«Δεν είναι η εποχή που τα θέματα λύνονται στο πεζοδρόμιο και σε εθνικούς δρόμους. Σήμερα σε ένα τραπέζι με χαρτί και μολύβι βρίσκουμε απαντήσεις συγκεκριμένες και το κάναμε πράξη όλους αυτούς τους μήνες στη Θεσσαλία με την πολιτική ηγεσία με επικεφαλής τον Υπουργό, τον κ. Αυγενάκη, με δύο επισκέψεις του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλία. (…)
Με όλες τις συζητήσεις που κάναμε, θεωρώ ότι τα θέματα έχουν εξαντληθεί ως προς τις απαντήσεις από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΕΛΓΑ. Μένει να επικρατήσει η κοινή λογική. Δεν υπάρχει κάτι άλλο». Με την παραπάνω τοποθέτηση απάντησε ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, πρόεδρος του ΕΛΓΑ, στις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των αγροτών, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα.
«Αυτά τα οποία εμείς υπηρετούμε και αυτά τα οποία είμαστε σε θέση να προσφέρουμε στους αγρότες είναι το καλύτερο το οποίο μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε όλα τα δεδομένα που συγκροτούν τι είναι ένας ασφαλιστικός οργανισμός, ποιες είναι οι πολιτικές που κάνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Νομίζω ότι με την κοινή λογική, μπορούμε να συνεννοηθούμε και με πολύ σεβασμό στον κόπο και στην αγωνία των αγροτών» προσέθεσε.
Ο κ. Λυκουρέντος, επισημαίνοντας τις προκλήσεις που προκύπτουν ως απότοκα της κλιματικής κρίσης και δυσκολεύουν τη ζωή των αγροτών αλλά και συρρικνώνουν εκ των πραγμάτων τα εισοδήματά τους, την ώρα που άλλοι παράγοντες της αγοράς λειτουργούν σε βάρος του κόστους παραγωγής, η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί, διαβεβαίωσε, με τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού και των υπουργών.
«Εμείς πιστεύουμε ότι σε ένα πνεύμα συναντίληψης, τεκμηριωμένου διαλόγου, γιατί δεν είμαστε στις εποχές της αδιαλλαξίας, δεν μπορεί να είμαστε τις εποχές ότι δεν ακούω, δεν βλέπω, δεν αξιολογώ, πρέπει και η πλευρά των αγροτών να αξιολογήσει με υπευθυνότητα όλα όσα έχει κάνει η κυβέρνηση για την αγροτική κοινωνία και αγροτική οικονομία και μάλιστα υπό το βάρος φοβερών πλέον πληγμάτων, κρίσεων που προκλήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα τα τρία τέσσερα, τελευταία χρόνια, από τον Ιανό τον Σεπτέμβριο του 2020, τους παγετούς του 21 και του 22, τις φοβερές πυρκαγιές κάθε χρόνο από το 21 και μετά και τώρα με το τρομερό χτύπημα του Daniel και Elias στη Θεσσαλία μας» τόνισε ο κ. Λυκουρέντζος.
Ειδικά για τη Θεσσαλία, επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πληρώνει ο τακτικός προϋπολογισμός της χώρας 260 εκατομμύρια καταρχήν και αν απαιτηθεί θα διατεθούν και όλα όσα απαιτούνται στη συνέχεια με απόφαση του πρωθυπουργού. «Ο πρωθυπουργός, μας ενέκρινε το πρώτο αίτημα του ΕΛΓΑ ύψους 260 εκατομμυρίων με τις εκτιμήσεις τις οποίες κάναμε. Έχουμε διαθέσει, έχω μπροστά μου τους πίνακες, 150 εκατομμύρια για απώλεια φυτικής παραγωγής και απώλειας ζωικού κεφαλαίου στις Περιφερειακές Ενότητες, στους παραγωγούς που επλήγησαν και στη Θεσσαλία και στη Φθιώτιδα και υπάρχουν και άλλες περιοχές οι οποίες στη συνέχεια θα πάρουν και αυτές προκαταβολή ή εξόφληση, όπως είναι η Κορινθία, που επλήγησαν οι αμπελοκαλλιέργειες. Και έχουμε εξηγήσει, έχουμε δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας ενέκρινε να υλοποιήσουμε αυτό το πρόγραμμα σε τέσσερα χρόνια και εμείς δεσμευτήκαμε με δική μας πρωτοβουλία να το εξαντλήσουμε σε οκτώ μήνες. 30 Ιουνίου οι παραγωγοί θα έχουν εξοφληθεί μέχρι το τελευταίο ευρώ που δικαιούνται» ανέφερε ο κ. Λυκουρέντζος.
Απαντώντας στις διαμαρτυρίες των αγροτών, που υποστηρίζουν ότι οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ είναι πολύ μικρότερες από τη ζημιά που έχουν υποστεί, ο κ. Λυκουρέντζος είπε χαρακτηριστικά «δεν θα συμφωνήσω μαζί τους. Και επιπλέον η σύνταξη των πορισμάτων γίνεται από τους υπαλλήλους μας και από τους έκτακτους που έχουμε προσλάβει συμβασιούχους, 86 τον αριθμό μόνο για το υποκατάστημα της Λάρισας».
«Εμείς δεν είμαστε φιλανθρωπικό ίδρυμα. Είμαστε ένας δημόσιος οργανισμός που διέπεται από τη νομοθεσία, ελληνική και ευρωπαϊκή και είναι το ταχύτατο το οποίο μπορεί να γίνει αυτό το χρονικό διάστημα για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους. Ήδη δώσαμε δείγμα γραφής. Πληρώσαμε 140 ευρώ προκαταβολή στο βαμβάκι, όταν δεν περίμεναν να πάρουν ούτε 110 ανά στρέμμα. Εξαντλούμε όλες τις δυνατότητες για να ανταποκριθούμε στις δικές τους προσδοκίες, αλλά πάντοτε στα πλαίσια της νομιμότητας. Και δεν τίθεται θέμα χρημάτων. 110 εκατομμύρια αναμένω να έρθουν 10 Φεβρουαρίου από το υπουργείο Οικονομικών. Είναι θέμα διαχείρισης των 33.000 δηλώσεων ζημίας, τις οποίες υπέβαλλαν οι παραγωγοί και των 2.500 δηλώσεων ζημίας για ζωικό κεφάλαιο. Δεν διατάσσουμε τους ανθρώπους να λειτουργούν ως ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Τη δουλειά τους κάνουν με ήθος, με ακεραιότητα και τα στοιχεία τους καταχωρούνται στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και στη συνέχεια εμείς θα προχωρήσουμε στην εξόφληση των πορισμάτων» συμπλήρωσε.
«Με την κυβέρνηση και τη σημερινή διοίκηση του ΕΛΓΑ, δηλαδή Νέα Δημοκρατία, Μητσοτάκης, διοίκηση, ΕΛΓΑ, υπουργός Αυγενάκης τώρα, σε όλες τις κρίσεις δεν παρακρατήσαμε το 20% το οποίο νομίμως πρέπει να παρακρατεί ο ΕΛΓΑ στις αποζημιώσεις» σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ. «Επαναλαμβάνω ότι πρόκειται για ασφαλιστικό οργανισμό. Δεν ασφαλίζουμε τα πάντα, δεν αποζημιώνουμε τα πάντα. Είμαστε ασφαλιστικός οργανισμός και οι αγρότες το ξέρουν πάρα πολύ καλά. Και όταν υποβάλλουν τη Δήλωση Καλλιέργειας-Εκτροφής γνωρίζουν τι πληρώνουν ως ασφαλιστική εισφορά και τι έχουν δικαίωμα να λάβουν από τον οργανισμό. Αυτά δεν μπορούμε να τα ξεχνάμε και δεν πρέπει αυτά να διαστρεβλώνονται κατά τη διάρκεια των συζητήσεων και των κρίσεων που αντιμετωπίζουμε. Έναν σύμμαχο έχουμε και εμείς και οι αγρότες μαζί μας, τον νόμο. Άρα εγώ εδώ είμαι υποχρεωμένος να τηρήσω τις διαδικασίες, να εξαντλήσω τις δυνατότητες να στηρίξουμε τους χειμαζόμενους προϋπολογισμούς των αγροτικών νοικοκυριών, βεβαίως, αλλά να μην πηγαίνουμε και σε διεκδικήσεις οι οποίες είναι πέρα από κάθε λογική. Νομίζω ότι κάθε αγρότης που σέβεται τον εαυτό του και μιλάει με ειλικρινή και τίμιο λόγο, είμαι βέβαιος ότι αναγνωρίζει την τεράστια προσπάθεια που έχει κάνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΕΛΓΑ τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έχοντας στηρίξει την αγροτική κοινωνία σε δύσκολες ώρες» επισήμανε καταλήγοντας ο κ. Λυκουρέντζος, θυμίζοντας πως η κυβέρνηση ενίσχυσε τον ΕΛΓΑ με 400 εκατομμύρια αναδρομικώς οφειλόμενα στον Οργανισμό από την προηγούμενη δεκαετία.