Έχει σκοπό να δημιουργήσει ομάδα παραγωγών, η οποία θα είναι και η τρίτη που λειτουργεί στην περιοχή μετά την Ωλένια και την Αιτωλία.

Οι οικονομικές δυσκολίες και ειδικά οι χαμηλές τιμές απορρόφησης της ελιάς Καλαμών, του βασικού προϊόντος της περιοχής, οδηγούν τους ελαιοπαραγωγούς του Μεσολογγίου στην συνεργασία και την αυτοοργάνωση. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και ειδικά φέτος, που οι τιμές του προϊόντος είναι εξευτελιστικές, δημιουργήθηκε στο Μεσολόγγι ένας ακόμα ΑΣ, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κεφαλοβρύσου.

Όπως εξηγεί στο Agronewsbomb, ο κ. Γιάννης Νικολόπουλος, ελαιοπαραγωγός από την περιοχή Χαλίκι, “την απόφαση για τη δημιουργία του Συνεταιρισμού την είχαμε λάβει πριν χρόνια, όμως τώρα το προχωρήσαμε και στην πράξη και συνεστήθη ο Συνεταιρισμός. Έχουμε ήδη 16 μέλη – παραγωγούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι με τονάζ άνω των 100 τόνων ελιάς ετησίως. Φέτος ο καθένας πούλησε μόνος του, αλλά του χρόνου θα δούμε… Σκοπός μας μελλοντικός είναι να μπούμε στη μεταποίηση, καθώς δεν υπάρχει εναλλακτικός δρόμος και οι κόποι μας δεν ανταμείβονται με τις τρέχουσες τιμές. Οι παραγωγοί μας είναι από τα χωριά Κεφαλόβρυσο, Χαλίκι και Χρυσοβέργι, κατεξοχήν και εδώ και πολλές δεκαετίες ζώνες καλλιέργειας ελιάς Καλαμών, με πάνω από 25 χιλιάδες δέντρα συνολικά“.

Featured Image

Στις κάδες υπάρχει προϊόν, τιμή δεν υπάρχει

Στην συνέχεια ο κ. Νικολόπουλος αναφέρεται στην τρέχουσα κατάσταση με τις ελιές και τις τιμές, τονίζοντας ότι με τις τιμές στο τελάρο οι περισσότεροι παραγωγοί θεώρησαν ότι δεν συνέφερε τότε η τιμή, με αποτέλεσμα να κρατήσουν το προϊόν σε κάδες, για να πιάσουν καλύτερη τιμή αργότερα. Ευελπιστούμε ότι τη νέα σεζόν, επειδή δεν θα υπάρξει και νέα παραγωγή μεγάλη, ότι θα ανέλθουν οι τιμές παραγωγού. “Αυτή την περίοδο κάνουμε ραντίσματα και ποτίσματα. Νερό υπάρχει στην περιοχή μας και αυτό είναι βασικό, αλλά κυρίως μέσω γεωτρήσεων. Η επόμενη χρονιά είναι περίεργη. Υπάρχουν κτήματα με μέτρια παραγωγή και άλλα, που θα έχουν ελάχιστη. Γενικά οι ποσότητες θα είναι 60-70% κάτω από πέρσι“, καταλήγει ο κ. Νικολόπουλος.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image