Σχεδόν ένα χρόνο μετά την καταστροφική επέλαση των πλημμυρικών φαινομένων και οι “πληγές” στην τοπική κτηνοτροφία της Λάρισας, φαίνεται ότι έχουν μείνει ανοικτές.

Για την κατάσταση που επικρατεί στην κτηνοτροφία των περιοχών Αμπελώνα και Φαλάνης μίλησε στο Agronewsbomb ο έμπειρος αιγοπροβατοτρόφος κ. Ζήσης Παρλίτσης, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος στην τοπική ομοσπονδία κτηνοτρόφων και συλλόγων Θεσσαλίας.

Όπως λέει μιλώντας στο Agronewsbomb: “Η κατάσταση με την κτηνοτροφία και ειδικά τις ζημιές είναι τραγική, αφού προσπαθούμε τόσους μήνες υπό αντίξοες συνθήκες, να συντηρήσουμε τις μονάδες μας και να έχουμε παραγωγή και κάποιο εισόδημα. Προσωπικά είχα ζημιές στο στάβλο μου της τάξης του 1 εκατ. ευρώ περίπου, αφού εκτός από τα ζώα που έχασα, είχα υλικές ζημιές σε μηχανήματα, στο κτήριο, αλλά και στις αποθηκευμένες τροφές. Τις πρώτες ημέρες αναγκάστηκα να μεταφέρω τα ζώα μου σε τρία άλλα σημεία για να καταφέρουν να επιβιώσουν… Κάθε μέρα ακούμε ότι η κυβέρνηση μοιράζει χρήμα για αποζημιώσεις, αρωγή κ.λπ. Προσωπικά έχω πάρει 14.000 ευρώ μόλις, τα οποία δεν φθάνουν ούτε για αστείο. Ευτυχώς που το χειμώνα εδώ ο καιρός ήταν γλυκός και δεν υπήρχε κακοκαιρία, καθώς τα ζώα θα είχαν μείνει χωρίς τροφές. Αυτό είναι το μεγάλο μας πρόβλημα εδώ, καθώς χάσαμε εκτός από ζώα, μηχανήματα, αλλά και τις ζωοτροφές που είχαμε αποθηκεύσει.

Featured Image

Δεν έχει τρέξει το 5.2 και δεν φθάνουν τα λεφτά

Ο κ. Παρλίτσης στη συνέχεια εκφράζει το παράπονό του σε σχέση με το… πολυδιαφημισμένο από την κυβέρνηση μέτρο 5.2 για νέους στάβλους. Όπως λέει: “εδώ δεν έχει κάνει αίτηση κανείς. Τα χρήματα δεν φθάνουν στους αιγοπροβατρόφους ούτε για επισκευές, πόσο μάλλον για μετεγκατάσταση, που μας λένε. Απαιτούνται τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ ακόμα”.

Πώς κυλά η ζωή στα χαλάσματα

Ο κ. Παρλίτσης έχει αναγκαστεί να βρει άλλους χώρους για τα ζώα του με τις σχετικές άδειες και τη γραφειοκρατία που όλα αυτά συνεπάγονται, έχει πάρει γεννήτριες, μηχανήματα, αρμεκτήρια, έχει κάνει καθαρισμούς. Το παλεύει να επιβιώσει όπως λέει και το μόνο θετικό είναι ότι οι τιμές στο γάλα κρατάνε ακόμα στη Θεσσαλία.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image