Δίαιτα… ακόμα και σε παραδοσιακά τους εδέσματα, είναι αναγκασμένοι να κάνουν οι Ισπανοί.
Αυτό, γιατί, η εκτίναξη των τιμών του έξτρα παρθένου ελαιολάδου τον τελευταίο χρόνο έχει φέρει μεγάλες ανατιμήσεις, όπως άλλωστε συμβαίνει και με το σουβλάκι.
Στην περίπτωση της Ισπανίας βέβαια η δίαιτα έχει να κάνει με το αυξημένο κόστος για την παρασκευή του παραδοσιακού αυτού εδέσματος, που βασίζεται και στο ελαιόλαδο.
Με την ανηφόρα λοιπόν στις τιμές του ελαιολάδου, η τιμή της παέγια έχει αυξηθεί πάνω από 30% μέσα σε ένα δωδεκάμηνο, η δε μεγαλύτερη εκτίναξη ήρθε τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού.
Δεν πειράζει, όμως, ήρθε η ώρα των ευρωπαίων παραγωγών ελαιολάδου μετά από χρόνια να επωφεληθούν και να βγάλουν τα σπασμένα δεκαετιών, περίοδος που κάποιοι έπαιρναν τσάμπα και σε ευτελείς τιμές τον υγρό χρυσό. Η ανατίμηση του ελαιολάδου σε συνδυασμό με την έλλειψη αναμένεται να εκτοξεύσουν και την τιμή στις βρώσιμες φέτος, με τους παραγωγούς να ζητούν για όλα τα τεμάχια 3 ευρώ ακατέβατα.
Newsroom Agronewsbomb