Ακριβότερος φέτος ο πασχαλινός οβελίας-Αυξημένη ζήτηση για αρνιά – κατσίκια αυτή την περίοδο στην αγορά

Η μείωση κατά 35% περίπου του ζωικού κεφαλαίου τα τελευταία δύο χρόνια προδιαγράφει αυξημένες τιμές πώλησης από τους κτηνοτρόφους στους εμπόρους και κατά συνέπεια ο πασχαλινός οβελίας θα είναι πιο ακριβός για τον καταναλωτή. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Γιάννη Γκουρομπίνο, «αυτήν την περίοδο υπάρχει αυξημένη ζήτηση για αρνιά και κατσίκια στην αγορά, ενώ δεν υπάρχουν αποθέματα λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής, αλλά και συντήρησης των ζώων στα μαντριά.

Οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι μόλις τα ζώα φτάσουν 5-6 κιλά τα πουλάνε. Ανάλογη δυσχέρεια υπάρχει και για αυτούς που δραστηριοποιούνται στην πάχυνση. Έτσι, σήμερα αρνιά φεύγουν σε τιμές 6 ευρώ το κιλό και τα κατσίκια 5,80 ευρώ. Πέρυσι πουλήσαμε 7,50 με 8 ευρώ το κιλό. Μεγάλη μείωση υπάρχει και στα γίδια ελευθέρας βοσκής, λόγω έλλειψης εργατικών χεριών.

Featured Image

Για φέτος, αν και η αγορά θα ξεκαθαρίσει μία εβδομάδα πριν το καθολικό Πάσχα, όλοι θεωρούν δεδομένες τις αυξημένες τιμές στις συμφωνίες κτηνοτρόφων – εμπόρων. Όσοι έχουν τη δυνατότητα να καθυστερήσουν τις σφαγές των ζώων, ώστε αυτά να φθάσουν τα 8-10 κιλά, σίγουρα θα βγουν κερδισμένοι» σημειώνει ο κτηνοτρόφος από το Βλαχογιάννι Ελασσόνας.

Σχετικά με τις ελληνοποιήσεις, ο κ. Γκουρομπίνος δηλώνει ότι «κι αυτές είναι μειωμένες, λόγω αυξημένης ζήτησης και στο εξωτερικό. Δεν τους συμφέρει να τα φέρουν στην πατρίδα μας. Ωστόσο, οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι υποχρεωμένες να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, για κάθε ενδεχόμενο.

Οι μέρες που διανύουμε είναι κρίσιμες και για τον κλάδο οι σωστές πωλήσεις το Πάσχα είναι αναγκαίες για τη βιωσιμότητά μας. Ξέρουμε ότι οι καταναλωτές είναι στο πλευρό μας, αναζητούν ντόπιο αρνί».

ΠΗΓΗ:ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΦΟΔΙΑ (eleftheria.gr)