Ανακοίνωση από τη Νέα Αριστερά για τις εξελίξεις με την ελιά.

“Δυστυχώς, το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την ένσταση που είχαν υποβάλλει η ΣΥΜΕΠΟΠ και η Ένωση Μεσσηνίας κατά της “απόφασης Γεωργαντά”, με την οποία η ονομασία «ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA» καταχωρείται στο μητρώο ποικιλιών ως συνώνυμη της ποικιλίας ελιάς «ΚΑΛΑΜΩΝ/KALAMON».

Πλέον η Ονομασία Προέλευσης Καλαμάτα μένει κατ’ ουσία απροστάτευτη, αφού στις αγορές είναι νόμιμη η πώληση «Kalamata olives» από όλο τον κόσμο! Γι’ αυτή την αρνητική εξέλιξη υπάρχουν τεράστιες ευθύνες, κυρίως από τις κυβερνήσεις του τότε δικομματισμού. Θυμίζουμε ότι στον Διεθνή Κατάλογο ποικιλιών, ήδη από το 2000 η ποικιλία είχε εγγραφεί και με τα δύο ονόματα: Καλαμών και Καλαμάτα!

Featured Image

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν προώθησε το φάκελο που είχε υποβάλει η τότε Ένωση Μεσσηνίας, για την αποκατάσταση των σφαλμάτων καταχώρησης, ώστε να αρθούν οι στρεβλώσεις που δημιουργούνταν. Ταυτόχρονα ανεχόταν οι επαγγελματικές και εξαγωγικές οργανώσεις επί σειρά ετών να χρησιμοποιούν την ονομασία «Ελιά Καλαμάτας» ως εμπορική. Ενώ θεώρησαν κακή τη λανθασμένη απόφαση Αποστόλου, δημαγωγώντας και εξαπολύοντας μεγάλη επίθεση το 2018, δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να την καταργήσουν ή διορθώσουν.

Αντιθέτως, παραστάθηκαν στην δίκη στο ΣτΕ ενάντια στην προσφυγή των Μεσσήνιων παραγωγών και του ΣΥΜΕΠΟΠ με σκοπό να διατηρηθεί! Η Νέα Αριστερά Μεσσηνίας, σε κάθε περίπτωση τάσσεται στο πλευρό των Μεσσήνιων παραγωγών, στην κατεύθυνση διαμόρφωσης μιας κοινής, εθνικής πρότασης που θα προστατεύει την τοπική παραγωγή και θα ενισχύει την εθνική μας οικονομία, μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες και τοπικιστικές αντιπαραθέσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, ως Αριστερά, είχαμε συνηγορήσει στην αναγκαία επέκταση της ζώνης ΠΟΠ, στις όμορες Γεωγραφικές Ενότητες Λακωνίας, Αρκαδίας και Ν. Ηλείας. Στις συνθήκες που διαμορφώνονται η κατοχύρωση μιας προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ) ελιά Καλαμάτας, με τη μεγαλύτερη δυνατή γεωγραφική ζώνη και με επικαιροποιημένες προδιαγραφές, μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο εμπορικό εργαλείο για το εμβληματικό μας προϊόν, αφού τα καθεστώτα ΠΟΠ και ΠΓΕ είναι από άποψη νομικής προστασίας και εμπορικής ισχύος σχεδόν ισοδύναμα. Σε αυτή την κατεύθυνση θεωρούμε ότι πρέπει να συστρατευθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς”, αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.

ΔΙΚΤΥΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Featured Image