Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε στο αρμόδιο υπουργείο ο Αγροτικός Σύλλογος της Ιεράπετρας ζητώντας άμεση πληρωμή του Μεταφορικού Ισοδύναμου του 2022 που δεν έχει εξοφληθεί ακόμη παρά τις υποσχέσεις.

«Αναφορικά με το Μέτρο “Μεταφορικό ισοδύναμο” στην νήσο Κρήτη σας εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας καθώς εκκρεμεί ακόμα πληρωμή στους δικαιούχους για το έτος 2022.

Υπενθυμίζουμε ότι το Μέτρο άρχισε να εφαρμόζεται στην Κρήτη το 2020 με μεγάλη καθυστέρηση από τις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας. Ομολογουμένως το Μέτρο ωφελεί σημαντικά τις αγροτικές (και μη) επιχειρήσεις που είναι δικαιούχοι, λειτουργώντας ταυτόχρονα ως μία σημαντική ανάσα ρευστότητας σε μία εποχή που η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών δεν έχει καμία απολύτως πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία», αναφέρει ο ο Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας στην επιστολή του.

Featured Image

«Όπως γνωρίζετε, για τις αιτήσεις του 2022 έχει προκύψει σημαντικό πρόβλημα που σχετίζεται αποκλειστικά με τους όρους λειτουργίας στην πλατφόρμα για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων χρηματοδότησης. Συγκεκριμένα, ενώ στα δύο χρόνια εφαρμογής του Μέτρου στην Κρήτη ο προϋπολογισμός κάλυπτε τις αιτήσεις των δικαιούχων, για το 2022 οι αιτήσεις ανήλθαν στο τετραπλάσιο ποσόν του προϋπολογισμού, δηλαδή από 10 εκατ. ευρώ σε 40 εκατ. ευρώ.

Για αυτήν την κατάσταση προφανώς δεν ευθύνονται ούτε οι αγρότες, ούτε οι υπόλοιποι δικαιούχοι-επιχειρήσεις, αλλά είναι ξεκάθαρα θέμα ανεπαρκούς λειτουργίας της πλατφόρμας. Δυστυχώς η πλατφόρμα δεν διαθέτει τις απαραίτητες δικλίδες ασφαλείας και η κατάθεση αιτήσεων χρηματοδότησης έγινε ανεξέλεγκτα από οποιοδήποτε μπορεί να εμφανίσει (νόμιμα ή μη) τα σχετικά παραστατικά μεταφοράς εισροών και εκροών για την επιχείρησή του».

Featured Image