Περιζήτητες οι λίγες ντόπιες ντομάτες.

Ο κ. Φώντας Δουλούμης ταμίας στον Συνεταιρισμό ΑΣ Ανατολή από την Ιεράπετρα δήλωσε στο Agronewsbomb: “αυτή την εποχή στην Ιεράπετρα έχουμε μια κάποια παραγωγή ντομάτας θερμοκηπίου, αλλά… τα πράγματα είναι λίγα. Η κατάσταση έχει δυσκολέψει πολύ για την καλλιέργεια, η οποία είναι ελλειμματική στη χώρα μας. Λόγω των ιώσεων αλλά και της γενικότερης κατάστασης με την εμπορία τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη, έχουν μπει γενικά πολύ λιγότερες ντομάτες. Η χώρα μας πάντοτε έκανε εισαγωγές για να καλύψει τη ζήτηση, αλλά τώρα τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Από την άλλη, ενώ η προσφορά προϊόντος έχει πέσει, η ζήτηση είναι σε γενικές γραμμές σταθερή. Προβλήματα μεγάλα έχει δημιουργήσει και η καστανή ρυτίδωση. Ως εκ τούτου ενώ τα προηγούμενα χρόνια έμπαιναν στην Κρήτη 11.000 στρέμματα με ντομάτα, φέτος, υπολογίζω, πως δεν θα είναι πάνω από 3.000 με 4.000 στρέμματα”.

Στα 8.000 με 10.000 ευρώ το κόστος στη θερμοκηπιακή

Σύμφωνα με τον κ. Δουλούμη λόγω των αυξήσεων στην ενέργεια, στα εργατικά κ.λπ. το κόστος έχει εκτιναχθεί στα 8.000 με 10.000 ευρώ το στρέμμα, προκειμένου για θερμοκηπιακές καλλιέργειες. “Η ντομάτα έχει εξελιχθεί σε μια από τις πιο δύσκολες καλλιέργειες λόγω των προβλημάτων με τις ασθένειες κ.λπ. Εξαγωγή δεν κάνουμε ως χώρα, ενώ και με τους εργάτες γης, έχουν γίνει κάποιες εξαγγελίες από την κυβέρνηση, αλλά περιμένουμε να φανούν τα μέτρα στην πράξη. Γενικά η κατάσταση δεν είναι καλή, καθώς έρχονται εργάτες, τους μαθαίνουμε τη δουλειά και μετά από λίγο αποχωρούν για διάφορους λόγους. Εμείς χρειαζόμαστε μόνιμες λύσεις”, κατέληξε ο κ. Δουλούμης, ο οποίος εν τέλει μας είπε πως οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται τώρα γύρω στα 1 με 1,20 ευρώ το κιλό.

Featured Image

Στη Λακωνία δεν υπάρχει τώρα παραγωγή ακόμα

Ο κ. Ηλίας Κωστάκος καλλιεργεί ντομάτα υδροπονίας στην περιοχή της Σκάλας Λακωνίας. Όπως αναφέρει παραγωγή κυρίως θα βγει τον Απρίλιο, για να καλυφθεί η μεγάλη ζήτηση στην Πελοπόννησο, αλλά και σε νησιά, λόγω τουρισμού. Το κόστος ανά στρέμμα, έχει ξεφύγει, προσθέτει, φέρνοντας ως παράδειγμα, την τιμή του πυρηνόξυλου που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση των θερμοκηπίων και το οποίο κάποτε είχε 50 ευρώ ο τόνος, ενώ σήμερα… 150 ευρώ ο τόνος. Σε σχέση με τις τιμές παραγωγού και δεδομένου ότι κυρίως η Κρήτη έχει προϊόν αυτή την περίοδο, όπως λέει ο κ. Κωστάκος, αγγίζουν και τα 1,10 ευρώ το κιλό.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image