότες θα λάβουν τις ενισχύσεις που δικαιούνται, χωρίς καθυστερήσεις και δικαιολογίες.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image