150 τόνους έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με 7,60 ευρώ έδωσε ο ΑΣ Μολάων τη περασμένη εβδομάδα.

Σε δυο πράξεις πώλησης έξτρα παρθένου ελαιολάδου, οξύτητας 0,3 προχώρησε την περασμένη Παρασκευή ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μολάων Πακίων.

Όπως μας επιβεβαίωσε ο διευθυντής του Συνεταιρισμού κ. Τάκης Ντανάκας: “επρόκειτο για περσινό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο συνολικά 150 τόνων. Τους 60 εξ αυτών πήρε η Alta Maremma και τους 90 η εταιρεία Χελιώτης. Οι συμφωνίες έκλεισαν την περασμένη Παρασκευή, το προϊόν φορτώθηκε την Δευτέρα-Τρίτη και οι παραγγελίες αυτές έχουν πλέον εκτελεστεί”.

Σύμφωνα με τον κ. Ντανάκα, το απόθεμα που διατηρεί σήμερα πλέον ο ΑΣ Μολάων αφορά 250 τόνους ελαιόλαδο.

Επισφαλής οποιαδήποτε πρόβλεψη για παραγωγή και τιμές παραγωγού

Featured Image

Για τη νέα χρονιά, όπως σημειώνει ο κ. Ντανάκας “είναι ασφαλώς παρακινδυνευμένη οποιαδήποτε πρόβλεψη για τον όγκο παραγωγής. Είδαμε άλλωστε τι συνέβη με το χαλάζι τις προηγούμενες ημέρες στην περιοχή μας και όχι μόνον. Συκέα και Φοινίκι έχουν μεγάλες ζημιές, όχι μόνον στον καρπό που έπεσε στο έδαφος, αλλά και στα ίδια τα δέντρα, αφού από τη μανία του φαινομένου έχουν κοπεί κλαράκια. Λιγότερες ζημιές υπάρχουν στον Ασωπό και στα Πάκια. Το φαινόμενο ήταν ιδιαίτερα έντονο και κράτησε γύρω στη 1 ώρα. Με τα σημερινά δεδομένα, η παραγωγή στον συνεταιρισμό θα είναι πάνω από τους περσινούς 1.000 τόνους ελαιόλαδο, αλλά δεν πρέπει να βιαζόμαστε, γιατί ο καιρός δεν είναι ευνοϊκός. Επίσης, πρέπει να πούμε πως υπάρχουν πολλά κτήματα στην περιοχή μας που είναι περιποιημένα στο μέγιστο βαθμό και δεν έχουν ικανοποιητική καρπόδεση και καρποφορία φέτος, προφανώς λόγω του καιρού. Σε σχέση με τις τιμές και πάλι δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε πρόβλεψη. Όλα θα κριθούν από τη ζήτηση, η οποία είναι πεσμένη και χαμηλότερα από πέρσι τέτοια περίοδο, αλλά και από τα αποθέματα, συνολικά”.

Έμποροι έχουν μετακινηθεί σε άλλες νομούς για φθηνότερο προϊόν

Σύμφωνα με τον κ. Ντανάκα, ένα άλλο αξιοσημείωτο γεγονός της εποχής, είναι ότι εταιρείες και έμποροι με πολλά χρόνια παρουσία στην περιοχή, έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους και σε άλλα μέρη και νομούς, προκειμένου να βρουν πιο φθηνό προϊόν. Τέτοιες περιοχές είναι και διάφορες της Κρήτης.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image