Αναστάτωση στους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων της Κρήτης αλλά και στους αγρότες έχει προκαλέσει η είδηση για μείωση χρηματοδότησης του μεταφορικού ισοδύναμου καθώς σε πρόσφατη Κ.Υ.Α., αντικείμενο της οποίας είναι η προκήρυξη της Δράσης: “Πρόσκληση επιχειρήσεων” για υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στο μέτρο “Μεταφορικό Ισοδύναμο (Μ.Ι.) επιχειρήσεων”, στα νησιά της Ελληνικής επικράτειας ενσωματώθηκαν δυσμενείς, για τις επιχειρήσεις της Κρήτης, αλλαγές στον Προϋπολογισμό, οι οποίες αποτελούν εκ των υστέρων αναδρομική αιφνιδιαστική μείωση και επιδρούν δυσμενώς στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων της Κρήτης.
Στην πρόσκληση αυτή προβλέπεται στις επιχειρήσεις με έδρα νησιά άνω των 150.000 κατοίκων, φωτογραφίζοντας την Κρήτη, ο προϋπολογισμός να ορίζεται πλέον στα 8 εκ. δηλαδή το 20% του προϋπολογισμού της δράσης, καθώς επίσης το ανώτατο ποσό χρηματοδότησης σε κάθε παραστατικό δε μπορεί να υπερβαίνει το 20 % της επιλέξιμης αξίας όταν την προηγούμενη χρονιά ήταν στο 60 % και την προπροηγούμενη στο 70%.
Με βάση τα παραπάνω, την έντονη αντίθεσή τους για την μείωση του προϋπολογισμού του μεταφορικού ισοδύναμου εκφράζουν αγρότες, φορείς και επιχειρήσεις στην Κρήτη. “Η κυβέρνηση με την υπογραφή σχετικής ΚΥΑ αποφάσισε τη μείωση του Μεταφορικού Ισοδύναμου μόνο για την Κρήτη, κάτι που μας βρίσκει αντίθετους και μάλιστα το πέρασαν με ανήθικο τρόπο πίσω από ψιλά γράμματα”, τονίζει ο γραμματέας του αγροτικού συλλόγου Ιεράπετρας κ. Βιαννιτάκης σε δηλώσεις στο Ράδιο Λασίθι κάνοντας λόγο για “μεγάλη αδικία, μάλιστα σε μια εποχή που το κόστος παραγωγής και μεταφοράς είναι μεγάλο αφού έρχεται νέα αύξηση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια τις επόμενες εβδομάδες”, σύμφωνα με το radiolasithi.gr.
Μιλώντας στο Ράδιο Λασίθι ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λασιθίου, Θωμάς Χαριτάκης δήλωσε πως “είναι άδικο αυτό για την Κρήτη. Οι επιχειρηματίες του νησιού, οι βιοτέχνες και οι παραγωγοί είχαν υπολογίσει τα έξοδά τους σύμφωνα με αυτά που ίσχυαν στο μεταφορικό ισοδύναμο και τώρα καλούνται να υποστούν αύξηση του κόστους τουλάχιστον 20%. Εμείς ως επιμελητήρια της Κρήτης έχουμε ζητήσει συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς, προκειμένου άμεσα με τροπολογία να αρθεί αυτή αδικία. κατέληξε. Οι κρητικές επιχειρήσεις απορροφούν κάθε χρόνο 20 εκ. Τώρα το ποσό που θα πρέπει να διανεμηθεί είναι μόλις 8 εκ. Είναι έντονο το αίσθημα ανισότητας με άλλα νησιά για ένα άδικο μέτρο και ζητάμε την αύξηση του γενικού προϋπολογισμού για να πάρει η Κρήτη ισοδύναμα ότι της αναλογεί”, κατέληξε.