Ποια η κατάσταση στο νησί, που έχει αρκετά μεγάλη παραγωγή.
Σε συμφωνία με την εταιρεία Βοσκοπούλα έχει προχωρήσει ο Συνεταιρισμός Αγίας Παρασκευής για απορρόφηση αιγοπρόβειου γάλακτος. Όπως εξηγεί μιλώντας στο Agronewsbomb ο διευθυντής του Συνεταιρισμού, κ. Κουλμανδάς: “συνολικά έχουμε ένα τονάζ της τάξης των 2.500 τόνων σε αιγοπρόβειο γάλα. Η συμφωνία που κλείσαμε προβλέπει μια τιμή 1,46 ευρώ το κιλό καθαρά στον παραγωγό για το πρόβειο και 1,49 για το βιολογικό. Στο γίδινο ο παραγωγός παίρνει καθαρά 86 λεπτά για το συμβατικό και 89 λεπτά για το γίδινο. Σε περίπτωση που μας φέρει όλη του την παραγωγή ένας παραγωγός, θα πάρει επιπλέον 3 λεπτά για κάθε κιλό. Σημειώνουμε πως ο Συνεταιρισμός παίρνει ως αμοιβή περί τα 3 λεπτά, δηλαδή η τιμή που έχουμε κλείσει είναι παραπάνω. Γενικά στο νησί, οι τιμές για το πρόβειο συμβατικό δεν ξεπερνούν πλέον τα 1,40 ευρώ το κιλό”.
Όπως αναφέρει στο Agronewsbomb o κ. Στρατής Κόμβος, γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου: “οι τιμές στο πρόβειο γάλα στο νησί μας παίζουν από 1,40 μέχρι 1,49 ευρώ το κιλό, δηλαδή υπάρχει μια μείωση σε σχέση με πέρσι. Η καθυστέρηση εκ μέρους των μεταποιητών να ανακοινώσουν τιμές για τη νέα γαλακτοκομική περίοδο, φαινόταν ξεκάθαρα, πως δεν θα είχε και τόσο καλό αποτέλεσμα για τους παραγωγούς, οι οποίοι εδώ στο νησί έχουν επιβαρυνθεί εκτός του κόστους παραγωγής και από ζωονόσους. Κατά τα προηγούμενα χρόνια που η τιμή είχε φθάσει στα 90 λεπτά στο πρόβειο γάλα, αρκετοί κτηνοτρόφοι αναγκάστηκαν να μειώσουν το ζωικό τους κεφάλαιο, δεν εγκατέλειψαν όμως το επάγγελμα. Το κακό είναι πως ο περισσότερος κόσμος πληρώνεται έναντι και θα πάρει χρήματα με την εκκαθάριση”.
Newsroom Agronewsbomb