Εν μέσω ενός γενικότερου κλίματος αβεβαιότητας για τους δασμούς Τραμπ, αρκετοί παραγωγοί με Καλαμών, προχωρούν σε πωλήσεις ελιάς Καλαμών από κάδες, για να καλύψουν θέματα ρευστότητας.
Αν και είναι πολύ νωρίς ακόμα, ώστε να μιλήσει κανείς για αντίκτυπο στις εξαγωγές, η ανακοίνωση όμως και μόνο των δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ, έχει σημάνει συναγερμό στις τάξεις όλου του κλάδου, στους παραγωγούς, στους μεταποιητές και γενικά σε όλη αυτή την αλυσίδα.
Τα πρώτα “καμπανάκια” φθάνουν ήδη όπως μαθαίνουμε από το εξωτερικό στις μεταποιητικές, οι οποίες, όπως και οι παραγωγοί, θα πρέπει, να ενισχυθούν από την πολιτεία, όπως η ίδια το έχει πράξει σε άλλες περιστάσεις και με άλλους κλάδους.
Κάπως έτσι και μετά το αρχικό μούδιασμα, αρκετοί φαίνεται να είναι οι παραγωγοί που προχωρούν σε πωλήσεις, αφενός για να έχουν ρευστότητα για την καλλιέργεια, αφετέρου, γιατί ίσως φοβούνται εξελίξεις.
“Οι φορτώσεις ελιάς συνεχίζονται κανονικά και στο… φουλ θα έλεγα”, δηλώνει ο Φώτης Ζούκας, παραγωγός από το Κεφαλόβρυσο Αιτωλοακαρνανίας και επικεφαλής στον τοπικό συνεταιρισμό-ομάδα παραγωγών. Σύμφωνα με τον ίδιο οι τιμές είναι στα 2,10 ευρώ το κιλό για το 200άρι, είναι δηλαδή σε ικανοποιητικά επίπεδα.
“Ξέρουμε και το βλέπουμε καθημερινά να φορτώνουν Καλαμών από κάδες”, δηλώνει στο Agronewsbomb και ο Θόδωρος Μιχαλόπουλος, παραγωγός από το Πεντάλοφο Αιτωλοακαρνανίας. Όπως εξηγεί: “οι κακές πληρωμές επιδοτήσεων, στρέφουν στον κόσμο στις πωλήσεις από κάδες, για την εξασφάλιση ρευστότητας. Ανησυχία υπάρχει και για τους δασμούς”.
“Οι περισσότεροι παραγωγοί πουλάνε προϊόν, γιατί το είχαν προγραμματίσει, για να έχουν ρευστότητα“, μας είπε από την πλευρά του ο Ανδρίκος Ντελήμπασης, από τη Βόνιτσα, επίσης παραγωγός Καλαμών.
Υπενθυμίζεται ότι πολλοί παραγωγοί, ειδικά κατ΄ επάγγελμα, με άμεση εξάρτηση από το εισόδημα αυτό, προχώρησαν σε εκτεταμένη αποθήκευση, βλέποντας ότι παραγωγή και αποθέματα είναι περιορισμένα, ενώ οι τιμές παρέμεναν σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Η θέση της ΔΟΕΠΕΛ
Ο Γιώργος Ντούτσιας, πρόεδρος στην ΔΟΕΠΕΛ, μιλώντας στο Agronewsbomb συνιστά ψυχραιμία, λαμβάνοντας υπόψη πώς έχει η γενικότερη κατάσταση στις ΗΠΑ. “Παλεύουμε εδώ και δεκαετίες για ένα εξαγώγιμο κατά 90% προϊόν, όπως η ελιά, έναν κλάδο που φέρνει σημαντικό συνάλλαγμα και δίνει εισόδημα σε χιλιάδες παραγωγούς και όχι μόνο. Η περίσταση είναι μεν δύσκολη, εμείς με την μεταποίηση, θα κινηθούμε και θα κάνουμε προτάσεις προς την ελληνική πολιτεία, που οφείλει να είναι έτοιμη. Προς το παρόν, χρειάζεται ψυχραιμία. Είναι γεγονός πως οι ΗΠΑ έχουν… θέμα με προϊόντα που παράγουν κι εκείνοι. Οι ελιές οι δικές μας εξαιρέθηκαν την προηγούμενη φορά σε αντίθεση με τις Ισπανικές, που έχουν και σήμερα δασμό, συν τους καινούργιους δασμούς. Η πολιτεία οφείλει να είναι σε εγρήγορση, καθώς μιλάμε για ένα προϊόν, 90% εξαγώγιμο. Πρέπει να πούμε πως οι πωλήσεις γίνονται κανονικά από τους παραγωγούς και στο ίδιο πλαίσιο αυτή τη στιγμή. Το ζήτημα έχει να κάνει, πιστεύω, με τη γενικότερη ύφεση που ενδέχεται να τροφοδοτήσει μια τέτοια κατάσταση. Και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, υπάρχει αναστάτωση πάντως γενικότερα”, μας είπε.
Οι τιμές των πωλήσεων Καλαμών
Το θετικό είναι πως οι τιμές πώλησης σήμερα για τη βασική κατηγορία τεμαχισμού των 200 κομματιών στο κιλό, παραμένουν στα επίπεδα των 2 ευρώ το κιλό σε νομούς όπως η Αιτωλοακαρνανία, αλλά όχι μόνο, ενώ δεν λείπουν και συμφωνίες παραγωγών με μεγάλα τονάζ, ακόμα και στα 2,10 ευρώ το κιλό. Σε άλλες περιοχές παίζει και η τιμή “σκούπα”.
Ανησυχία από ΠΕΜΕΤΕ
Την ανησυχία του για τις εξελίξεις στο μέτωπο των δασμών και τις ελιές που είναι το νο1 εξαγόμενο τρόφιμο εξέφρασε και ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΤΕ, Κώστας Ζούκας, σημειώνοντας ότι η Ισπανία ήδη πήρε μέτρα για τον κλάδο.
Δείτε σχετικό βίντεο
https://www.facebook.com/100057203420155/videos/pcb.1214355237147912/2502496983253938
Μεγάλες ζημιές στην Αιτωλοακαρνανία από το χαλάζι
Σημαντικές ζημιές σε ελαιοκαλλιέργειες Καλαμών προξένησε το χαλάζι που έπεσε τις προηγούμενες ημέρες, σε περιοχές, μεταξύ Αιτωλικού και Αγρινίου. Σύμφωνα με τον Φώτη Ζούκα: “σε πολλές περιπτώσεις είχε σχηματιστεί το μούρο και το χαλάζι, το πέταξε κάτω. Την έχουμε πάθει πάλι αυτή τη ζημιά, αλλά δεν μας καλύπτει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ. Επίσης, δεν υπάρχει καμιά κινητοποίηση σε επίπεδο αρμόδιου υπουργείου για την περιοχή μας, όπως βλέπουμε ότι γίνεται σε άλλες περιοχές. Ζημιές έχουμε σε Σταμνά, Αγία Ελεούσα, Φραγκουλέικα, Κλεισορεύματα κ.α“.
Newsroom Agronewsbomb