Τσίμπησαν από τον περασμένο Ιούνιο οι τιμές για τις αποθηκευμένες ελιές περσινής εσοδείας, ωστόσο με τη φύρα που υπάρχει, τα δεδομένα είναι χειρότερα για τους παραγωγούς, από ότι όταν μαζεύονταν ο καρπός.
Σε επικίνδυνα μονοπάτια βαδίζει το εμπόριο της Καλαμών, καθώς παρότι η τιμή που προσφέρουν οι έμποροι έχει ανεβεί κατά 20-30 λεπτά από τον περασμένο Ιούνιο, όμως σε καμιά περίπτωση, με τη φύρα που υπάρχει, δεν βγαίνει ο… λογαριασμός. Μάλιστα τη νέα χρονιά τα δεδομένα για τους παραγωγούς δυσκολεύουν ακόμα παραπάνω, από την άποψη ότι τα τονάζ αναμένονται μειωμένα έως και 60-70% σε σύγκριση με πέρσι.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Agronewsbomb, οι τιμές που προσφέρουν οι έμποροι ακόμα και σε μεγάλους παραγωγούς των 100 και 200 τόνων δεν ξεπερνούν τα 1,30 με 1,40 ευρώ το κιλό. Σε περιπτώσεις που μεσολαβούν μεσίτες, υπάρχει μια αμοιβή της τάξης των 10 λεπτών το κιλό, ενώ αν ο παραγωγός δώσει απευθείας στο εργοστάσιο, τότε παίρνει όλη την τιμή (1,40 ευρώ το κιλό).
“Παρατηρείται φέτος λοιπόν και με τα σημερινά δεδομένα το φαινόμενο, όσοι έδωσαν στο μάζεμα, στο τελάρο δηλαδή, να είναι ευνοημένοι καθώς πούλησαν με 1,20 ευρώ το κιλό, γλιτώνοντας τη φύρα”, τονίζει στο Agronewsbomb ο πρόεδρος του ελαιοκομικού συνεταιρισμού Δρυμού Αιτωλοακαρνανίας, κ. Παναγιώτης Καλός. Όπως προσθέτει ο συνεταιρισμός είχε μια παραγωγή της τάξης των 400 τόνων, αλλά την ερχόμενη σεζόν αναμένεται δραστική μείωση της τάξης του 50-60%.
“Τα εργοστάσια θα έχουν αδειάσει σε λίγο, οπότε όσοι κρατήσουν άμυνα από τους παραγωγούς, θεωρώ ότι θα πάρουν καλύτερη τιμή”, λέει από την πλευρά του, ο παραγωγός Θανάσης Αθανασίου από το Αγρίνιο, μιλώντας στο Agronewsbomb. O ίδιος επισημαίνει πως τα 1,40 που δίνονται σήμερα για αποθηκευμένη ελιά, θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 1,60 με 1,70 για να μείνει κάτι στον αγρότη.
Αυτό που είναι πάντως αξιοπερίεργο είναι πως οι τιμές εξαγωγής για ντόπια ελιά Καλαμών κυμαίνονται σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στα επίπεδα των 4,5 με 7 ευρώ το κιλό, ενώ ο παραγωγός δεν βγάζει ούτε τα έξοδα.
Newsroom Agronewsbomb