Με 14,50 ευρώ την ώρα αμείβονται το λιγότερο οιεργάτες στη γεωργία και τη δασοκομία, πλήρους απασχόλησης.

Οι αγρότες στην Ανατολική και Δυτική Γερμανία θα λαμβάνουν πλέον ίσους μισθούς. 33 χρόνια μετά την επανένωση, το σωματείο IG Bau ανακοίνωσε την αποδοχή μιας κοινής συλλογικής σύμβασης.

Η εξίσωση των μισθών μεταξύ Ανατολής και Δύσης για τους αγροτικούς εργάτες είναι τελειωμένη υπόθεση. Το σωματείο IG Bau και οι ανατολικές περιφερειακές ενώσεις της Γενικής Ένωσης Γερμανικών Ενώσεων Εργοδοτών Γεωργίας και Δασών (GLFA) συμφώνησαν να αποδεχτούν μια συλλογική σύμβαση από το περασμένο φθινόπωρο.«33 χρόνια μετά την επανένωση, έχουμε επιτέλους ίσο εισόδημα για τους αγροτικούς εργάτες σε Ανατολή και Δύση», δήλωσε ο ομοσπονδιακός αντιπρόεδρος της IG Bau, Harald Schaum.Σύμφωνα με το συνδικάτο, περίπου 74.500 γυναίκες και άνδρες στην ανατολική Γερμανία απασχολούνται στη γεωργία υπόκεινται σε εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και περίπου ένα τέταρτο του ενός εκατομμυρίου σε εθνικό επίπεδο.

Αναδρομική αναπροσαρμογή μισθών από την 1η Οκτωβρίου 2022Η GLFA και η IG Bau είχαν ήδη συμφωνήσει τον Οκτώβριο για μια εθνική τυποποίηση των μισθών και των μισθών για τους εργαζόμενους στη γεωργία και τη δασοκομία.

Featured Image

Αντίστοιχα, αναδρομικά έως την 1η Οκτωβρίου 2022, οι εργαζόμενοι στις συλλογικές διαπραγματεύσεις θα λαμβάνουν τουλάχιστον 14,50 ευρώ την ώρα και οι πλοίαρχοι και οι κύριοι εργάτες θα λαμβάνουν τουλάχιστον 16,50 ευρώ.

Αυτό συνοδεύτηκε από σημαντικές αυξήσεις μισθών, ιδιαίτερα στην ανατολική Γερμανία. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης έλαβαν ένα μπόνους αφορολόγητου και κοινωνικής ασφάλισης 350 ευρώ για να αντισταθμίσουν τον πληθωρισμό.

Η «Ομοσπονδιακή Σύσταση για τους Εργαζομένους στη Γεωργία» ισχύει μέχρι το τέλος του 2023. Οι ενώσεις μέλη της GLFA έπρεπε να εφαρμόσουν τη συλλογική σύμβαση σε περιφερειακές διαπραγματεύσεις με την IG BAU, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα καθυστερήσεις.

Featured Image