Όψιμος εχθρός και ο δάκος, που απειλεί να τινάξει στον αέρα τις προσδοκίες για εισόδημα.

Ο κ. Λαζόγιαννης

“Στην καλύτερη περίπτωση κάθε ελαιοπαραγωγός έχει το 50% της περσινής εσοδείας, αλλά η κάμψη στους πιο πολλούς αγγίζει και το 80%. Η κατάσταση είναι δύσκολη γιατί δεν βγαίνει εισόδημα με τέτοια ακαρπία φέτος, παρά το γεγονός ότι οι τιμές είναι ψηλά, στα επίπεδα των 8 ευρώ το κιλό, τονίζει από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Λαζόγιαννης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεσσηνίας “Η Ένωση”. Ο κ. Λαζόγιαννης δήλωσε ταυτόχρονα, ότι εκτός από την δραματική ακαρπία και τη μείωση της παραγωγής, υπάρχουν κι άλλα προβλήματα, με πιο έντονο αυτό των εργατών γης, οι οποίοι και δεν… υπάρχουν, αλλά και ζητούν εξωφρενικά μεροκάματα της τάξης των 50 ευρώ”.

Ο κ. Αντωνόπουλος

Πριν από ένα μήνα περίπου μαζεύτηκαν οι πρώτες μαυρολιές στην Μεσσηνία και όπως τονίζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας κ. Μιχάλης Αντωνόπουλος τώρα βγαίνουν και τα πρώτα Κορωνέικα ελαιόλαδα. Η παραγωγή είναι γενικώς πολύ μειωμένη σε όλες τις ποικιλίες, ενώ ασφαλή συμπεράσματα για τις Κορωνέικες ως προς τις ελαιοπεριεκτικότητες, δεν μπορούν ακόμα να εξαχθούν, καθώς είναι πολύ νωρίς. Όσον αφορά τις τιμές, μεγάλες πράξεις δεν έχουν γίνει ώστε να διαμορφωθεί τιμή, αλλά κάποιες πωλήσεις φρέσκου προϊόντος, αφορούν τιμές γύρω στα 8 ευρώ, όσο δηλαδή έκλεισαν τα περσινά ελαιόλαδα.

Featured Image

Ο κ. Κόκκινος

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοπαραγωγικού Συνεταιρισμού Νηλέας στη Χώρα, Γιώργος Κόκκινος, επιβεβαίωσε μιλώντας στην εφημερίδα Θάρρος της Μεσσηνίας, ότι στην περιοχή η παραγωγή της μαυροελιάς είναι μικρή, ενώ ορισμένοι παραγωγοί έχουν ήδη ξεκινήσει να συγκομίζουν μαζί και κορωνέικη ποικιλία, λόγω της μικρής παραγωγής της μαυρολιάς. «Η μαυρολιά φέτος είναι στο 50% της περσινής παραγωγής. Αλλά η ποιότητα είναι πάρα πολύ καλή. Είναι και αρκετά όψιμη η φετινή χρονιά», πρόσθεσε ο κ. Κόκκινος. Σε ό,τι αφορά τις τιμές, ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοπαραγωγικού Συνεταιρισμού Νηλέας είπε ότι τη Δευτέρα πουλήθηκε φρέσκο λάδι για Ιταλία στην τιμή των 7,80 ευρώ, αλλά για το τι θα γίνει μετά… «Είμαστε στο ξεκίνημα, κανείς δε διακινδυνεύει να κάνει πρόβλεψη για τις τιμές. Τα πράγματα είναι απρόβλεπτα. Θα είναι καλές οι τιμές, αλλά δεν ξέρουμε ακόμα πόσο. Το αρνητικό, βέβαια, είναι ότι οι τιμές αυτές παρέσυραν και το κόστος παραγωγής, το οποίο αυξήθηκε», σχολίασε ο κ. Κόκκινος.

Newsroom Agronewsbomb με πληροφορίες από Θάρρος

Featured Image