Διαξιφισμοί στη βουλή για τη βαμβακοκαλλιέργεια, τις προτάσεις των Ολλανδών και τις αποζημιώσεις.
Αναλυτικά η συζήτηση από τα επίσημα πρακτικά της βουλής:
Θα ολοκληρώσουμε με τη δωδέκατη με αριθμό 1175/25-6-2024 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Λάρισας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» κ. Βασιλείου Κόκκαλη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα: «Δέκα μήνες μετά τον ‘’Daniel’’ και ‘’Elias’’ ποιο το κυβερνητικό σχέδιο για τον πρωτογενή τομέα στη Θεσσαλία;»
Ορίστε, κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο για δύο λεπτά για την πρωτολογία σας.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Η ημέρα που κατατέθηκε η συγκεκριμένη ερώτηση ήταν η Ημέρα Καταπολέμησης της Ερημοποίησης, η 17η Ιουνίου. Η Θεσσαλία μας, δυστυχώς, έχει ερημοποιηθεί, ειδικά μετά τις καταστροφικές πλημμύρες «Daniel» και «Elias» το μέλλον είναι ζοφερό.
Και εδώ ανακύπτουν δύο θέματα: Το ένα έχει να κάνει με τις αποζημιώσεις σε φυτική παραγωγή, ζωική παραγωγή, στις οποίες υπάρχουν θέματα. Το δεύτερο έχει να κάνει με το σχέδιο το οποίο καλείται η Κυβέρνηση να εκπονήσει. Είναι ένα σχέδιο με αρχή, μέση και τέλος, ένα σχέδιο με συγκεκριμένους στόχους, με συγκεκριμένες προτεραιότητες, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την κλιματική αλλαγή που έχει αλλάξει τα δεδομένα, που αφορά τον πρωτογενή τομέα.
Ενδεικτικά στην ερώτηση έχω αναφέρει τουλάχιστον τις βασικές κατευθύνσεις, τις οποίες ως Κυβέρνηση οφείλετε να τις έχετε ανακοινώσει ή να τις ανακοινώσετε. Πρώτον, το έδαφος, τι θα γίνει με το έδαφος, εάν έχει προχωρήσει η επικαιροποίηση του εδαφολογικού χάρτη, εάν έχει γίνει -που δεν έχει γίνει, άκουσα πριν- η οριοθέτηση της γης υψηλής παραγωγικότητας.
Δεύτερον, το νερό. Πρόσφατα ψηφίστηκε -πριν τρεις μήνες περίπου- ένας φορέας, για τον οποίο εμείς αντιδράσαμε, θεωρούμε ότι ήταν αντισυνταγματικές αρκετές διατάξεις, αλλά για αυτόν τον Φορέα Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας μέχρι σήμερα τουλάχιστον εμείς δεν γνωρίζουμε αν έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή του. Δεν υπάρχει ένας σχεδιασμός και μακροπρόθεσμος, αλλά και βραχυπρόθεσμος όσον αφορά το ποια έργα πρέπει να γίνουν. Και τρίτον, είναι οι καλλιέργειες. Τι θα γίνει με τις καλλιέργειες, με το εισόδημα του Θεσσαλού αγρότη; Μήπως πρέπει να αλλάξει το μοντέλο; Μήπως πρέπει να πάμε σε αναδιάρθρωση καλλιεργειών, σε δημιουργία αγρο-οικολογικών ζωνών, οι οποίες είναι συνυφασμένες με την επικαιροποίηση του εδαφολογικού χάρτη, με δημιουργία δημοπρατηρίων;
Μέχρι σήμερα που μιλάμε σχέδιο δεν είδαμε. Είδαμε μόνο το σχέδιο των Ολλανδών, με το οποίο εν μέρει συμφωνείτε, εν μέρει διαφωνείτε. Παράδειγμα, για το βαμβάκι είπε πρόσφατα ο κ. Σταμενίτης «διαφωνούμε με το βαμβάκι». Ωραία! Και τι προτείνει η Κυβέρνηση; Αναδιάρθρωση καλλιεργειών; Πώς θέλει να τρέξει τον πρωτογενή τομέα στη Θεσσαλία; Όλα αυτά προϋποθέτουν ένα σοβαρό σχέδιο. Μέχρι τώρα δεν υπήρχε. Τώρα δεν ξέρω. Μέχρι τώρα δεν υπήρχε –ξεκάθαρα!- ένα σαφές σχέδιο για την ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα, γιατί όλοι μας, όλοι γνωρίζουν πλέον ότι η Θεσσαλία πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Και τα νέα δεδομένα, δυστυχώς, είναι διαφορετικά και οι συνέπειες αυτών των νέων δεδομένων ήταν πολύ καταστρεπτικές. Και αυτό περιμένει σήμερα ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος, τις κατευθυντήριες γραμμές, ένα συγκεκριμένο μοντέλο, «έδαφος-νερό-καλλιέργειες-εισόδημα των αγροτών».
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βασίλειος Βιλιάρδος): Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Κόκκαλη.
Κύριε Υφυπουργέ, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας για τρία λεπτά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΛΛΑΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Αγαπητέ συνάδελφε, γνωρίζουμε και οι δύο -και μάλιστα από πρώτο χέρι- τις πληγές που μετράει η Θεσσαλία και η Λάρισα από τα πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα τα οποία την έχουν πλήξει. Ήταν ουσιαστικά η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή την οποία όφειλε να διαχειριστεί το ελληνικό κράτος στην ιστορία του. Αυτό, βεβαίως, απαιτεί και χρόνο και πολύ χρήμα. Εκτιμάται ότι το συνολικό κόστος της ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας θα ξεπεράσει τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που ευτυχώς μπορεί να διασφαλιστεί από συνδυασμό πόρων του Κρατικού Προϋπολογισμού και των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από την πρώτη στιγμή έσκυψε πάνω στο πρόβλημα, ενώ ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε προσωπικά για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας και την αποκατάσταση των ζημιών. Στόχος της Κυβέρνησης είναι να στηρίξει με κάθε τρόπο τον πρωτογενή τομέα, προκειμένου οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας να καταφέρουν να ορθοποδήσουν και βεβαίως και να αποτραπούν παρόμοιες καταστροφές στο μέλλον, μιας και η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και δυστυχώς, αναμένεται να συνεχιστεί με επίκεντρο τη Θεσσαλία.
Προς αυτή την κατεύθυνση, λοιπόν, η Κυβέρνηση έχει σχεδιάσει ενιαία και στοχευμένα μέτρα, όπως το είπατε και εσείς προ ολίγου: Είναι η σύσταση του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας ΑΕ ΟΔΥΘ που βρίσκεται υπό την εποπτεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και αναλαμβάνει μεταξύ άλλων την παρακολούθηση και εκπόνηση της εφαρμογής των σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών και των σχεδίων διαχείρισης κινδύνων από πλημμύρες, την εκπόνηση master plans των έργων που απαιτούνται για την αντιπλημμυρική προστασία, τον σχεδιασμό και την κατασκευή και συντήρηση αντιπλημμυρικών έργων, αλλά και τη συντήρηση και διοίκηση των εγγειοβελτιωτικών έργων του δικτύου άρδευσης.
Με εμπεριστατωμένες μελέτες, με διασφάλιση συγκεκριμένων κονδυλίων και με ένα ολιστικό σχέδιο, κύριε Κόκκαλη, η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει όλα όσα περιγράφετε στην ερώτησή σας, διασφαλίζοντας πρωτίστως την ουσία και δευτερευόντως την επικοινωνία. Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και ακολουθούμε βήμα βήμα ένα ολιστικό πλάνο για την αποκατάσταση των καταστροφών στη Θεσσαλία, για να διασφαλίσουμε τον πρωτογενή μας τομέα και κυρίως για να μην ξαναζήσουμε τέτοιες στιγμές.
Κλείνοντας, να πω ότι τα νούμερα και τα χρονοδιαγράμματα των μέτρων τα οποία έλαβε η Κυβέρνηση είναι γνωστά. Όμως, αφού το ζητάτε, θα αναφερθώ ενδεικτικά σε κάποια από αυτά στη δευτερολογία μου.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βασίλειος Βιλιάρδος): Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Κέλλα.
Κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας για τρία λεπτά. Πάντως, έχετε δίκιο, το νερό και τα τρόφιμα είναι ο χρυσός του μέλλοντος, αν μου επιτρέπετε.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, γη και ύδωρ! Όποιος έχει τη γη και το νερό ελέγχει προφανώς και τα προϊόντα. Ίσως για αυτό κάποιοι θέλουν να πρωτοστατήσουν στην ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας και δεν αναφέρομαι στους κυβερνητικούς.
Ακούσαμε, όμως, ότι είμαστε επικοινωνία. Να το πάμε από την αρχή πάλι. Να γίνω όσο γίνεται πιο συγκεκριμένος: Έδαφος. Ο κ. Βορίδης επί «Ιανού» είχε εξαγγείλει ότι ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ασχολείται με την κατάσταση των εδαφών. Όντως είχε γίνει, ξεκάθαρα πράγματα, το διασταυρώσαμε.
Αυτό τι έγινε; Προχώρησε; Διότι, εγώ σήμερα δεν κατάλαβα ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Όσο γίνεται πιο απλά, στο έδαφος, προχώρησε η επικαιροποίηση του εδαφολογικού χάρτη; Ποια είναι η κατάσταση των εδαφών σήμερα που μιλάμε; Φανταστείτε, με τον «Ιανό» ασχολήθηκε ο ΕΛΓΟ. Φανταστείτε με τον «Daniel» και τον «Elias» σε τι κατάσταση είναι τα χωράφια. Γνωρίζουμε; Νομίζω ότι αυτό δεν είναι επικοινωνία, αλλά είναι η ουσία. Η ουσία θα ήταν να πείτε κάτι συγκεκριμένο. Ρωτήστε και τον κ. Στρατάκο. Μπορεί να ξέρει. Ήταν τόσα χρόνια.
Δεύτερον, για το νερό θα υιοθετήσετε το «master plan» των Ολλανδών για τον προγραμματισμό των έργων; Διότι είπατε ότι ψηφίστηκε αυτό. Να μην λέμε τα ίδια. Το ότι ψηφίστηκε και ισχύει ο Φορέας Διαχείρισης Υδάτων ισχύει. Το ζητούμενο είναι το εξής: Υπάρχει ένας σχεδιασμός μακροπρόθεσμος –μέχρι πότε θα ολοκληρωθούν τα έργα;- και βραχυπρόθεσμος από την Κυβέρνηση; Δεν λέμε γι’ αυτά που κάνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Δηλαδή, τα φράγματα περιμετρικά πότε θα γίνουν; Τα αντιπλημμυρικά που θα είναι υπό την εποπτεία –υποτίθεται- του φορέα πότε θα γίνουν;
Προφανώς αποδεικνύεται από την απάντησή σας ότι μέχρι σήμερα που μιλάμε δεν υπάρχει το παραμικρό σχέδιο ούτε για το νερό ούτε για το έδαφος.
Πάμε στις καλλιέργειες τώρα. Επικοινωνία είναι; Το λέμε όσο γίνεται πιο συγκεκριμένα για τη στάγδην άρδευση. Έχετε στο μυαλό σας να ενταχθεί στο ΠΑΑ για όλους η εξοικονόμηση νερού, η δημιουργία αγρο-οικολογικών ζωνών, το πού καλλιεργείται ένα προϊόν πλέον, τα δημοπρατήρια;
Και τελευταίο, κύριε Υπουργέ, είναι το εξής: Υπάρχει χρηματοδοτική στήριξη; Θα επιδιωχθεί μέσω ΠΑΑ, μέσω ΚΑΠ, μέσω μιας διαπραγμάτευσης; Ο Πρωθυπουργός είχε πει μετά τον «Daniel» ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνδράμει, γιατί καταλαβαίνετε και εσείς και εγώ πολύ καλά ότι για όλο αυτό το σχέδιο θέλει αγώνα. Και εμείς σε αυτόν τον αγώνα για τη χρηματοδοτική στήριξη του πρωτογενούς τομέα της Θεσσαλίας θα είμαστε αρωγοί. Όμως, βάλτε στόχους, προτεραιότητες και ενημερώστε τον κόσμο.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βασίλειος Βιλιάρδος): Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Κόκκαλη.
Ορίστε, κύριε Υφυπουργέ, έχετε τον λόγο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΛΛΑΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε Κόκκαλη, ήδη στις ερωτήσεις σας απαντήσατε μόνος σε κάποια σημεία.
Κατ’ αρχήν, για τον ΟΔΥΘ τα είπαμε και θα πω και στη συνέχεια. Τώρα είπατε για τον ΕΛΓΟ και θα ξεκινήσω από αυτό. Είπατε ότι παλιότερα ο ΕΛΓΟ επί υπουργίας κ. Βορίδη έκανε αναλύσεις και εδαφολογικές έρευνες στον «Ιανό».
Και τώρα, κύριε Κόκκαλη, ο ΕΛΓΟ έκανε πάνω από χίλιες εδαφολογικές αναλύσεις και έχει κάνει και έρευνες και στο νερό και στον Παγασητικό. Έχει κάνει μετρήσεις και όλα αυτά τα αποτελέσματα έχουν παρουσιαστεί στη Λάρισα. Σας ενημερώνω εγώ, για να ξέρετε.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Άλλα λέει αυτός που έφυγε, που παραιτήθηκε…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βασίλειος Βιλιάρδος): Κύριε συνάδελφε, δεν γίνεται. Μην διακόπτετε.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΛΛΑΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Τώρα, για να πάω και στο δεύτερο μέρος που είπατε για το νερό, για την εξοικονόμηση, για τη στάγδην άρδευση, και λοιπά, όλα αυτά βεβαίως είναι γνωστά στη μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών και εφαρμόζονται. Όμως, μια και το αναφέρατε, στην προηγούμενη Προγραμματική Περίοδο είχε βγει πρόγραμμα όπου η στάγδην άρδευση ήταν επιλέξιμη. Το λέω για να αποκαταστήσουμε ορισμένα πράγματα.
Τώρα, όσον αφορά τις ενωσιακές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του «Daniel» στη Θεσσαλία, στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2022 έχει προβλεφθεί το Μέτρο 5:2, επενδύσεις αποκατάστασης των ζημιών που προκαλούνται στο γεωργικό κεφάλαιο από φυσικά φαινόμενα, δυσμενείς καιρικές συνθήκες και καταστροφικά γεγονότα. Η ένταση ενίσχυσης για τις εν λόγω επενδύσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις ανέρχεται έως το 100%. Το μέτρο διαθέτει πόρους της τάξης των 45 εκατομμυρίων ευρώ.
Η έναρξη υποβολής αιτήσεων στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα γίνεται από τις 7 Μαρτίου 2024 και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 31 Ιουλίου 2024 μετά από τρίμηνη παράταση που δόθηκε.
Παράλληλα, έχει προβλεφθεί η ενεργοποίηση δύο προγραμμάτων απονιτροποίησης συνολικού ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ. Το ένα από αυτά περιλαμβάνει νέα πρόσκληση για τις περιοχές της Θεσσαλίας, Βόρειας Φθιώτιδας και Έβρου και ανέρχεται στο ύψος των 100 εκατομμυρίων ευρώ, έχει εκδοθεί η σχετική Υπουργική Απόφαση και η πρόσκληση εξεδόθη πριν από τρεις μέρες, στις 26 του μηνός.
Επιπλέον, εντάχθηκαν στα σχέδια βελτίωσης όλοι οι επιλαχόντες της Θεσσαλίας. Πρόκειται για συνολικά πεντακόσιους ενενήντα οκτώ δικαιούχους και 36.445.000 ευρώ. Αντίστοιχα, υπερδεσμεύσεις έχουν δοθεί και στα Τοπικά Προγράμματα LEADER Θεσσαλίας για την ένταξη και υλοποίηση ιδιωτικών και δημοσίων επενδύσεων σημαντικής αναπτυξιακής προβολής στην τοπική οικονομία.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξης του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)
Κύριε Πρόεδρε, θα μου δώσετε λίγο χρόνο, γιατί είναι πολλά αυτά που έχουν γίνει…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βασίλειος Βιλιάρδος): Έχετε χρόνο, κύριε Υφυπουργέ, τελευταίος είστε.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΛΛΑΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ωραία, ευχαριστώ.
Τέλος, για τη στήριξη των παραγωγών των πλημμυρισμένων παρακάρλιων περιοχών διερευνήθηκε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η δυνατότητα ένταξης στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης μέσω νέου γεωργοπεριβαλλοντικού μέτρου διετούς διάρκειας. Η συγκεκριμένη πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από την Ευρωπαϊκή Ένωση και προτάθηκε εναλλακτικά για τον ίδιο σκοπό να αξιοποιηθούν οι πόροι του Αποθεματικού Κρίσης ύψους 43 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο έχει υλοποιηθεί κιόλας.
Σημαντικά είναι τα μέτρα της Κρατικής Αρωγής, όπως η ενίσχυση μέσω του «arogi.gov.gr» για πρώτες ανάγκες, οικοσκευή και απλές επισκευαστικές εργασίες. Μέχρι 27 Ιουνίου 2024 έχουν πιστωθεί συνολικά 85,9 εκατομμύρια ευρώ σε δεκαεννέα χιλιάδες πενήντα πέντε δικαιούχους, εκ των οποίων, κύριε Κόκκαλη, τα 84,38 εκατομμύρια ευρώ σε δεκαοχτώ χιλιάδες εξακόσιους πενήντα δικαιούχους στη Θεσσαλία.
Όσον αφορά την πρώτη Αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής, μέχρι 27-6 έχουν πιστωθεί 16,3 εκατομμύρια ευρώ σε δύο χιλιάδες οκτακόσιους ενενήντα τέσσερις δικαιούχους. Επίσης, είναι η Αρωγή προς πληγείσες επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και φορείς και άλλα.
Μπορείτε να δείτε αναλυτικά όλα αυτά τα ποσά της Κρατικής Αρωγής σε σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Προστασίας, το οποίο θα το καταθέσω και στα Πρακτικά για να το έχετε.
Ως προς τις ζημιές σε φυτικά μέσα παραγωγής, σας επισημαίνω ότι θα ενεργοποιηθούν οι διατάξεις του άρθρου 12β του ν. 4797/2021, ώστε οι ζημιές σε φυτικά μέσα παραγωγής να καλυφθούν από το πλαίσιο της Κρατικής Αρωγής με τη χορήγηση αρχικά προκαταβολής έναντι επιχορήγησης.
Και τρίτον, όσον αφορά τον ΕΛΓΑ, σχετικά με τις ζημιές που προξενήθηκαν στον Θεσσαλικό Κάμπο υπεβλήθησαν περισσότερες από τριάντα χιλιάδες δηλώσεις. Οι γεωτεχνικές Υπηρεσίες του ΕΛΓΑ ολοκλήρωσαν τους σχετικούς ελέγχους και έχουν καταβληθεί από τον Οργανισμό σε συνεργασία με την πολιτεία περί τα 150 εκατομμύρια ευρώ στη Θεσσαλία, στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας, ενώ εντός της εβδομάδας που έρχεται, που ακολουθεί, θα ακολουθήσει νέα πληρωμή που θα αφορά την εκκαθάριση των ζημιών.
Ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ για τις ζημιές από τα φαινόμενα «Daniel» και «Elias» στις διάφορες περιοχές της χώρας θα ξεπεράσει τα 260 εκατομμύρια ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος αυτού, περί του 80%, να καταβάλλεται στη Θεσσαλία.
Και έρχομαι τώρα και στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, όπου έχουμε μέχρι τώρα εννιά Υπουργικές Αποφάσεις για συνδεδεμένη στήριξη στον τομέα μη πρωτεϊνούχων και πρωτεϊνούχων καλλιεργειών που αφορούν μεταξύ άλλων μήλα, αραβόσιτο, όσπρια, κριθάρι, μαλακό σιτάρι, ρύζι και λοιπά. (AD)
Μιλήσατε για αναδιάρθρωση καλλιεργειών, για μείωση καλλιέργειας βαμβακιού.
Κύριε συνάδελφε…
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Μείωση;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΛΛΑΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Έτσι είπατε εσείς και το διέψευσε ο κ. Σταμενίτης.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Εμείς το είπαμε;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΛΛΑΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Τώρα το είπατε εσείς.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Οι Ολλανδοί το πρότειναν…
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΛΛΑΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ναι, ωραία. Και το αναφέρατε εσείς τώρα. Αυτό λέω, εντάξει. Ως προς το βαμβάκι τώρα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης…
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Μα, δεν ρώτησα αυτό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΛΛΑΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Μα, μιλάτε για αναδιαρθρώσεις!
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ενεργεί πάντα με στόχο την ενίσχυση της καλλιέργειας και των βαμβακοπαραγωγών. Το βαμβάκι αποτελεί, ως γνωστόν, μέγιστο τομέα της οικονομίας της χώρας, ενώ πρωταγωνιστεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η χώρα μας διαθέτει το 80% της βαμβακοκαλλιέργειας, με το υπόλοιπο 20% να το έχει η Ισπανία. Σε παγκόσμιο επίπεδο προτάθηκε εναλλακτικά για τον ίδιο σκοπό να αξιοποιηθούν οι πόροι του αποθεματικού.
Επομένως, για το βαμβάκι προς το παρόν δεν υφίσταται τέτοιο θέμα. Οι προτάσεις της εταιρείας των Ολλανδών θα εξεταστούν. Έχουν ήδη συζητηθεί και θα προχωρήσουμε παρακάτω βήμα-βήμα, για να ολοκληρώσουμε αυτά, διότι ο κύριος σκοπός μας είναι τουλάχιστον να μην επαναληφθεί αυτό που συνέβη στη Θεσσαλία μας –το έχετε ζήσει και εσείς από πρώτο χέρι- διότι σας είπα και πριν ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ και κυρίως έχει επίκεντρο τη Θεσσαλία. Σας ευχαριστώ.
Newsroom Agronewsbomb