Ξεκίνησε το αλώνισμα του ηλίανθου, χαμηλά αποδόσεις και τιμές. Μαζική εγκατάλειψη της καλλιέργειες έρχεται τη νέα χρονιά.

Έχει αρχίσει δειλά – δειλά το αλώνισμα του ηλίανθου, με κύριο χαρακτηριστικό της χρονιάς, τις μειωμένες εκτάσεις, τις χαμηλές αποδόσεις, αλλά και τις χαμηλές τιμές.

Στην περιοχή του Έβρου καλλιεργήθηκαν φέτος γύρω στα 70.000 στρέμματα με ηλίανθο, όταν πέρσι είχαν μπει γύρω στα 100.000 στρέμματα. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του ΑΣ Ορεστιάδας Λάμπης Κουμπρίδης “το βασικό χαρακτηριστικό της χρονιάς στα μέχρι σήμερα αλωνίσματα, που έχουν αρχίσει σιγά-σιγά είναι οι πολύ μικρές αποδόσεις οι στρεμματικές. Ενδεικτικά να σας πω ότι κυμαίνονται στα ξηρικά χωράφια από 20 έως 150 κιλά το στρέμμα. Οι τιμές είναι βάσει συμβολαίων στα 35 λεπτά και τα πράγματα είναι δύσκολα”. Σύμφωνα βέβαια με τον κ. Κουμπρίδη, οι τιμές έχουν αυξητική τάση.

Featured Image

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Agronewsbomb, σε άλλες περιοχές της χώρας, οι τιμές που δίνονται σε παραγωγούς αγγίζουν σε κάποιες περιπτώσεις και τα 40-42 λεπτά το κιλό, αλλά οι αγρότες παραπονιούνται πως με τέτοια κόστη παραγωγής, δεν βγαίνει κανένα κέρδος και χρεώνονται κιόλας.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image