Μειωμένη η παραγωγή λόγω καύσωνα, τόσο σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας, όσο και στις πιο νότιες ζώνες.

Ο Νίκος Δημητρίου από την Επισκοπή Ημαθίας κάνει λόγο για μέτρια παραγωγή στα Τσεχελίδης, αλλά και στα Hayward. “Ο καύσωνας έχει ξεράνει ακόμα και ολόκληρα κτήματα. Ωστόσο, βλέπουμε περιοχές με καλή παραγωγή, αλλά και κτήματα χωρίς καθόλου καρπό. Είμαστε στη φάση που ετοιμαζόμαστε να κάνουμε μετρήσεις για σάκχαρα στα Τσεχελίδης, μήπως και μπορέσουμε και κόψουμε από τις 10 του μήνα. Ο κ. Δημητρίου που καλλιεργεί 50 στρέμματα με ακτινίδιο, μας λέει πως οι πρώτες συμφωνίες στα Τσεχελίδης κλείνουν στα 80 με 90 λεπτά στον παραγωγό, στα Greenline στα 1,20 ευρώ ενώ για τα Hayward, των οποίων το κόψιμο θα αρχίσει μετά τις 15 Οκτωβρίου, ακούγεται πως η τιμή θα κυμανθεί στα 1 με 1,10 ευρώ καθαρά στον παραγωγό, καθώς υπάρχει ζήτηση από το εμπόριο”, σημείωσε. Τέλος, ο κ. Δημητρίου αναφέρεται και στο πρόβλημα των εργατικών χεριών, που αναγκάζει όμως πολλές οικογένειες αγροτών, να μαζεύουν οικογενειακά τα προϊόντα.

Ο κ. Διονύσης Φόλιος είναι παραγωγός ακτινίδιου εδώ και πολλά χρόνια και πρόεδρος στον Συνεταιρισμό Καρίτσας Πιερίας. Όπως λέει στο Agronewsbomb για την εφετινή χρονιά: “ακτινίδια ετοιμαζόμαστε για συγκομιδή, μόνο ποτίσματα τώρα, ούτε λιπάνσεις. Θα έχουμε μειωμένη παραγωγή, όπως και φέτος. Τώρα θα αρχίσουμε τα Hayward, τα Τσεχελίδης αν έχουν τα απαιτούμενα σάκχαρα κόβονται και τώρα. Η μειωμένη παραγωγή οφείλεται στον καιρό, το χειμώνα που δεν έκανε και η ανεμοθύελλα έφερε απώλειες. Τότε ήταν μικροί καρποί. Όλο το εμπόριο είναι εδώ, ζήτηση υπάρχει, δεν έχουν ακόμα κλειστεί συμφωνίες. Θεωρώ ότι οι τιμές θα είναι υψηλές για τον παραγωγό καθώς η ποιότητα είναι σε υψηλό επίπεδο”.

Featured Image

Ο κ. Βασίλης Τσούγκας, παραγωγός ακτινιδίων ποικιλίας Hayward από το νομό Ημαθίας δήλωσε στο Agronewsbomb ότι ενώ η χρονιά φαινόταν να ξεκίνησε καλά, εν συνεχεία υπήρξαν μεγάλα προβλήματα κυρίως ως προς την επάρκεια νερού, που σε συνδυασμό με τον καύσωνα, θα φέρουν -εκτιμώ- μειωμένη παραγωγή φέτος.

Ο κ. Τασιόπουλος από την περιοχή Καστρί ή Παλιούρι Φθιώτιδας καλλιεργεί 25 στρέμματα με βιολογικό ακτινίδιο Hayward. Όπως λέει στο νομό τον συγκεκριμένο δεν είναι μεγάλη η παραγωγή βιολογικό ακτινιδίου. Σύμφωνα με τον κ. Τασιόπουλο, ο οποίος συνεργάζεται με μεγάλες αλυσίδες μάρκετ της Ελλάδας: “φέτος θα έχουμε καλύτερη παραγωγή από πέρσι και με άριστη ποιότητα. Τα μεγέθη είναι καλύτερα και θα είναι όλα εμπορεύσιμα τα φρούτα. Ο καύσωνας μας επηρέασε βέβαια, όπως επίσης και οι υψηλές θερμοκρασίες, κάτι που μας έκανε να τα ποτίζουμε 3 και 4 φορές την εβδομάδα. Το κόστος παραγωγής είναι υπέρογκο, καθώς οι επιβαρύνσεις από την ενέργεια είναι τσουχτερές. Μεγάλο πρόβλημα για την περιοχή μας, είναι τα νερά, δεδομένου ότι οι περισσότερες γεωτρήσεις έχουν στερέψει, ενώ και οι αγρότες ποτίζουν εκ περιτροπής στις περισσότερες περιπτώσεις. Αν και φέτος δεν κάνει χειμώνα θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Το θετικό είναι πως τα προϊόντα μας έχουν μεγάλη ζήτηση”.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image