Τον Οκτώβριο του 2023 η Αργεντινή και η Κίνα συμφώνησαν σε ένα φυτοϋγειονομικό πρωτόκολλο ώστε η Αργεντινή να εξάγει σίτο στην Κίνα.

Στη συνέχεια, στα τέλη Ιανουαρίου, η Κίνα πρόσθεσε αρκετές εταιρείες της Αργεντινής στον κατάλογο των εξουσιοδοτημένων αγροτικών εξαγωγέων. Οι πωλήσεις είναι πλέον δυνατές, αλλά καμία δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.

Η πλειονότητα των εξαγωγών σιταριού από την Αργεντινή γίνεται μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαρτίου, κυρίως σε άλλα λατινοαμερικανικές χώρες και κυρίως Βραζιλία. Σε χρόνια με μεγάλες συγκομιδές, η Αργεντινή εξάγει σημαντικές ποσότητες στις αγορές της Ασίας και της Αφρικής επίσης.

Η παραγωγή της περιόδου εμπορίας 2022/23 της Αργεντινής είχε επηρεαστεί από τις συνθήκες ξηρασίας και τον παγετό, με αποτέλεσμα τη μικρότερη παραγωγή.

Οι εξαγωγές προβλέπονται να υπερδιπλασιαστούν έως 10 εκατομμύρια τόνους.

Featured Image

Σημειώνεται ότι η Κίνα κατέχει μια μοναδική θέση στον κόσμο αγορά σίτου ως ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο και πρόσφατα ο μεγαλύτερος εισαγωγέας στον κόσμο.

Παρά τη μεγάλη παραγωγή σιταριού, η Κίνα εξακολουθεί να χρησιμοποιεί μεγάλους όγκους διεθνών προμηθειών σίτου για χρήση τροφίμων και ζωοτροφών, με τις εισαγωγές κατά μέσο όρο σχεδόν στα 10 εκατομμύρια τόνους από το 2020/2021. Η παραγωγή επηρεάστηκε τη φετινή περίοδο εμπορίας λόγω των υπερβολικά υγρών συνθηκών το καλοκαίρι λίγο πριν συγκομιδή, με αποτέλεσμα τόσο τη χαμηλότερη παραγωγή όσο και το υψηλότερο ποσοστό σίτου ποιότητας ζωοτροφών.

Η Κίνα εισήγαγε το μεγαλύτερο μέρος σίτου φέτος από την Αυστραλία, τον Καναδά και σε μικρότερο βαθμό τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά τα τελευταία χρόνια η Κίνα επιδίωξε για τη διαφοροποίηση των προμηθευτών.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image