Το γεγονός ότι ήταν γνωστό από τον Μάιο ότι στον ταμιευτήρα της λίμνης Κάρλας δεν υπάρχει αρκετό νερό λόγω του άνυδρου χειμώνα και είχαν γίνει συστάσεις στους αγρότες για λελογισμένη χρήση του, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα για δύο ποτίσματα με τις όψιμες καλλιέργειες (βαμβάκι), καθώς τα οικολογικά όρια κινδυνεύουν, επισήμανε ο περιφερειάχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, απαντώντας σε καταγγελίες που επιρρίπτουν ευθύνες για την άρδευση των γύρω εκτάσεων στην Περιφέρεια.
Οι δηλώσεις έγιναν παρουσία της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέας Κολυνδρίνη και του προϊστάμενου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Θεσσαλίας, με αρμοδιότητα περιοχές NATURA, στις ποίες συμπεριλαμβάνεται και η Κάρλα.
Ο περιφερειάρχης απέδωσε τις επιθέσεις κατά της Περιφέρειας στο γεγονός ότι κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν τοξικότητα λόγω εκλογών, καθώς εδώ και πέντε χρόνια οι αγρότες λόγω της άρδευσης από την Κάρλα κατάφεραν να αυξήσουν το εισόδημά τους, ενώ παρέπεμψε σε δηλώσεις του δημάρχου Ρ. Φεραίου Δημ, Νασίκα ότι το νερό φθάνει για άρδευση εκτάσεων μέχρι το Μ. Μοναστήρι.
Ο κ. Αγοραστός ανέφερε ότι φέτος, λόγω του άνυδρου χειμώνα, το ύψος της λίμνης είναι χαμηλό, εκτός από την άρδευση υπάρχουν απώλειες και μετά από έγγραφο του Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας για να σταματήσει η άρδευση, έγιναν συναντήσεις με αγρότες και δόθηκε δύο φορές τριήμερη παράταση, με αποτέλεσμα να δοθεί νερό περίπου 200.000 m3 την ημέρα στους αγρότες, ωστόσο το ύψος πλέον εντός του ταμιευτήρα είναι οριακό.
Επίσης τόνισε ότι οι αγρότες, αντί έκτασης 18.000 στρ. που προέβλεπε η πρώτη φάση που ολοκληρώθηκε ποτίζουν πολλαπλάσιες εκτάσεις γης (η δεύτερη φάση που ολοκληρώνεται προβλέπει άρδευση 20.000 στρ. και η τρίτη φάση άλλων 20.000 στρ.) και αντί να κλείνουν το νερό, όπως έκαναν όταν η άρδευση γινόταν με γεωτρήσεις, το νερό τρέχει επί 24 ώρες για επτά ημέρες της εβδομάδας!
Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στο ιστορικό του μεγάλου περιβαλλοντικού έργου που κινδύνευε με απένταξη το 2014 και η Ελλάδα έπρεπε να πληρώσει 186 εκ. € στην Ευρώπη, είπε ότι το έργο ανέλαβε να ολοκληρώσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας, που το κατάφερε το 2018 παρά τα προβλήματα και τις αντιξοότητες και μάλιστα η Περιφέρεια βραβεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δέχτηκε συγχαρητήρια γι’ αυτό που πέτυχε.
«Εμείς αναλάβαμε το έργο γιατί είχαμε ευθύνη απέναντι στον κόσμο. Δεν ήταν δικό μας αλλά το αναλάβαμε. Ολοκληρώθηκαν πρώτη φάση της άρδευσης και ολοκληρώνεται η δεύτερη φάση, με πιλοτική ύδρευση. Πολιτική μας είναι να βοηθούμε τον άνθρωπο κάτι που έγινε με τους αγρότες που είδαν το κόστος να μειώνεται και αύξησαν το εισόδημά τους γιατί δεν πληρώνουν νερό», ανέφερε ο κ. Αγοραστός.
Ο περιφερειάρχης τόνισε ότι φέτος ήγαν γνωστό από τον Μάιο ότι ο ταμιευτήρας δεν έχει νερό, λόγω του άνυδρου χειμώνα, και η Περιφέρεια ζήτησε λελογισμένη χρήση νερού, αλλά οι αγρότες ποτίζουν επί 24 ώρες καθημερινά. Όπως είπε, τώρα το ύψος του νερού είναι οριακό και υπάρχει πρόβλημα.
Αναφερόμενος στις ανακοινώσεις που επιρρίπτουν ευθύνες στην Περιφέρεια ο κ. Αγοραστός είχε ότι κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν τοξικότητα λόγω των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών. «Ένα γραμμάριο πράξης, ισοδυναμεί με 100 τόνους θεωρίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επίσης, ανέφερε ότι η μελέτη για τον φορέα, που περιλαμβάνει και τη διαχείριση του νερού ολοκληρώνεται στο τέλος του χρόνου, ενώ ήδη ζητήθηκε να μπει περισσότερο νερό στην Κάρλα από τον Πηνειό, καθώς στο διαδρομή μέχρι την Μελοία τραβούν νερό οι αγρότες για άρδευση.
«Επαρκεί μόνο αν είμαστε σώφρονες»
Ο Δημ. Μιχαλάκης, προϊστάμενος του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Θεσσαλίας τόνισε ότι το έργο χρηματοδοτήθηκε και κατασκευάστηκε ως άκρως περιβαλλοντικό, που θα προστατεύει τον Θεσσαλικό κάμπο από πλημμύρες και ως επιπλέον διαχειριστικό μέτρο την άρδευση, όσο επέτρεπαν τα οικολογικά όρια του ταμιευτήρα.
«Φέτος τα οικολογικά όρια κινδυνεύουν λόγω του άνυδρου χειμώνα, σε μεγάλο βαθμό δεν μπόρεσε να μπει πολύ νερό στον ταμιευτήρα, η στάθμη δεν έφτασε σε ικανοποητικό επίπεδο, ο Πηνειός δεν μπόρεσε να υποβοηθήσει και ο ίδιος ο Πηνειός δεν μπορεί να εξασφαλίσει το κομμάτι της Κάρλας αν δεν βρέξει και δεν στραγγίσουν τα γύρω βουνά και οι παροχές, όπως ο χείμαρρος Κερασιώτης», τόνισε.
Ο κ. Μιχαλάκης ανέφερε ότι ικανοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό η ανάγκη για άρδευση των πρώιμων καλλιεργειών και υπάρχει αυτή τη στιγμή μεγάλο πρόβλημα στις όψιμες καλλιέργειες όπως το βαμβάκι, γιατί εν μέρει το τριφύλλι πρόλαβε και απέκτησε όγκο.
Ακόμη ανέφερε ότι το θέμα του νερού πρέπει να απασχολήσει τους αγρότες που πρέπει να καταλάβουν ότι η διαχείρισή του, άσχετα αν είναι δωρεάν, δεν πρέπει να γίνεται σαν να υπάρχει για πάντα και πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο των περιβαλλοντικών πολιτικών στην περιοχή το επόμενο διάστημα.
Τέλος ο περιφερειάρχης τόνισε ότι το έργο ανασύστασης της λίμνης Κάρλας μελετήθηκε το 1990, με τα δεδομένα του ’80, εποχή που δεν υπήρχε κλιματική κρίση.
Newsroom Agronewsbomb