Μεγάλο το εμπορικό ενδιαφέρον για την εφετινή εξαιρετικά μικρή παραγωγή.

Ο κ. Χρήστος Κουκουτσέλος, αντιπρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Θεσσαλικό Φιστίκι», με έδρα στην Μαγνησία τόνισε στο Agronewsbomb: “όλα τα χωράφια με κελυφωτό φιστίκι των παραγωγών-μελών μας είναι μέσα στα νερά τόσες ημέρες. Έχει χαθεί ένα μέρος της παραγωγής από τους ανέμους, ενώ όσα φιστίκια έχουν απομείνει πάνω στα δέντρα, έχουν ξεκινήσει και μαυρίζουν και δεν πρόκειται να μαζευτούν. Το θετικό είναι πως έχει μειωθεί η ροή εισροής των υδάτων στα χωράφια μας στο Στεφανοβίκειο. Ευτυχώς προλάβαμε και μαζέψαμε το πρώτο χέρι. Γενικά τα φιστίκια που θα μαζευτούν φέτος στην περιοχή μας θα είναι μειωμένα σε όγκο. Αν περιμέναμε δηλαδή γύρω στους 80 με 100 τόνους, τώρα με την κακοκαιρία, δεν ξεπερνούν τα μαζεμένα τους 40 τόνους. Επίσης θετικό είναι πως προλάβαμε και προστατέψαμε τα μαζεμένα φιστίκια. Αυτό που δεν ξέρουμε τι θα γίνει είναι με τα δέντρα που παραμένουν μέσα στο νερό και τι προβλήματα ενδεχομένως θα βγάλουν στην πορεία, γιατί τα νερά δεν φεύγουν αμέσως, όπως αντιλαμβάνεστε. Σε σχέση τώρα με τις τιμές, γίνονται προσφορές από το εμπόριο στην τιμή των 10,60 το ανοιχτό φιστίκι και 9,50 το κλειστό”.

Στην Φθιώτιδα όπως μας είπαν παραγωγοί από το Μώλο, οι πιο πολλοί αγρότες δεν έχουν ακόμα ολοκληρώσει την συλλογή και αρκετοί είναι ακόμα στο πρώτο χέρι. Η ποιότητα είναι εξαιρετική, αλλά σε μερικές περιπτώσεις υπάρχουν απώλειες από τις αρκετές βροχές του τελευταίου διαστήματος. Αναφορικά με τις τιμές, ακούγονται για προσφορές πέριξ των 10 ευρώ το ανοιχτό φιστίκι.

Στα Μέγαρα, όπως μας είπε ο Στέλιος Καρβέλας, τρίτης γενιάς φιστικοπαραγωγός με την εταιρεία Megaris Goods: “φέτος υπάρχει μειωμένη ποσότητα στην περιοχή μας, ενώ δεν λείπουν και προβλήματα μετά τις συνεχιζόμενες βροχές των τελευταίων ημερών. Παράλληλα, πρέπει να πούμε πως σε ποσοστό πάνω από το 50% είναι κλειστά”.

Newsroom Agronewsbomb

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ