Με πολλά προβλήματα η καρπόδεση στις ελιές Καλαμών.

Ο κ. Ηλίας Μαυράκης, γεωπόνος από το Νεοχώρι Μεσολογγίου, ελαιοπαραγωγός και συμμετέχων σε ομάδα, δήλωσε στο Agronewsbomb τα ακόλουθα: “η περιοχή του κάμπου Μεσολογγίου προέρχεται από μια χρονιά ακαρπίας, την περσινή. Υπήρχαν προσδοκίες ότι φέτος θα είχαμε περισσότερη καρποφορία. Η ανθοφορία δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες των παραγωγών, το ίδιο και η καρπόδεση που έχει προβλήματα. Αυτό βέβαια δεν ισχύει για όλους τους παραγωγούς. Υπάρχουν και κτήματα πολύ περιποιημένα που θα έχουν αρκετό καρπό αν πάει και ο καιρός καλά. Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει στον κάμπο του Μεσολογγίου στα προβληματικά χωράφια, στα βαριά χώματα, εκεί δηλαδή που έχουν μπει πολλές Καλαμών. Γενικά εκτιμώ πως η παραγωγή τη νέα χρονιά θα είναι κάτω από εκείνη μιας κανονικής χρονιάς”.

Ο Στέλιος Μιχαλούτσος, παραγωγός συνεταιριζόμενος από το Γεράκι Λακωνίας τόνισε στο Agronewsbomb: “τα πράγματα δεν είναι όπως πέρσι, αλλά δεν είναι κι έτσι όπως περιμέναμε. Σε σχέση με την προπέρσινη χρονιά 22-23, θα είμαστε γύρω στο 30% και σε σύγκριση με πέρσι θα είμαστε γύρω στο 20% πάνω. Αυτό με την προϋπόθεση ότι από δω και πέρα θα πάμε καλά. Αυτή τη στιγμή έχει απότομη ζέστη, επομένως μπορεί να στρεσαριστούν τα δέντρα γιατί μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα ρίχναμε λιπάσματα”.

Featured Image

Ο κ. Γιάννης Στασινός, παραγωγός από τη Φθιώτιδα δήλωσε στο Agronewsbomb τα εξής: “φαίνεται γενικά πως υπάρχουν προβλήματα στην καρπόδεση. Ειδικά στα πιο μεγάλα υψόμετρα τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά. Γενικά και πάλι δεν θα υπάρχει μεγάλη παραγωγή”.

Αλλά και σε άλλες περιοχές με Καλαμών, όπως η Εύβοια, σύμφωνα με ελαιοπαραγωγούς, παρά το ότι η ανθοφορία ήταν στο… φουλ, παρατηρείται σχινοκαρπία και οι αγρότες πάλι θα μείνουν χωρίς εισόδημα φέτος.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image