«Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι έχουμε αποκλιμάκωση του πληθωρισμού αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο μέσα από ένα πλαίσιο στοχευμένων παρεμβάσεων» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και στη Μάρα Ζαχαρέα για το ζήτημα της ακρίβειας.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στους ελέγχους που γίνονται στην αγορά και τόνισε ότι «τα χειρότερα βρίσκονται πίσω μας».

Σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού και των μισθών γενικότερα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η δομική αντιμετώπισή του λύνεται μόνο μέσα από τη σταθερή και διατηρήσιμη αύξηση των μισθών και του διαθέσιμου εισοδήματος. Και εκεί νομίζω ότι έχουμε κάνει σημαντικά βήματα: ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά 20% από τότε που ήρθαμε στα πράγματα και θυμίζω τη δέσμευσή μας να φτάσει στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας».

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι ο κατώτατος μισθός θα είναι σίγουρα πάνω από τα 800 ευρώ, ενώ σημείωσε ότι πολλοί βρίσκονται στη ζώνη των μισθωτών μεταξύ 1.000 και 3.000 ευρώ και λιγότεροι, κατ΄ αναλογία, στον κατώτατο μισθό.

Η κερδοσκοπία και οι τιμές στα σούπερ μάρκετ

Για το εάν τα σούπερ μάρκετ προτιμούν να πληρώνουν τα πρόστιμα και συνεχίζουν να έχουν κέρδη, απαντώντας στη σχετική ερώτηση της Μ. Ζαχαρέα ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι είναι εύλογο το ερώτημα, αλλά επειδή η ζημιά είναι πολύ μεγάλη στη φήμη της πολυεθνικής επιχείρησης, αυτό την ωθεί στο να αλλάξει συμπεριφορά. «Δεν μπορεί να υπάρζουν μεγάλες διαφοροποιήσεις εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε για τις τιμές.

Featured Image

Μητσοτάκης στο Star: Τι είπε για τα αιτήματα των αγροτών και εάν θα φτάσουν τα τρακτέρ στο Σύνταγμα
Για τα αιτήματα των αγροτών ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το πρόβλημα των ελληνοποιήσεων είναι διαχρονικό και ότι η κυβέρνηση ταυτίζεται με τα προβλήματα των αγροτών, έχοντας κάνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση (της αντιμετώπισης)».

Όσον αφορά τις κινητοποιήσεις των αγροτών δήλωσε ότι παρότι σύμφωνα με τον νόμο τα αγροτικά μηχανήματα δεν πρέπει να κυκλοφορούν στον δρόμο, αντιλαμβάνεται ότι στο πλαίσιο των πανευρωπαϊκών κινητοποιήσεων ένας μικρός αριθμός θα φτάσει στο Σύνταγμα.

Απάντησε πάντως σχετικά με το ενδεχόμενο «να δώσει η κυβέρνηση κάτι επιπλέον»: «Εμείς δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω. Και νομίζω ότι και οι αγρότες αυτό το αναγνωρίζουν και ξέρουν πολύ καλά ότι ήδη η κυβέρνηση μάλλον ξεπέρασε και τα όρια των προσδοκιών τους, ειδικά στο ζήτημα του ρεύματος. Κατά συνέπεια, νομίζω ότι θα είναι μία κινητοποίηση η οποία θα έχει ένα χαρακτήρα, θα έλεγα, κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων και πιστεύω ότι μετά τα πράγματα θα ξαναμπούν στο ρυθμό τους. Εξάλλου, αρχίζει και η περίοδος της σποράς. Εμείς θέλουμε τους αγρότες πίσω στα χωράφια τους, τους κτηνοτρόφους να είναι μαζί με τα ζώα τους. Αλλά, δεν σταματάει αυτή η συζήτηση τώρα. Δεν σημαίνει -και θα το ξαναπώ- επειδή οι αγρότες θα γυρίσουν πίσω ότι κλείσαμε αυτό το κεφάλαιο, ουφ, θα εκπνεύσουμε με ανακούφιση έναν στεναγμό και μετά θα πάμε παραπέρα. Όχι, υπάρχουν δομικά ζητήματα τα οποία θα μας απασχολήσουν για πολύ καιρό ακόμα».

«Σε πολλά από τα αιτήματα των αγροτών η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί πιστεύοντας ότι είναι δικαιολογημένα» επισήμανε, αναφερόμενος ενδεικτικά στον ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο ζήτημα των ενοικίων και στην πρόθεση της κυβέρνησης να «ανοίξουν» με κίνητρα κλειστά σπίτια, προς ενοικίαση.

Featured Image