Τις καλές χρονιές μόνη της η Ισπανία έχει μια παραγωγή κοντά στα 2 εκατ. τόνους, όμως φέτος όλη η Ευρώπη δεν έχει πάνω από 1,4 εκατ. τόνους…

Παραγωγή

Εκτιμήσεις με βάση τα μέχρι σήμερα επίπεδα βροχόπτωσης, τις θερμοκρασίες κατά την περίοδο ανθοφορίας των ελαιόδεντρων και τους επακόλουθους ακραίους καλοκαιρινούς καύσωνες που οδήγησαν σε πρόωρη καρπόπτωση, δείχνουν ότι η παραγωγή ελαιολάδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) το MY 2023/24 θα μπορούσε να ανέλθει μόλις, λίγο πάνω από 1,4 εκατ. τόνους.

Σύμφωνα με σχετική έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), h συγκομιδή της ελιάς στην ΕΕ διαρκεί από το φθινόπωρο έως τις αρχές της άνοιξης. Ενώ οι ανοιξιάτικες συνθήκες καθορίζουν την ανθοφορία και οι θερμοκρασίες του καλοκαιριού επηρεάζουν την ανάπτυξη των καρπών, οι φθινοπωρινές βροχοπτώσεις εξακολουθούν να παίζουν ρόλο στα τελικά επίπεδα παραγωγής. Η παρενιαυτοφορία παίζει επίσης ρόλο στους όγκους παραγωγής. Οι νέοι ελαιώνες υπό άρδευση που εισέρχονται στην παραγωγή συνεχίζουν επίσης να αμβλύνουν τον αντίκτυπο της εναλλακτικής φέρουσας στα επίπεδα παραγωγής ελαιολάδου σε ολόκληρη την ΕΕ. Η παραγωγή ελαιολάδου της ΕΕ συγκεντρώνεται σε πολύ λίγα κράτη-μέλη.

Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 60% της παγκόσμιας παραγωγής. Στην Ισπανία, η οποία παράγει περίπου το ήμισυ της παγκόσμιας ποσότητας ελιάς, οι ακραίες καιρικές συνθήκες οδήγησαν σε μικρή παραγωγή για δεύτερο χρόνο. Μετά από ένα ανοιξιάτικο κύμα καύσωνα που επηρέασε την ανθοφορία, η σοδειά στην Ισπανία προβλεπόταν ότι θα ήταν μόνο 15% μεγαλύτερη από πέρυσι, που ήταν η χειρότερη χρονιά παραγωγής ελαιολάδου εδώ και σχεδόν μια δεκαετία. Μια σειρά από καλοκαιρινούς καύσωνες έκαναν τα δέντρα να ρίχνουν τον καρπό για να διατηρήσουν την υγρασία τους.

Ωστόσο, η άφθονη φθινοπωρινή βροχόπτωση συνέβαλε στη βελτίωση των αρχικά αρνητικών προοπτικών παραγωγής. Οι πιο πρόσφατες επίσημες εκτιμήσεις δείχνουν ότι η παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία το 2023/24 μπορεί να φτάσει τους 765.200 τόνους. Στην Ιταλία, η παραγωγή ελαιολάδου το 2023/24 προβλέπεται στους 300.000 τόνους, κυρίως λόγω των ελπιδοφόρων συνθηκών στις περιοχές της Απουλίας, της Καλαβρίας και της Σικελίας, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 70% της παραγωγής ελαιολάδου της χώρας. Η παραγωγή ελαιολάδου στην Ελλάδα το 2023/24 θα μπορούσε να φτάσει τους 180.000 τόνους. Ο ήπιος χειμώνας δεν ευνόησε την ανθοφορία και οι εκτεταμένες βροχοπτώσεις την άνοιξη μείωσαν περαιτέρω την καρποφορία. Επιπλέον, οι εξαιρετικά ζεστές καλοκαιρινές συνθήκες που ακολουθήθηκαν από τις φθινοπωρινές καταιγίδες «Δανιήλ» και «Ηλίας» μείωσαν τις αποδόσεις στην περιοχή της κεντρικής Ελλάδας. Σημαντική μείωση της παραγωγής ελαιολάδου αναφέρουν επίσης η Χαλκιδική στα βόρεια και η Κρήτη στη νότια Ελλάδα.

Κατανάλωση

Featured Image

Η κατανάλωση ελαιολάδου το 2023/24 και το 2022/23 έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω σε σύγκριση με προηγούμενες εκτιμήσεις ως απάντηση στην εκτίναξη των τιμών των καταναλωτών ελαιολάδου της ΕΕ στις κύριες χώρες παραγωγής και κατανάλωσης. Ομοίως, οι τιμές του ελαιολάδου στις αγορές παραγωγών στην ΕΕ υπερβαίνουν κατά πολύ τα επίπεδα της προηγούμενης σεζόν.

Εμπορικές συναλλαγές

Η δεύτερη συνεχόμενη λειψή παραγωγή ελαιολάδου στην ΕΕ αναμένεται να περιορίσει τις εξαγωγικές δυνατότητες του μπλοκ το 2023/24. Τα συνολικά επίπεδα εξαγωγών ελαιολάδου της ΕΕ το 2022/23 μειώθηκαν επίσης σημαντικά, λόγω της περιορισμένης εγχώριας διαθεσιμότητας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθούμενες από τη Βραζιλία είναι οι κύριοι προορισμοί για τις εξαγωγές ελαιολάδου της ΕΕ.

Το 2023/24 οι εισαγωγές ελαιολάδου της ΕΕ αναμένεται να ανακάμψουν οριακά, υπό την προϋπόθεση ότι θα πραγματοποιηθεί ανάκαμψη της παραγωγής στην Τυνησία. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα εμπορικά στοιχεία, το 2022/23, οι μεγαλύτερες εισαγωγές ελαιολάδου προέρχονταν από την Τουρκία, η οποία σημείωσε αύξηση της παραγωγής τους το 2022/23, σχεδόν αντισταθμίζοντας τις μειωμένες εισαγωγές από παραδοσιακούς προμηθευτές της ΕΕ, όπως η Τυνησία ή το Μαρόκο, όπου η διαθεσιμότητα ελαιολάδου ήταν χαμηλότερη το 2022/2023.

Αποθέματα

Παρά την κάπως μειωμένη εσωτερική κατανάλωση και τις εξαγωγές, τα αποθέματα ελαιολάδου στην ΕΕ αναμένεται να είναι περιορισμένα μέχρι το τέλος του 2023/24, δεδομένου των δύο διαδοχικών σύντομων καλλιεργειών που έχουν μειώσει τη διαθεσιμότητα ελαιολάδου εντός της ΕΕ.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image