Από τη βόρεια κυρίως Ελλάδα είναι αυτή την περίοδο οι πατάτες που διατίθενται στην εσωτερική αγορά.

Κρατάει τιμή φέτος η ντόπια πατάτα και σ’ αυτό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Agronewsbomb, έχουν συμβάλλει καθοριστικά αρκετοί παράγοντες. Πρώτον, το γεγονός ότι έχουν αυξηθεί δραματικά τα έξοδα τα μεταφορικά από Γαλλία και Γερμανία. Τέτοια εποχή το εμπόριο έφερνε πατάτα παραδοτέα στην Ελλάδα με τιμή 25 λεπτά τα προηγούμενα χρόνια, αλλά φέτος αυτό δεν ισχύει, αφού μόνο τα μεταφορικά από Γερμανία και Γαλλία που ισχύουν για παράδοση στην Ελλάδα, φθάνουν τα 15 λεπτά το κιλό! Ένας άλλος λόγος, λέει το ρεπορτάζ, είναι πως μεγάλο μέρος της πατάτας που ήρθε από το εξωτερικό φέτος είχε αρκετά ποιοτικά προβλήματα λόγω της ξηρασίας, με αποτέλεσμα αρκετές να χαλάσουν και να έχουν μεγάλη φύρα, όσοι τις έφεραν. Ακόμα, ένας σημαντικός λόγος που κρατάει τιμή η ντόπια, είναι η κατανάλωση και η ζήτηση που συνεπάγεται το αυξημένο τουριστικό ρεύμα, αλλά και το γεγονός ότι μειώθηκε η εγχώρια παραγωγή άρα και η προσφορά, λόγω έλλειψης νερού. Τέλος, οι πατάτες από χώρες που εισάγονταν τα προηγούμενα χρόνια σε τιμές εξευτελιστικές, δεν υπάρχουν πια, αφού κι εκεί φαίνεται να “ξύπνησαν” οι παραγωγοί και να μην πουλάνε… “τσάμπα”, όπως άλλα χρόνια γιατί τα έξοδα είναι κι εκεί πολλά.

Ο κ. Θανάσης Κατσιούρας, πατατοπαραγωγός από την περιοχή της Καρυάς Ολύμπου στο νομό Λάρισας καλλιεργεί περί τα 25 στρέμματα πατάτα. Αυτή την περίοδο, όπως δήλωσε μιλώντας στο Agronewsbomb, διαθέτει στην αγορά την πατάτα που έβγαλε το Σεπτέμβριο, την ανοιξιάτικη δηλαδή. “Πέρσι είχαμε τις ζημιές από τον Ιανό, φέτος είχαμε την ξηρασία, με αποτέλεσμα, οι αποδόσεις οι στρεμματικές να είναι σε μέτρια επίπεδα, της τάξης των 2,5 – τόνους. Το καλό είναι ότι υπάρχει ζήτηση από τον κόσμο φέτος. Εμείς κατεβαίνουμε και στην Αθήνα και δίνουμε προϊόν με παραγγελίες. Οι τιμές σήμερα είναι ικανοποιητικές και κυμαίνονται στα 50-60 λεπτά το κιλό”. Σημειώνεται ότι οι πατάτες που καλλιεργεί ο κ. Κατσιούρας είναι πολύ καλές για τηγάνι, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τις καλλιεργεί σε υψόμετρο 900 μέτρων, καθώς η Καρυά είναι ορεινό χωριό.

Featured Image

Ο Ηρακλής Ιωαννίδης, πατατοπαραγωγός από την περιοχή των Λευκογείων Δράμας μας είπε τα ακόλουθα: “τώρα πουλάμε την πατάτα που βγάλαμε τον Σεπτέμβριο. Προϊόν αυτή την περίοδο υπάρχει κυρίως στη βόρεια Ελλάδα. Φέτος λόγω έλλειψης νερού στο φράγμα Λευκογείων μπήκαν 30 με 40% λιγότερα στρέμματα πατάτας σε σχέση με άλλες χρονιές. Λόγω της ξηρασίας υπήρξε και μείωση αποδόσεων. Το χειρότερο όμως είναι πως το κόστος παραγωγής από τα 1.000 ευρώ εκτινάχθηκε στα 1.300 ευρώ το στρέμμα, ίσως και παραπάνω. Ένας π.χ. παραγωγός με 100 στρέμματα καλλιέργεια, αναγκάστηκε φέτος λόγω ξηρασίας να ποτίσει 10 φορές, άρα για ένα πότισμα σε 10 στρέμματα ήθελε 100 λίτρα πετρέλαιο. Το νερό δεν ήταν άφθονο και όλοι ποτίζαμε με φειδώ”. Κατά τα άλλα, όπως μας λέει ο κ. Ιωαννίδης “οι άσπρες ποικιλίες έχουν γύρω στα 40 λεπτά, δηλαδή είναι πάνω από πέρσι, αλλά οι πιο ποιοτικές, οι κίτρινες ποικιλίες φθάνουν και στα 40 με 50 λεπτά το κιλό, που είναι καλά επίπεδα”.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image