Σε δύσκολες συνθήκες λόγω της ζέστης και του πρόσφατου παρατεταμένου καύσωνα ολοκληρώνονται το αλώνισμα και η συγκομιδή των σιτηρών στον Κρόκο Κοζάνης.
Σύμφωνα με τους αγρότες της περιοχής, η διαδικασία είναι δύσκολη για τον άνθρωπο και τα μηχανήματα, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών και των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.
«Είμαστε στη συγκομιδή των σιτηρών, είμαστε στο τελείωμα σχετικά» αναφέρει χαρακτηριστικά ο αγρότης Κωνσταντίνος Βατάλης ενώ επισημαίνει ότι οι βροχές φέτος βοήθησαν σημαντικά στην παραγωγή. Από την άλλη πλευρά επειδή οι συνθήκες της συγκομιδής είναι δύσκολες, υπάρχει πίεση για να ολοκληρωθεί το αλώνισμα και τα μηχανήματα που δουλεύουν σε υψηλές θερμοκρασίες πρέπει να σταματούν κάποιες ώρες να λειτουργούν. «Είναι αντίξοες οι συνθήκες αλλά πρέπει να γίνει η συγκομιδή γιατί είναι ο καιρός της και δεν θέλουμε να έχουμε απώλειες από τα σιτηρά» σημειώνει.
Ο αγρότης Ιωάννης Καρανάνος, τονίζει, άλλωστε, ότι τα τελευταία χρόνια η κλιματική αλλαγή έχει αλλάξει τα δεδομένα στη συγκομιδή, κάνοντάς τη δυσκολότερη. Στο μεταξύ οι αγρότες, που καλλιεργούν σκληρό σιτάρι στην περιοχή, προσπαθούν να κρατήσουν την ποιότητα του προϊόντος σε υψηλά επίπεδα. Την ίδια στιγμή αναμένουν να δουν πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές των σιτηρών το επόμενο χρονικό διάστημα.
Σημειώνεται ότι το αλώνισμα είναι η διαδικασία του ξεχωρισμού των σπόρων από το άχυρο και τα υπόλοιπα ανοιχτά μέρη των σιτηρών μετά τον θερισμό. Πρόκειται για μία από τις πρώτες επεξεργασίες του σιτηρού μετά τη συγκομιδή του, με σκοπό να απομονωθούν οι κόκκοι. Το αλώνισμα ανήκει σε μια σειρά επεξεργασιών που περιλαμβάνουν και άλλα στάδια όπως η καθαριότητα των κόκκων, η συσκευασία και η αποθήκευσή τους για την περαιτέρω χρήση ή διάθεσή τους στην αγορά.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ