Το χιόνι έχει καλύψει μεγάλη επιφάνεια καλλιεργήσιμων εκτάσεων στη βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο. Οι αγρότες θα είναι αντιμέτωποι με νέο παγετό.
Σε επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων προχώρησε η ΕΜΥ
Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε το Σάββατο (05-04-2025) επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Επισημαίνεται πως δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις από το αρχικό Έκτακτο Δελτίο.
Επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από το απόγευμα της Κυριακής (06-04-2025) με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και πυκνές χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά Μακεδονίας και Θράκης. Η μεταβολή του καιρού θα ξεκινήσει από τη βόρεια χώρα.
Πιο αναλυτικά προβλέπονται:
Α. Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες
1. Την Κυριακή (06-04-2025) στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη τις απογευματινές και τις βραδινές ώρες και το βράδυ στο βορειοανατολικό Αιγαίο (περιοχή Λήμνου).
2. Τη Δευτέρα (07-04-2025) μέχρι το μεσημέρι στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Β. Τοπικά ισχυρές βροχές τις πρωινές ώρες της Δευτέρας (07-04-2025) στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια.
Γ. Κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις
1. Από τη νύχτα της Κυριακής (06-04-2025) προς Δευτέρα (07-04-2025) και έως το μεσημέρι της Δευτέρας στα ορεινά και τα ημιορεινά της Θράκης και της Μακεδονίας (περιοχές με υψόμετρο από 400 μέτρα και πάνω) και τοπικά στο νομό Έβρου και σε πεδινές περιοχές.
2. Τις πρωινές ώρες της Δευτέρας (07-04-2025) στα ορεινά της Ηπείρου και της Θεσσαλίας.
Δ. Αισθητή πτώση της θερμοκρασίας από το απόγευμα της Κυριακής στη Μακεδονία και τη Θράκη και βαθμιαία τη Δευτέρα και την Τρίτη στην κεντρική και τη νότια Ελλάδα. Παγετός στη βόρεια χώρα τις βραδινές ώρες της Δευτέρας (07-04-2025) και στο εσωτερικό όλης της ηπειρωτικής Ελλάδας τις πρωινές και βραδινές ώρες της Τρίτης και της Τετάρτης και τις πρωινές ώρες της Πέμπτης.
Μπορείτε να έχετε μια γενική εικόνα για την εξέλιξη του καιρού, μέσα από την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (oldportal.emy.gr), από τη Γενική Πρόγνωση του καιρού.
Η ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗ ΒΑΡΔΙΑΣ
Ιωάννα Νικολάου
Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΕΜΚ
Αντωνία Τασοπούλου
Χιονισμένα τοπία σε Πέλλα, Ημαθία και όχι μόνο
Το πρωί είχε 0 βαθμούς Κελσίου και έχει χιονίσει. Προς το μεσημέρι είχε μόλις 2-3 βαθμούς Κελσίου. Τώρα αν κάνει παγωνιά το βράδυ δεν θα μείνει τίποτα”, λέει στο Agronewsbomb, ο παραγωγός Δημήτρης Μπαϊτάσης, από τη Νάουσα.
Χιόνια έριξε και στο Θεοδωράκι Πέλλας όμως μας είπαν από το κτήμα Παπαντωνίου.
Οδηγίες από το Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας (ΤΦΟΔΝ)
Μερικές χρήσιμες οδηγίες για την αντιπαγετική προστασία των οπωροφόρων δένδρων και παρατηρήσεις από τον προηγούμενο παγετό παρέχει το ΤΦΟΔΝ.
Ζιζανιοκτονία: Το έδαφος συνιστάται να είναι καθαρό από ζιζάνια πριν από αναμενόμενο παγετό. Έχουν αναφερθεί διαφορές θερμοκρασίας στο δάπεδο του οπωρώνα έως και 2 °C μεταξύ γυμνού εδάφους και χόρτου ύψους 5 cm. Μετά τον παγετό στις 18-20/3/25 καταγράψαμε μείωση της ζημιάς σε δένδρα βερικοκιάς με ζιζανιοκτονία στον Μυλότοπο Πέλλας. Σε γραμμές φύτευσης οπωρώνα που το έδαφος ήταν καθαρό από ζιζάνια η ζημιά ήταν 44%, ενώ σε διπλανές γραμμές με ζιζάνια η ζημιά ήταν 88%.
Καταιονισμός: Αναφέρεται πως τα μπεκάκια κάτω από τη κόμη των δέντρων είναι η πιο κοινή μέθοδος προστασίας από τον παγετό στην Καλιφόρνια και τη Φλόριντα, ΗΠΑ. Οι ψεκαστήρες που εφαρμόζουν περίπου 2 mm/ώρα νερό μπορούν να αυξήσουν τη θερμοκρασία κατά 1 ή 2 °C, στα 2 μέτρα πάνω από την επιφάνεια του εδάφους, εάν δεν φυσούν άνεμοι. Υπάρχουν αναφορές πως η προστασία μπορεί να μην είναι αρκετή σε υψηλότερα επίπεδα της κόμης. Καταγράψαμε μείωση της ζημιάς από 100% (μάρτυρα) σε 64% σε διπλανές γραμμές φύτευσης όπου λειτουργούσαν τα μπεκάκια κατά τη νύχτες του παγετού στις 18-20/3/25 σε οπωρώνα βερικοκιά στον Μυλότοπο Πέλλας.
Κεριά παραφίνης: Τα κεριά παραφίνης είναι μία ευρέως χρησιμοποιούμενη μέθοδος αντιπαγετικής προστασίας για οπωροφόρα δένδρα σε Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία.
https://pomologyinstitute.gr/…/ekthesi-anoixiatikoi…/.
Οι παρατηρήσεις σε οπωρώνες της Πέλλας μετά τον παγετό στις 18/3 έγιναν από τους Παντελίδης Γ, Μάνθος Ι και Π. Δρογούδη με τη βοήθεια του γεωπόνου Σ. Παστόπουλου.
Newsroom Agronewsbomb