Μετά τους νέους περιορισμούς που επέβαλε στις εξαγωγές χύμα ελαιολάδου η Τουρκία πριν ένα μήνα περίπου, προχωρά τώρα σε νέους περιορισμούς, οι οποίοι αφορούν στα όσπρια.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), η Τουρκία είναι σημαντικός εξαγωγέας οσπρίων τα τελευταία χρόνια και ειδικά το πρώτο εξάμηνο του 2023 εξήγαγε όσπρια αξίας 300 εκατ. δολαρίων.

Οι τρέχουσες συνθήκες της αγοράς οδήγησαν την Τουρκία να επιβάλλει νέους κανόνες σχετικά με την εξαγωγή των ρεβιθιών και της κόκκινης φακής, αρχής γενομένης από την 1η Αυγούστου, έως την 1η Ιανουαρίου του 2024.

Οι κανόνες που πρέπει να εφαρμόζονται κατά την έκδοση άδειας εγγραφής για τις εξαγωγές ρεβιθιών και φακής έχουν ως εξής:

1) Στην εξαγωγή ρεβιθιών, θα χορηγούνται άδειες εγγραφής εξαγωγής σε εταιρείες κατ’ ανώτατο όριο του 55% των εξαγωγών τους τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, μηνιαίως από την 1η Αυγούστου, 2023, έως 1 Ιανουαρίου 2024. Εάν η εταιρεία είναι νεοσύστατη ή δεν έχει πραγματοποιήσει εξαγωγές τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους ή εάν το 55 τοις εκατό των εξαγωγών της τον αντίστοιχο μήνα είναι κάτω από 25 τόνους, έως και 25 τόνοι θα καταχωρούνται μηνιαίως.

Featured Image

2) Στην εξαγωγή κόκκινης φακής θα δίνεται εγγραφή για το ποσό που δεν υπερβαίνει το 7,5% του μέσου όρου της τριετίας επί του ποσού του συνόλου εξαγωγές της εταιρείας το 2020, 2021, 2022 (συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Τελειοποίησης προς επανεξαγωγή Καθεστώς (ΔΠΙ). Εάν η εταιρεία είναι νεοσύστατη ή δεν έχει πραγματοποιήσει εξαγωγές τα τελευταία 3 χρόνια, ή εάν Το 7,5 τοις εκατό των μέσων εξαγωγών της τριετίας είναι κάτω από 15 τόνους, το μέγιστο θα είναι 15 τόνοι μηνιαίως.

Σύμφωνα με αυτόν τον κανονισμό, μια εταιρεία που εξήγαγε 100 τόνους ρεβίθια τον περασμένο Αύγουστο θα είναι είναι σε θέση να εξάγει το πολύ 55 τόνους τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους. Μια νεοσύστατη εταιρεία θα μπορεί εξάγει το πολύ 25 τόνους ρεβίθια. Αυτό θα ισχύει μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2023.

Οι αξιωματούχοι της Ένωσης Εξαγωγέων της Μεσογείου (MEU) επέκριναν την απόφαση της κυβέρνησης. Όπως οι μεταποοιητές ελαιολάδου, έτσι και οι εξαγωγείς ρεβιθιών εξέφρασαν αντιρρήσεις για την απόφαση, αναφέροντας ότι οι αλλαγές που έγιναν στις διαδικασίες αίτησης εγγραφής σχετικά με την εξαγωγή ρεβιθιών και κόκκινης φακής θα προκαλέσουν ανεπανόρθωτες απώλειες τόσο στους παραγωγούς όσο και στους εξαγωγείς και ότι η απόφαση πρέπει να αναθεωρηθεί, με επιτρεπόμενες εξαγωγές χωρίς ποσοστώσεις.

“Αυτή η τελευταία απόφαση σχετικά με τις εξαγωγές ρεβιθιών θα μας μειώσει τρέχουσες εξαγωγές κατά 45 τοις εκατό, και θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στους αγρότες, καθώς θα αποφύγουν τη σπορά την επόμενη σεζόν”, ανέφεραν.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image