Οι Ευρωπαίοι νομοθέτες συμφώνησαν τελικά σε ένα χρονοδιάγραμμα για να ψηφίσουν τη θέση τους σχετικά με το σχέδιο της ΕΕ για την περικοπή της χρήσης φυτοφαρμάκων, αλλά αυτό σημαίνει ότι απομακρύνεται το σημείο της “τελικής συμφωνίας” επί του φακέλου το 2023, όπως επιβεβαιώνεται από ένα σχέδιο των προτεραιοτήτων της βελγικής προεδρίας που διέρρευσε.

Η αμφιλεγόμενη αλλά φιλόδοξη πρόταση κανονισμού για τη βιώσιμη χρήση των φυτοφαρμάκων (SUR) αποσκοπεί στη μείωση της χρήσης και του κινδύνου των φυτοφαρμάκων στο μισό έως το 2030, όπως ορίζεται στην εμβληματική πολιτική τροφίμων της ΕΕ, τη στρατηγική “Από το αγρόκτημα στο πιρούνι”.

Ωστόσο, η πρόοδος σχετικά με τον φάκελο δεν ήταν ομαλή, με τους υπουργούς Γεωργίας της ΕΕ να απαιτούν περισσότερες πληροφορίες πριν προχωρήσουν, καθυστερώντας ουσιαστικά τις διαπραγματεύσεις.

Τώρα, μετά από εβδομάδες ολιγόλεπτων ανταλλαγών απόψεων μεταξύ των επιτροπών γεωργίας και περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι οποίες μοιράζονται την αρμοδιότητα για τμήματα του φακέλου, επιτεύχθηκε τελικά συμφωνία την Τρίτη (15 Μαρτίου).

“Είναι αλήθεια ότι υπάρχει συμφωνία σχετικά με το χρονοδιάγραμμα”, επιβεβαίωσε στη EURACTIV το γραφείο της ευρωβουλευτού των Πρασίνων Sarah Wiener, η οποία είναι εισηγήτρια του φακέλου για την επιτροπή περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, ο φάκελος θα ψηφιστεί πλέον από την επιτροπή γεωργίας του Κοινοβουλίου τον Ιούλιο και από τους ομολόγους τους στην επιτροπή περιβάλλοντος τον Σεπτέμβριο.

Στη συνέχεια, η τελική ψηφοφορία στην ολομέλεια θα κατατεθεί ενδεικτικά στην πρώτη σύνοδο του Οκτωβρίου στο Στρασβούργο, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 2 έως τις 5 Οκτωβρίου.

Ωστόσο, οι εντάσεις παραμένουν υψηλές μεταξύ των δύο επιτροπών του Κοινοβουλίου, οι οποίες διατηρούν πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις.

Όπως περιγράφεται στο σχέδιο έκθεσής της, η επιτροπή περιβάλλοντος πιέζει για πιο φιλόδοξους στόχους και χρονοδιαγράμματα για τις περικοπές των φυτοφαρμάκων σε ολόκληρη την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης κατά 80% για τα πιο επικίνδυνα φυτοφάρμακα έναντι 50% στην πρόταση της Επιτροπής.

Εν τω μεταξύ, η επιτροπή γεωργίας του Κοινοβουλίου υιοθετεί μια γενικά πιο συντηρητική προσέγγιση, προειδοποιώντας ότι η μείωση των φυτοφαρμάκων πρέπει να εξισορροπηθεί με τις ανησυχίες για την ασφάλεια των τροφίμων.

Featured Image

Επιπλέον, το Κοινοβούλιο παραμένει διχασμένο κατά μήκος των κομματικών γραμμών, με το κεντροδεξιό ΕΛΚ να διεξάγει συνεχή εκστρατεία κατά της πρότασης της SUR επειδή θέτει σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια της ΕΕ – κάτι που αντικρούουν οι Πράσινοι ομόλογοί τους, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι είναι αδύνατο να εξασφαλιστεί μακροπρόθεσμα η επισιτιστική ασφάλεια χωρίς δραστική μείωση της χρήσης και του κινδύνου των φυτοφαρμάκων.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πιέσει για στόχο μείωσης των φυτοφαρμάκων κατά 80%
Το μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ηγείται της αναθεώρησης του πλαισίου της ΕΕ για τα φυτοφάρμακα πιέζει για μεγαλύτερη φιλοδοξία τόσο στους στόχους όσο και στα χρονοδιαγράμματα για τη μείωση των φυτοφαρμάκων σε ολόκληρη την ΕΕ, σύμφωνα με σχέδιο έκθεσης που είδε το φως της EURACTIV.

Η βελγική προεδρία αναμένει να αντιμετωπίσει την SUR
Για να επισφραγιστεί μια τελική συμβιβαστική συμφωνία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους υπουργούς της ΕΕ, οι οποίοι έχουν ήδη κατηγορηθεί ότι καθυστερούν τον φάκελο, αφού ζήτησαν περαιτέρω εκτίμηση επιπτώσεων.

Αυτή η καθυστέρηση και το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα του Κοινοβουλίου θα οδηγήσουν πιθανότατα τις συζητήσεις μεταξύ των νομοθετών της ΕΕ στο 2024.

Αυτό θα σήμαινε ότι μια συμφωνία δεν θα μπορούσε να σφραγιστεί εντός της θητείας της παρούσας Επιτροπής τον Οκτώβριο του 2024 – χρονοδιάγραμμα που υποστηρίζεται από ένα σχέδιο προτεραιοτήτων της βελγικής προεδρίας που διέρρευσε.

Το σχέδιο, το οποίο είδε η EURACTIV, υποδηλώνει ότι οι Βέλγοι, οι οποίοι θα αναλάβουν τα ηνία της εκ περιτροπής προεδρίας της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2024, προετοιμάζονται για συζητήσεις σχετικά με τη SUR κατά τη διάρκεια της προεδρίας τους.

Το SUR περιλαμβάνεται στην ενότητα “Πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής και άλλοι σημαντικοί φάκελοι” των αναμενόμενων προτεραιοτήτων της βελγικής προεδρίας για το περιβάλλον και τη γεωργία.

Μια πηγή του Κοινοβουλίου εξήγησε προηγουμένως στη EURACTIV ότι υπάρχει ένα “ανεπίσημο” όριο διακοπής των διοργανικών συνομιλιών γύρω στον Φεβρουάριο του 2024, πράγμα που σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να συνεχιστούν για τους φακέλους πέραν αυτού του σημείου.

Agrogata

Πηγή:Euractiv

Featured Image