Την σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με την αξιοποίηση της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής, έθεσα ως μείζονα προτεραιότητα κατά τη συνάντηση που είχα σήμερα με τον Δήμαρχο Λαρισαίων κ. Θανάση Μαμάκο.
Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα το χαρτοφυλάκιο του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποτέλεσε για μένα προσωπικό στοίχημα η αξιοποίηση της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής και ο μετασχηματισμός της σε έναν εκπαιδευτικό φορέα ικανό να δίνει λύσεις και να απαντά σε όλες τις σύγχρονες ανάγκες και προκλήσεις του πρωτογενούς τομέα.
Λαμβάνοντας υπόψη τη μακροχρόνια και πλήρη εγκατάλειψη των εγκαταστάσεων, την παντελή απουσία συντήρησης των υποδομών και του εξοπλισμού, αλλά και την συνεχή υποστελέχωση και μείωση του μόνιμου προσωπικού της, το καλοκαίρι του 2017 όντας Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εξέφρασα τις έντονες ανησυχίες σχετικά με το μέλλον της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής. Ταυτόχρονα ανέδειξα και τους καίριους προβληματισμούς για το σύνολο της γεωργικής εκπαίδευσης μέσα στο πλαίσιο της προσαρμογής και του μετασχηματισμού του πρωτογενούς τομέα στις σύγχρονες προκλήσεις.
Αξιολογώντας την τότε υπάρχουσα κατάσταση, ανέλαβα την πρωτοβουλία οργάνωσης του εγχειρήματος για την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού αξιοποίησης της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής ως μέρος ενός ευρύτερου κυβερνητικού σχεδιασμού με τη συμμετοχή παραγωγικών φορέων του πρωτογενούς τομέα, της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αλλά και ιδιωτικών φιλανθρωπικών οργανισμών προκειμένου να αναπτυχθούν συνέργειες για την υλοποίηση του εγχειρήματος της αξιοποίησης της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής.
Εκδόθηκε Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (αρ.πρ.2658/131537/01.10.2018 – ΑΔΑ: ΩΒ144653ΠΓ-5ΟΥ), σύμφωνα με την οποία συστήθηκε και συγκροτήθηκε Ομάδα Εργασίας (Επιτροπή Αξιολόγησης Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής) με έργο τη μελέτη, κατάρτιση και εισήγηση στον Υπουργό και τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προγράμματος για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής Λάρισας, προς όφελος των αγροτών και την ανάπτυξη της Θεσσαλίας.
Ακολούθησαν συσκέψεις και συνεδριάσεις, στις οποίες συζητήθηκαν οι προτάσεις διαφόρων φορέων που θα μπορούσαν να εμπλακούν στην αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής και συνετάγη το σχετικό πόρισμα.
Με αφορμή το πόρισμα αυτό, αποφασίσθηκε η σύσταση ενός φορέα διαχείρισης της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής και των εγκαταστάσεων της, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με τη συμμετοχή τουλάχιστον του ΕΛΓΟ– «Δήμητρα»-, του Δήμου Λαρισαίων, του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Στο κάλεσμα αυτό για την «αναγέννηση» και αξιοποίηση της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής ως ενιαίου φορέα έρευνας και τεχνολογίας, ανταποκρίθηκαν, ο ΕΛΓΟ– «Δήμητρα», ο Δήμος Λαρισαίων, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), το Ίδρυμα Καρανίκα και η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος (Δ.Ο.Β.)
Επιπλέον, είχε ήδη προχωρήσει η ίδρυση του Αβερώφειου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλίας (ΑΒ.Α.ΤΕ.ΠΑ.Θ.) το 2019 (Νόμος, 4589/2019, Τεύχος Α’ 13/29.01.2019, άρθρο 24) ενώ ταυτόχρονα είχε προετοιμαστεί και το νομοθετικό πλαίσιο από τα Υπουργεία Παιδείας και Αγροτικής Ανάπτυξης για τη σύσταση του σχετικού φορέα διαχείρισης. Όμως, οι διαδικασίες υλοποίησης για την αξιοποίηση της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής διακόπηκαν λόγω των πολιτικών εξελίξεων που δρομολογήθηκαν από την προκήρυξη των πρόωρων εθνικών εκλογών του 2019.
Δυστυχώς, η διακοπή υλοποίησης του εγχειρήματος δεν ήταν προσωρινή, αλλά οριστική, καθώς η νέα Κυβέρνηση απαξίωσε τις όποιες προσπάθειες είχαν καταβληθεί και ουδέποτε ασχολήθηκε ξανά με το θέμα της αξιοποίησης της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τον Αύγουστο του 2023 στη Γεωργική Σχολή Μεσσαράς υπό τον ΥπΑΑΤ κ. Αυγενάκη, δρομολογήθηκαν οι πρώτες διερευνητικές συναντήσεις για την αξιοποίησή της, όπως και για τη σκιαγράφηση του πλάνου αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού της Γεωργικής Σχολής Μεσσαράς με τη συμμετοχή στελεχών της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης, και εκπροσώπων της παραγωγικής κοινότητας και της αγροδιατροφικής αλυσίδας του νησιού, ενώ για τη Αβερώφειο Γεωργική Σχολή, δεν έχει γίνει η παραμικρή αναφορά από την Κυβέρνηση.
Παρά το γεγονός ότι το Αβερώφειο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλίας (ΑΒ.Α.ΤΕ.ΠΑ.Θ.) που ιδρύθηκε το 2019 (Νόμος, 4589/2019 (Α΄ 13), άρθρο 24) καθώς και το γεγονός ότι με το ν. 4763/2020 τα έξι δημόσια ΙΕΚ του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ (ΔΙΕΚ), ανήκουν στη μεταδευτεροβάθμια αρχική επαγγελματική κατάρτιση του τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος και λειτουργούν σύμφωνα με τον «Κανονισμό Λειτουργίας των δημοσίων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων» (ΦΕΚ Β΄4807/18.10.21), σήμερα όχι μόνο παραμένουν τα προβλήματα στην Αβερώφειο Γεωργική Σχολή αλλά έχουν επιδεινωθεί δραματικά απειλώντας μάλιστα ακόμη και την ασφάλεια των σπουδαστών αλλά και των εργαζομένων.
Όλα αυτά τα χρόνια, ακολούθησαν πλήθος παρεμβάσεων από την πλευρά μου, κυρίως μέσω των μέσων κοινοβουλευτικού ελέγχου, για τη συνεχή ανάδειξη της αναγκαιότητας της αξιοποίησης της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής και την καθιέρωση της ως ένα πρότυπο εκπαιδευτικό κέντρο για τη γεωργία και την κτηνοτροφία σε εθνικό επίπεδο.
Σήμερα, αξιολογώντας τις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί καθώς και την ανάγκη ανασυγκρότησης του Θεσσαλικού κάμπου μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ περισσότερο από ποτέ, η ουσιαστική και έμπρακτη αξιοποίηση της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής ώστε να αποκτήσει τη θέση που διαχρονικά δικαιωματικά της ανήκει, «πρωταγωνιστώντας» και πάλι στον μετασχηματισμό του πρωτογενή τομέα και στην διαμόρφωση ενός σύγχρονου και ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης του αγροδιατροφικού τομέα.
Για τον πρωτογενή τομέα η διάχυση της γνώσης και η εφαρμογή της στον αγροδιατροφικό τομέα αποτελούν τις πλέον απαραίτητες προϋποθέσεις για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας και ανάπτυξης του. Η σύγχρονη απαίτηση για έναν πρωτογενή τομέα που επιβάλλει την παραγωγή και τεχνολογία τροφίμων συσχετισμένων με το επιχειρείν, βασίζεται υποχρεωτικά στη γνώση και στα δεδομένα του παγκόσμιου γίγνεσθαι και μπορεί να αποτυπωθεί πλήρως μέσω της λειτουργίας της Αβερώφειου Γεωργικής Σχολής.
Η εγκατάλειψη της Αβερώφειου Γεωργικής Σχολής, η οποία βρίσκεται στην καρδιά της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας μας, απαξιώνει συνολικά την αγροτική εκπαίδευση παράλληλα με τις προσπάθειες ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας στερώντας από τον πρωτογενή τομέα κάθε δυνατότητα σύγχρονης ανάπτυξης του.
Επειδή η λειτουργία της Αβερώφειου Γεωργικής Σχολής αφορά όλους – ανεξαιρέτως – τους πολίτες και κατοίκους της Λάρισας αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας , οφείλουμε όλοι οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι στη Βουλή των Ελλήνων μαζί με την Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση να ενώσουμε δυνάμεις ώστε να επικαιροποιηθεί η πρόταση αξιοποίησης της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής, να υποστηριχθεί αφ’ ενός απ’ όλα τα πολιτικά κόμματα αφ’ ετέρου απ’ όλες τις δημοτικές παρατάξεις του Δήμου Λαρισαίων.
Εν’ όψει αυτών αιτούμαι από εσάς κ. Δήμαρχε όπως συγκαλέσετε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαρισαίων με θέμα ημερήσιας διάταξης «Αξιοποίηση της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής.»
Για το σκοπό αυτό προτείνω όπως κληθούνε όλοι και όλες οι κ.κ Βουλευτέ/ριες του Ν. Λάρισας, ο κ. Περιφερειάρχης, η νόμιμη εκπρόσωπος του υπό σύσταση Ιδρύματος (κοινωφελής περιουσία) Θάλεια Δημητράτου το γένος Καρανίκα η κα. Μαρία Χρυσαφίδου δικηγόρος και οποιοσδήποτε θεσμικός φορέας εσείς κρίνετε, προκειμένου να αποφασισθεί ο οδικός χάρτης και η μορφή διεκδίκησης του δίκαιου αιτήματος της αξιοποίησης της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής.
Βασίλης Κόκκαλης, ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας