Την Τετάρτη, 1 Νοεμβρίου 2023, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση για φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, υποστήριξε στη Βουλή την τροπολογία του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων του δημοσίου τομέα, ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους και λοιπές διατάξεις».
Όπως αναφέρει σε δελτίο Τύπου, που εξέδωσε «επρόκειτο για τροπολογία, η οποία περιλαμβάνει τη διάταξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την οποία διαμορφώνονται οι θεσμικές συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν τη χορήγηση των ενισχύσεων στους αγρότες που επλήγησαν από τις πρωτόγνωρες πλημμύρες του Σεπτεμβρίου.
Κατά την τοποθέτησή του, ο Υφυπουργός, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σημείωσε για την τροπολογία ότι «[…] περιλαμβάνει δύο διατάξεις που σχετίζονται άμεσα με το σχέδιο στήριξης και αποκατάστασης που υλοποιείται αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλία, αλλά και στο σύνολο των περιοχών που επλήγησαν από τα πρωτοφανή πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου. Η πρώτη διάταξη, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι αυτή που ανοίγει το δρόμο για άμεσες και σημαντικές ενισχύσεις προς τον πρωτογενή τομέα που επλήγη από τις πρωτοφανείς πλημμύρες. Είναι η διάταξη με την οποία θεσμοθετείται ο τρόπος για τη χορήγηση ενίσχυσης στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις που επλήγησαν από τις πλημμύρες μέσω του ΕΛΓΑ. Μία ενίσχυση, που βαραίνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Μία ενίσχυση, που είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και ανεκχώρητη. Μία ενίσχυση, που θα αρχίσει να καταβάλλεται μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για το ζωικό κεφάλαιο, και ακολουθεί η φυτική παραγωγή κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, όπως έχει ανακοινωθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον Υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη. Μία ενίσχυση, υψηλότερη από ότι έχει χορηγηθεί στο παρελθόν. Άλλωστε, και η μεγάλη φυσική καταστροφή στη Θεσσαλία δεν έχει προηγούμενο και σύγκριση με το παρελθόν.
Και, φυσικά, η εν λόγω ενίσχυση συνοδεύεται από την επιχορήγηση του πλαισίου της κρατικής αρωγής που στηρίζει και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, εστιάζοντας στο πάγιο κεφάλαιο, στο έγγειο κεφάλαιο, στον εξοπλισμό, αλλά και στο φυτικό κεφάλαιο. Πλαίσιο της κρατικής αρωγής που περιλαμβάνει και την πρώτη αρωγή, η οποία και έχει αρχίσει να χορηγείται σε αγρότες και κτηνοτρόφους. Ήδη, έχουν χορηγηθεί 16,2 εκατ. ευρώ σε 7.700 αγρότες που αιτήθηκαν στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής. Συνολικά, έχουν χορηγηθεί 86,4 εκατ. ευρώ πρώτης αρωγής σε περίπου 22.500 αιτούντες συμπολίτες μας και νοικοκυριά σε λιγότερο από δύο μήνες.
Και, φυσικά, το έργο συνεχίζεται με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς. Συνεχίζεται και από τους υπαλλήλους του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Για αυτό και είναι ιδιαίτερα σημαντική και η δεύτερη διάταξη της τροπολογίας, με την οποία τακτικοί υπάλληλοι που έχουν αποσπαστεί στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μπορούν εν συνεχεία να μεταταχθούν, συνεχίζοντας απρόσκοπτα το έργο που παράγεται από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Πρόκειται για διάταξη που συνεισφέρει θετικά στη δυναμική, σε όρους ανθρώπινου δυναμικού, του Υπουργείου και του έργου που επιτελείται […]»».
Newsroom Agronewsbomb