Αναλυτική έκθεση μηνός Μαρτίου του Διεθνούς Συμβουλίου Δημητριακών (IGC).

Η συνολική παραγωγή σιτηρών (σίτος και χονδροειδείς σπόροι) το 2023/24 προβλέπεται σε 2.304 m t, μειωμένη κατά 6 m/m (μήνα σε μήνα) λόγω επιδείνωσης των προοπτικών αραβοσίτου στο νότιο ημισφαίριο.

Οι προοπτικές κατανάλωσης μειώνονται σε m/m, εν μέρει σε μικρότερο αριθμό για σίτιση, αλλά και σε ευρύτερες προσαρμογές σε εκτιμήσεις για άλλες χρήσεις (εκτός τροφίμων/ζωοτροφών/βιομηχανικών), με αποτέλεσμα μεγαλύτερη προβολή των αποθεμάτων (σύνολο των αντίστοιχων τοπικών περιόδων εμπορίας ).

Οι παγκόσμιοι όγκοι συναλλαγών εκτιμώνται υψηλότεροι, με αναβαθμίσεις για τον αραβόσιτο και το σιτάρι.

Αυτή η έκθεση περιλαμβάνει το πρώτο πλήρες σύνολο προβλέψεων προσφοράς και ζήτησης για το 2024/25. Παρά την ελαφρώς μικρότερη μεταφορά, οι προμήθειες σιτηρών (παραγωγή συν τα αποθέματα ανοίγματος) προβλέπεται να αυξηθούν κατά 1% ετησίως (από έτος σε έτος), ενισχυμένες από μια δυνητικά ρεκόρ καλλιέργειας, η οποία είναι συνδεδεμένη στα 2.332 εκατομμύρια τόνους. Καθοδηγούμενη από τα κέρδη στην πρόσληψη τροφής, η κατανάλωση θεωρείται υψηλότερη. Αν και οι προοπτικές είναι εξαιρετικά ισορροπημένες, οι τελικές μετοχές θεωρούνται προσωρινά ανοδικές.

Αντικατοπτρίζοντας ένα υποβαθμισμένο ποσοστό για τη Βραζιλία, η παγκόσμια παραγωγή σόγιας το 2023/24 φαίνεται οριακά χαμηλότερη σε m/m, στα 390 m t (+4% ετησίως). Με τις προσδοκίες για συνολική χρήση να διατηρούνται, τα συνολικά αποθέματα στο τέλος της σεζόν αυξάνονται κατά 1 m t m/m και θα είναι σημαντικά υψηλότερα ετησίως. Ενσωματώνοντας στοιχεία για τις πρόσφατες ροές αποστολών, οι προοπτικές για το εμπόριο μειώνονται κατά 2 εκατ. τόνους, στα 166 εκατ. (-3%). Οι δοκιμαστικές προβλέψεις για το 2024/25 δείχνουν μεγαλύτερη παγκόσμια συγκομιδή, με αναμενόμενη χρήση ρεκόρ και περαιτέρω συσσώρευση αποθεμάτων.

Οι προβλέψεις του Συμβουλίου για την παγκόσμια προσφορά και ζήτηση ρυζιού το 2023/24 παραμένουν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες, με την παραγωγή, την κατανάλωση, τα αποθέματα και το εμπόριο να προβλέπεται να συρρικνωθούν. Κυρίως λόγω των κερδών στην Ασία, το παγκόσμιο αποτέλεσμα 2024/25 προβλέπεται να επεκταθεί κατά 2% ετησίως, σε νέο υψηλό, με τη συνολική χρήση και τα αποθέματα επίσης πιθανό να αυξηθούν.

Featured Image

Με αντισταθμιστικές κινήσεις στα βασικά εμπορεύματα, ο δείκτης σιτηρών και ελαιούχων σπόρων IGC (GOI) ήταν σταθερός m/m.

Ενισχύθηκε από τις συμπαγείς ανόδους στις εκβολές αραβοσίτου και σόργου, η παγκόσμια συνολική παραγωγή σιτηρών (σίτος και χονδροειδείς σπόροι) αναμένεται να αυξηθεί σε 2.304 εκατομμύρια τόνους το 2023/24, αυξημένη κατά 2% ετησίως. Με την πρόβλεψη απορρόφησης να αναρριχηθεί στα 2.306 εκατ. τόνους (+1%), επισκιάζοντας ελαφρά την αύξηση της προσφοράς, οι τελικές μετοχές πρόκειται να συρρικνωθούν στο χαμηλό οκτώ εποχών των 599 εκατ. Το εμπόριο είναι συνδεδεμένο κατά 1% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω μειωμένων ροών σίτου.

Το 2024/25, η παραγωγή προβλέπεται να αυξηθεί για δεύτερη διαδοχική σεζόν, με μεγάλα κέρδη στο σιτάρι και στα χονδροειδή σιτηρά. Παρά τα μικρότερα αποθέματα μεταφοράς, η συνολική προσφορά θεωρείται υψηλότερη ετησίως, αρκετή για να υποστηρίξει μια μέτρια αύξηση των παγκόσμιων μεταφορών στο τέλος της σεζόν, που προβλέπεται στα 601 εκατ. τόνους, με αποτέλεσμα περαιτέρω κέρδη στους μεγάλους εξαγωγείς. Συμπεριλαμβανομένων των μειώσεων για το σιτάρι και τον αραβόσιτο, το παγκόσμιο εμπόριο προβλέπεται να μειωθεί στα 419 εκατομμύρια τόνους (-1%).

Με την ανάκαμψη της παραγωγής στην Αργεντινή να μην αντισταθμίζει τις μικρότερες συγκομιδές στη Βραζιλία και τις ΗΠΑ, η παγκόσμια παραγωγή σόγιας το 2023/24 προβλέπεται σε ρεκόρ 390 εκατομμυρίων τόνων (+4%). Αναμένεται σταθερή επέκταση της επεξεργασίας στις τρεις μεγάλες εταιρείες καθώς η απορρόφηση φτάνει στο αποκορύφωμά της, ενώ αναμένεται δημιουργία αποθέματος. Το εμπόριο (Οκτώβριος/Σεπτέμβριος) προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 3% ετησίως, συμπεριλαμβανομένων μικρότερων αποστολών προς την Κίνα και την Αργεντινή. Ενισχυμένη από τα στρεμματικά κέρδη και τις βελτιωμένες αποδόσεις, η παγκόσμια παραγωγή προβλέπεται σε ανώτατο όριο (+6%) το 2024/25, με την πρόβλεψη αύξησης της κατανάλωσης και των αποθεμάτων. Το εμπόριο θα μπορούσε να ανακάμψει (+4%) με μεγαλύτερες παραδόσεις στην Ασία, την Αφρική και την Αμερική.

Με βάση τις μικρότερες συγκομιδές σε βασικούς παραγωγούς, η παγκόσμια παραγωγή ρυζιού φαίνεται να είναι χαμηλότερη το 2023/24, με τις πιο περιορισμένες προμήθειες να αντικατοπτρίζονται στις προοπτικές για μείωση της απορρόφησης και των αποθεμάτων. Με τις διαθεσιμότητες εξαγωγών να μειώνονται από τη συνεχιζόμενη απαγόρευση εξαγωγών της Ινδίας, η οποία συνδέεται επίσης με υψηλότερες τιμές, το εμπόριο φαίνεται να μειώνεται κατά 3% ετησίως το 2024 (Ιανουάριος/Δεκέμβριος). Το Συμβούλιο προβλέπει ανάκαμψη της προσφοράς και της ζήτησης το 2024/25 με κέρδη στην Ασία, αλλά με το εμπόριο να προβλέπεται σταθερό ετησίως το 2025, καθώς οι ινδικές αποστολές παραμένουν πολύ κάτω από τις προηγούμενες κορυφές.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image